Αποκλειστικό - Σοφία Νικολάου: Οι Ελληνίδες πρέπει να αγωνιζόμαστε ώσπου να λέμε πως είμαστε σύγχρονες Ευρωπαίες και να το εννοούμε!

To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται ξανά σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν τις πρόωρες εθνικές εκλογές που προκηρύχθηκαν για τις 7 Ιουλίου επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους βουλευτές, παλιούς και νέους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. 

Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του. 

Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τη δικηγόρο Σοφία Νικολάου, η οποία διεκδικεί την εκλογή της στη Βουλή των Ελλήνων, μέσα από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α' Αθηνών.

Πρέπει να έχετε αυτοπεποίθηση για να αποφασίσετε να κατέβετε για πρώτη φορά στην πολιτική, γυναίκα, στη δύσκολη περιφέρεια της Α΄ Αθήνας, σε μεγάλο κόμμα. Ποια είναι τα στοιχεία που διαθέτετε σαν άνθρωπος και σαν προσωπικότητα γενικότερα για να κάνετε αυτή την τολμηρή κίνηση;

Καμία γυναίκα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανέναν άνδρα, ακόμα και σε «ανδροκρατούμενους» τομείς, όπως είναι η συμμετοχή στα κοινά. Αυτό ακριβώς με έχει διδάξει και ο επαγγελματικός δικηγορικός στίβος, όπου μία γυναίκα οφείλει να δίνει περισσότερες και καθημερινές «εξετάσεις» για να φτάσει στην επιτυχία. Αν θα μπορούσα να καταγράψω ένα στοιχείο του χαρακτήρα μου, αυτό θα ήταν σίγουρα το πείσμα. Η επιθυμία μου να σπουδάσω και να γίνω δικηγόρος, παρά τη φτώχεια της οικογένειάς μου, με πείσμωσε. Και τα κατάφερα. Όπως με έχει πεισμώσει και η επιθυμία μου να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα στη χώρα μας.

Πώς θα πείσετε το εκλογικό κοινό, τους ψηφοφόρους, ότι η ΝΔ δεν θα είναι «μια από τα ίδια» των προηγούμενων εκλογικών της επιτυχιών;

Κατ’ αρχάς, η άποψή μου είναι πως σε σημαντικές στιγμές για την πατρίδα μας, η Νέα Δημοκρατία στάθηκε στο ύψος της ιστορικής της ευθύνης και την κράτησε όρθια. Είναι, επίσης, δεδομένο πως έχουν γίνει και λάθη, για τα οποία η παράταξη έχει αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί κι έχει πληρώσει με εκλογικές ήττες. Εκείνο που από την πλευρά μου θέλω και μπορώ να διαβεβαιώσω, όχι μονάχα όσους θα μας ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές, αλλά και όσους δεν θα μας ψηφίσουν, ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Χωρίς διχασμούς και κατηγοριοποιήσεις. Με συστατικά, λοιπόν, την ενότητα των συμπολιτών μας και την όρεξη για δουλειά των στελεχών της παράταξης, νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι μπορούμε, πρώτον, να φέρουμε το διαφορετικό και, δεύτερον, να ξαναβάλουμε τη χώρα στις ράγες της ανάπτυξης.

Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, μνημονίων και νέων επαπειλούμενων κυρώσεων από την Κομισιόν, πώς η ΝΔ θα «πατήσει ένα κουμπί» για να μην επιστρέψουμε σε εποχές προειδοποιήσεων και νέας κρίσης; Δεδομένου ότι κάποια βασικά πράγματα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα έχει διαχειριστεί, πώς η ΝΔ θα μπορέσει να πάει τη χώρα μπροστά;

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν «μαγικά κουμπιά». Όποιος διατείνεται ότι τα πράγματα είναι εύκολα, λέει ψέματα. Το ζητούμενο, προκειμένου να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν την εποχή της κρίσης, είναι ένα νέο μείγμα πολιτικής, με λιγότερους φόρους, με περισσότερη ανάπτυξη, με καλύτερα αμειβόμενες δουλειές. Με τον τρόπο αυτό, θα κερδίσουμε ξανά τη χαμένη εμπιστοσύνη των εταίρων μας και θα βάλουμε τις βάσεις για την Ελλάδα του μέλλοντος. Όσον αφορά στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα δεν είναι η διαχείριση. Οι κυβερνήσεις δεν είναι απλά διεκπεραιωτικές. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να έχουν σχέδιο, όραμα και προγραμματικό λόγο. Οι παλινωδίες, οι αστοχίες και οι «αυταπάτες» του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Χρέος της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η απαρέγκλιτη τήρηση ενός προοδευτικού προγράμματος, ώστε να ατενίσουμε εκ νέου το μέλλον μας με αισιοδοξία. 

Οι γυναίκες έχουν έρθει στο προσκήνιο. Διαφορετικές εποχές. Έχουν καταφέρει πολλά και δεν χρειάζεται να το «φωνάζουν». Αλλά παραμένουν μεγάλα και ουσιώδη τα ζητήματα που πρέπει να προχωρήσουν ώστε οι γυναίκες μητέρες, επαγγελματίες, εργαζόμενες, να γίνουν «Ελληνίδες σύγχρονες Ευρωπαίες».

Οι Ελληνίδες, όσα κι αν πετυχαίνουμε καθημερινά, οφείλουμε να μην εφησυχάζουμε. Οφείλουμε να διεκδικούμε με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία, όχι μονάχα τον ρόλο μας στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αλλά και τα δικαιώματά μας. Είναι πράγματι μακρύς και ανηφορικός ακόμα ο δρόμος για να πετύχουμε την πλήρη ισότητα στις εργασιακές ευκαιρίες, στις προοπτικές ανέλιξης και στις αμοιβές μας. Είναι, επίσης, μακρύς και ανηφορικός ο δρόμος για να αναγνωριστούν και να επιβραβευθούν οι ηρωίδες εργαζόμενες μητέρες. Είναι, όμως, ισχυρή και η θέλησή μας να αναδείξουμε όλη αυτήν την προβληματική στη χώρα μας και να λύσουμε όλα τα ζητήματα, ξεκινώντας από την ισχυροποίηση της νομικής προστασίας της γυναίκας εργαζόμενης, αλλά και ενισχύοντας το γυναικείο κίνημα, ώστε να γνωρίζει κάθε Ελληνίδα ότι δεν είναι μόνη της. Ό,τι έχει φωνή. Και αυτή η φωνή ακούγεται παντού και δυνατά. Μέχρι τη στιγμή που θα λέμε ότι είμαστε σύγχρονες Ευρωπαίες και θα το εννοούμε.

Πώς βρεθήκατε στη ΝΔ; Ποιον ρόλο είχατε στο κόμμα;

Θεωρώ τον εαυτό μου ενεργό ως πολίτη, με ενδιαφέρον, όχι μονάχα για τις εξελίξεις, εγχώριες και διεθνείς, αλλά και για να συνδράμω στην επίτευξη λύσεων. Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία του «Μητρώου Στελεχών» έδωσε την ευκαιρία, όχι μονάχα σε εμένα, αλλά και σε πολλούς αξιόλογους ανθρώπους να προσφέρουν τις γνώσεις τους, την εμπειρία τους, το δικό τους «λιθαράκι», στον αγώνα για την αναστήλωση της πατρίδας. Ήταν ιδιαίτερη η τιμή και η χαρά μου να δουλέψω τα τελευταία χρόνια με αυτούς τους ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος, τόσο στην Επιτροπή Οικονομικών της παράταξης, όσο και στην Επιτροπή Δικαιοσύνης. Νομίζω ότι όλες οι προτάσεις των Επιτροπών, αλλά και η κριτική στάση απέναντι σε πολλές από τις κάκιστες κυβερνητικές επιλογές, έχουν δείξει τον δρόμο, όχι μονάχα για την κατάρρευση των αφηγημάτων του κ. Τσίπρα, αλλά και για την κυβερνητική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε και έχασε ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Την υπερφορολόγηση. Τι είναι αυτό που θα μπορούσατε να προτείνετε και να εισηγηθείτε ώστε να υπάρχει δικαιότερη φορολογική πολιτική, κοντά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και ποια είναι αυτά που θα μπορούσατε να κάνετε που θα ελαφρύνουν τους πολίτες; Υπάρχουν περιθώρια να πούμε κάτι άλλο στον κόσμο;

Με όποιον ελεύθερο επαγγελματία κι αν μιλήσετε σήμερα, εκείνο που θα σας καταδείξει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι το δυσθεώρητο ύψος των εισφορολογικών επιβαρύνσεων. Το ίδιο θα σας πει και ο μισθωτός, αλλά και ο συνταξιούχος. Το ίδιο και ο επιχειρηματίας. Αυτό, όμως, είναι που διαλύει κάθε πιθανότητα ανάπτυξης, που τελματώνει κάθε προοπτική. Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί για μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20%, από 28% που είναι σήμερα. Για μείωση του φόρου μερισμάτων στο 5%. Για την αύξηση του ορίου υπαγωγής ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ, από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα. Για την καθιέρωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα σε 9%, από 22% σήμερα. Για τη μείωση του ΦΠΑ, από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%. Είναι τα πρώτα 5 βήματα για την ανόρθωση της οικονομίας. Μαζί με την επαναφορά της διεθνούς εμπιστοσύνης, νομίζω ότι υπάρχουν τα περιθώρια να πούμε στον κόσμο κάτι διαφορετικό, να του μιλήσουμε και πάλι για ελπίδα.

Ποια είναι η δική σας ξεκάθαρη θέση για το θέμα με τον ορισμό του βιασμού στον Ποινικό Κώδικα; Είναι πλημμέλημα; Είναι κακούργημα;

Αρχικά, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι όσα έλαβαν χώρα γύρω από το θέμα με τον ορισμό του βιασμού, το μόνο που καταδεικνύουν είναι η προχειρότητα με την οποία αυτή η κυβέρνηση αντιμετώπισε ένα ζήτημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δεν αφορά μονάχα σε ένα πολύ σοβαρό αδίκημα, αλλά και σε ολόκληρο το ποινικοδικαιικό μας σύστημα. Είναι προφανές ότι η τελική νίκη που πέτυχε το γυναικείο κίνημα με την κακουργηματοποίηση κάθε μορφής σεξουαλικής επαφής χωρίς συναίνεση, δεν ήταν απλά ένα λογικό επακόλουθο, αλλά ήταν επιβεβλημένο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη αρκετά Δικαστήρια των ΗΠΑ θεωρούν βιασμό ακόμα και το επονομαζόμενο «stealthing», όταν δηλαδή ο θύτης αποσπά τη συναίνεση του θύματος για ελεύθερη, χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική πράξη, με την αιτιολογία ότι είναι ανίκανος προς τεκνοποίηση. Κάθε μορφή βιασμού είναι κακούργημα και πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά.

Ποια είναι η πραγματική Σοφία Νικολάου πέραν των χιλιάδων υποχρεώσεων που έχει;

Δυστυχώς, ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύ λίγος και είναι δύσκολο να μπορεί κάποιος να αναπτύξει πολλές δραστηριότητες. Όταν όμως τα καταφέρνω, προτιμώ να βρεθώ με καλούς φίλους, να διαβάσω ένα βιβλίο, να μαγειρέψω ή να παίξω ένα καλό ματς τένις, ειδικά τώρα που η Σάκκαρη και ο Τσιτσιπάς το έχουν κάνει τόσο επίκαιρο!

Πώς είναι να είσαι γυναίκα δημοσιογράφου;

Νομίζω δεν διαφέρει πολύ από το να είσαι γυναίκα ενός φωτεινού παντογνώστη, που τα ξέρει όλα και μερικές φορές με διορθώνει ακόμα και στα νομικά! Αστειεύομαι. Το πλέον φοβερό με τον Κωνσταντίνο είναι ότι μπορώ να ξέρω τις ειδήσεις πολύ πριν τις ακούσουμε στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Αλλά τίποτα δεν θα είχε σημασία, εάν δεν ήταν αυτός ο υπέροχος άνθρωπος που με στηρίζει σε κάθε μου βήμα.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ