Reuters: Σε μία προειδοποίηση αναμένεται να περιοριστεί η ΕΕ στην Τουρκία για την Κυπριακή ΑΟΖ

«Η ΕΕ δεν φαίνεται να κινείται προς την κατεύθυνση κυρώσεων» γράφει το Reuters...

Σφίγγει ο κλοιός της ΕΕ σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εντός της ημέρας αναμένεται η ανακοίνωση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο σύμφωνα με το Reuters δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ΕΕ θα περιοριστεί σε μία προειδοποίηση προς την Άγκυρα για τις ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ και πως δεν αναμένεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κυρώσεις. 

Σχετικά με την ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει ότι η Τουρκία “συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση” και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις “παράνομες γεωτρήσεις” της.

Σύμφωνα με το Reuters, για το ζήτημα της διεύρυνσης, το πιο πρόσφατο προσχέδιο της ανακοίνωσης των υπουργών που ακόμα τελεί υπό συζήτηση, αναβάλει τη λήψη απόφασης για τον Οκτώβριο, αφού εξεταστεί το ζήτημα στην Μπούντεσταγκ.

Δείτε επίσης: Σύνοδος Κορυφής: Σκληρή μάχη Ελλάδας & Κύπρου για τις παραβιάσεις της Τουρκίας - Τι κυρώσεις θα επιδιώξουν - Ποιοι αντιδρούν

 

Η ΕΕ θα προειδοποιήσει εκ νέου την Τουρκία για τη δράση της στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν "σοβαρές ανησυχίες" σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμευθούν να "απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία", σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί αύριο από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει "τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο" και θα σημειώνεται ότι "η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ", μεταδίδει το ΚΥΠΕ. 

Οι 28 επαναλαμβάνουν ότι "οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο και θα προειδοποιούν ότι "δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ