Τα οφέλη της vegan διατροφής στην υγεία

Εσείς τα γνωρίζετε; 

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια, οι ακόλουθοι της χορτοφαγίας ή της ολικής χορτοφαγίας (veganism) έχουν αρχίσει και αυξάνονται. 

Και μαζί με αυτούς διάφοροι ειδικοί, όπως γιατροί και διατροφολόγοι, οι οποίοι στηρίζουν τη μεταστροφή στη χορτοφαγία, ειδικά από μια ηλικία και έπειτα. 

Τι γίνεται λοιπόν και τόσοι άνθρωποι, κόβουν την κατανάλωση κρέατος και των παραγώγων του από τη διατροφή τους;

Τα οφέλη της vegan διατροφής είναι πολλά. Σε πρώτο επίπεδο, η κατανάλωση κατά βάση λαχανικών και φρούτων βοηθάει στην επίτευξη υψηλών επιπέδων ενέργειας. 

Η πρόσληψη βιταμινών και φυτικών ινών που προέρχεται από αυτές τις τροφές, προκαλεί τόνωση και ευεξία του οργανισμού. Στην αντίθετη περίπτωση, η υπερκατανάλωση κρέατος συνοδεύεται συχνά από αίσθημα ατονίας και κόπωσης

Σε μακροχρόνιο επίπεδο, έχει αναγνωριστεί ότι η συγκεκριμένη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και φλεγμονών του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών. 

Για αυτό άλλωστε και η μείωση ή απαγόρευση  κατανάλωσης κρέατος συστήνεται σε άτομα με καρδιακές ή νεφρικές παθήσεις. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος ανάπτυξης φλεγμονών από την κατανάλωση κρέατος είναι μεγάλος λόγω της ζωικής προέλευσης, ενώ στην ολική χορτοφαγία είναι σαφώς μικρότερος. 

Δεν είναι παράξενο λοιπόν, που τη στροφή αυτή σε πιο υγιεινά διατροφικά μοντέλα έχουν κάνει και μεγάλοι αθλητές. 

Οι διατροφικές ανάγκες ενός αθλητή είναι σαφώς στοχευμένες στην πρόσληψη τροφών υψηλών σε ενέργεια, με πλούσια οφέλη για τον οργανισμό. Καθώς οι καθημερινές προπονήσεις τους είναι άκρως απαιτητικές, η απόδοση τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή τους. Παρακάτω είναι μερικοί από τους αθλητές που είναι vegan:

Οι αδερφές Serena και Venus Williams. Οι δύο κορυφαίες τενίστριες ακολουθούν vegan διατροφή εδώ και αρκετά χρόνια. Την αρχή έκανε η Venus, όταν το 2011 έμαθε ότι πάσχει από μια σπάνια ασθένεια του ανοσοποιητικού που λέγεται σύνδρομο Σιόγκρεν. 

Η μεταστροφή στην ολική χορτοφαγία έγινε σχεδόν αμέσως, ενώ στη συνέχεια η αδερφή της Serena, ως ένδειξη υποστήριξης, έγινε κι εκείνη vegan.

Ένας ακόμα οπαδός της ολικής χορτοφαγίας είναι ο Lewis Hamilton. 

Ο διάσημος οδηγός της Φόρμουλα 1 ξεκίνησε αυτή τη διατροφή το 2017 και δηλώνει πιο υγιής και χαρούμενος από ποτέ για αυτή του την επιλογή. 

Με 5 τίτλους στο ενεργητικό του, ο Hamilton συνεχίζει να είναι το κορυφαίο φαβορί νικητή στο στοίχημα F1 της bwin για το φετινό πρωτάθλημα και να δικαιώνει τη φήμη του ως ένας από τους καλύτερους οδηγούς στην ιστορία. 

Μάλιστα, τα τελευταία 2 πρωταθλήματα τα κέρδισε όντας vegan, κάτι που ο ίδιος έχει δηλώσει ότι ευχόταν να είχε κάνει νωρίτερα. Αυτή η μεταστροφή φαίνεται πως μόνο καλό έκανε στο Hamilton!

Από το χώρο της πυγμαχίας ο επόμενος αθλητής και δεν είναι άλλος από τον David Haye. Ο γνωστός πυγμάχος σταμάτησε την κατανάλωση κρέατος στις αρχές του 2014 και ο ίδιος νιώθει πιο δυνατός από ποτέ. Και αν νομίζετε ότι μποξέρ και πρωτεΐνη πάνε πάντα μαζί, ο Haye το διαψεύδει κατηγορηματικά.

Τέλος, κάποιοι από τους πιο γνωστούς vegan είναι οι ποδοσφαιριστές Hector Bellerin, Chris Smalling και Jack Wilshere. Τρεις πολύ επιτυχημένοι αθλητές, όλοι στην Premier League, οι οποίοι δεν δίστασαν να αναζητήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή. 

Αυτό, όχι μόνο δεν έβλαψε την καριέρα και τις επιδόσεις τους, αλλά αντίθετα τους βοηθά να ανταπεξέλθουν στις υψηλές αγωνιστικές επιδόσεις που απαιτούνται, για την συμμετοχή τους σε μερικές από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ