Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής: Για πρώτη φορά η Ε.Ε. στέλνει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία (φώτο-βίντεο)

Τι είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου, μετά τη σύνοδο κορυφής , για Τουρκία, εκλογές, και ντιμπέιτ

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και οι συζητήσεις μας, σήμερα και χθες, αφορούσαν εξαιρετικά κρίσιμα θέματα για το μέλλον της ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.  .

Επίσης, τόνισε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συζήτησαν για την ηγεσία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, την Ευρωζώνη, το ΠΔΠ, την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη στοχευμένων δράσεων για την αντιμετώπισή της, και ασφαλώς τις σχέσεις με την Τουρκία, σε συνέχεια των παράνομων ενεργειών της εντός της ΑΟΖ της Κύπρου τις προηγούμενες μέρες. 

Υπογράμμισε, δε, ότι τα σημερινά συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής έρχονται σε συνέχεια μιας προσπάθειες που έχει αρχίσει εδώ και καιρό για την ανάδειξη αυτού του ζητήματος, σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει μήνυμα ξεκάθαρο, αποφασιστικό και αυστηρό προς την Τουρκία

«Σήμερα, λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει μήνυμα ξεκάθαρο, αποφασιστικό και αυστηρό προς την Τουρκία», είπε ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, τόνισε ότι:

- Καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα καταδικάζει τις ενέργειες εξόρυξης, που ανακοίνωσε η Τουρκία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, πριν από λίγες μέρες.

- Υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που έχουν, άμεσα, στις ευρωτουρκικές σχέσεις αυτές οι ενέργειες.

- Αποφασίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων -συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων - δηλαδή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με την ΕΥΕΔ, θα κάνουν μια ολοκληρωμένη εισήγηση ως προς το ποια θα είναι τα μέτρα αυτά, στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, τον Ιούλιο. «Μέτρα που μπορεί να αφορούν κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών, πάγωμα του διαλόγου και της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και μέτρα που μπορεί να έχουν και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στη γείτονα χώρα, αν δεν σταματήσει άμεσα την παράνομη δραστηριότητα», όπως είπε. 

Ξεκάθαρη απόφαση που δείχνει τη σοβαρή μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων

«Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία που σε συνέχεια συντονισμένων ενεργειών Ελλάδας-Κύπρου, η ΕΕ με τόσο ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες και αποφασίζει τη λήψη μέτρων κατά τη γείτονος για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Είπε, επίσης, ότι τέτοια ξεκάθαρη απόφαση, που συνοδεύεται με στοχευμένα μέτρα, δεν είχε παρθεί ποτέ, ούτε στην περίοδο μετά το επεισόδιο των Ιμίων το 1996, όταν η ΕΕ είχε κρατήσει ισορροπίες. Μίλησε για «σοβαρή μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων που αποτελεί επιβεβαίωση της πολυετούς και επιτυχούς προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τα μείζονα ζητήματα στην περιοχή και να αποκτήσουμε ισχυρά ερείσματα στην περιοχή, στην ΕΕ και στο διεθνές πλαίσιο». Σε αυτό το σημείο έκανε λόγο για μία «πολύ σημαντική εξέλιξη».


 Η Τουρκία θα έχει συνέπειες εάν συνεχίσει τις παραβατικές ενέργειες

Μετά τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ, η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι η στάση και συμπεριφορά της, αν επιλέξει να τη συνεχίσει, θα έχει συνέπειες, θα έχει τίμημα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Από πλευράς μας», είπε, «θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, αλλά δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε αποφασιστικά την Τουρκία να σταματήσει τις παραβατικές ενέργειες και να υπάρξουν νέες συνομιλίες, εφόσον τις τερματίσει, βεβαίως, για την επίλυση του Κυπριακού, από εκεί που τις αφήσαμε στο Κραν Μοντάνα, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που δεν μπορεί να είναι με εγγυήσεις και στρατεύματα».

Η διχαστική υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ έφυγε από το τραπέζι

Ως προς το θέμα της νέας ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «η υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ έφυγε από το τραπέζι, αφού ήταν μια υποψηφιότητα που δεν μπορούσε να ενώσει την Ευρώπη, αλλά ήταν διχαστική». Σχολίασε ότι ήταν μεγάλο λάθος της ΝΔ, που επένδυε σε μια διχαστική υποψηφιότητα και η οποία «είχε εκφραστεί εναντίον της Ελλάδας».

Είναι λάθος, είπε, σε κρίσιμες επιλογές που αφορούν τη χώρα, αυτές να γίνονται με αμιγώς κομματικά κριτήρια. Θύμισε ότι ο κ. Βέμπερ ξεκίνησε την καμπάνια του από την Ελλάδα διότι στηρίχθηκε με μοναδικό κριτήριο ότι είχε εκφραστεί αρνητικά κατά του ίδιου του κ. Τσίπρα.

«Στα κρίσιμα εθνικά θέματα πρέπει όλοι μας να κινούμαστε με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι με κομματικές παρωπίδες», πρόσθεσε. Η συζήτηση για τη νέα ηγεσία θα συνεχιστεί σε έκτακτη σύνοδο στις 30 Ιουνίου, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τη συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή, ο Αλέξης Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων, ότι τόνισε στη Σύνοδο πώς, πέραν των ΑΠΕ, δεν χωρούν άλλες, περιβαλλοντικά επικίνδυνες και μη αειφορικές λύσεις, όπως π.χ.: η πυρηνική ενέργεια, που σε πολλές περιπτώσεις προωθείται έμμεσα ως πιθανή λύση στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πετύχαμε το πρώτο καθοριστικό βήμα για πρόσθετη χρηματοδότηση 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι έγινε μια τεταμένη συζήτηση για την οικονομία και πως η ουσιαστική συζήτηση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 μετατέθηκε για το επόμενο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «με επίμονη προσπάθεια, καταφέραμε να συμπεριληφθεί στο διαπραγματευτικό πακέτο για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η δυνατότητα για πρόσθετη χρηματοδότηση της χώρας μας από τα κονδύλια της συνοχής, έτσι ώστε να ενισχυθεί η επενδυτική δυναμική της». Δηλαδή, όπως εξήγησε, «πετύχαμε το πρώτο καθοριστικό βήμα για να έχουμε πρόσθετη χρηματοδότηση 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα», κάτι που είναι «πολύ σημαντική εθνική επιτυχία».

Έτσι όπως πάει να γίνει το ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου, παράλληλοι μονόλογοι θα είναι

Ερωτηθείς τι μπορεί να συμβεί με το ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου, λόγω ενδεχόμενης καθυστέρησης ολοκλήρωσης της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας σχολίασε χιουμοριστικά λέγοντας ότι, ούτως ή άλλως, έτσι όπως πάει να γίνει αυτό το ντιμπέιτ, «παράλληλοι μονόλογοι θα είναι, οπότε μπορεί να βγω με σκάιπ απ' τις Βρυξέλλες».

Απέδωσε, δε, ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη για τον χαρακτήρα του ντιμπέιτ και, ως προς το ζήτημα της ενδεχόμενης καθυστέρησης, ανέφερε ότι είναι ζητήματα που θα τα λύσει η διακομματική στο βαθμό που δεν θα μπορεί εκείνος να είναι εγκαίρως πίσω στην Αθήνα για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών.

Η Συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξε τον ρόλο και την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς

Η Συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξε τον ρόλο και την αξιοπιστία της χώρας σε διεθνές επίπεδο και ήταν ιδιαίτερα επωφελής και για την ίδια την Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες.

«Φανταστείτε τη στιγμή που έχουμε την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, να είχαμε τα τουρκικά F-16 να επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας στα βόρεια σύνορά μας (σ.σ.: τον οποίο με τη Συμφωνία των Πρεσπών επιτηρούν τα πολεμικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας).

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι και πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο προεκλογικά ή μετεκλογικά, διαβεβαίωσε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ότι "είναι και πρέπει και να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς". Είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία ένδειξη, καμία πρόβλεψη τέτοιου είδους επεισοδίου και ότι σε κάθε περίπτωση οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και οι συμμαχίες της χώρας, είναι ικανές προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε τέτοια εκδοχή.

Η Ευρώπη σήμερα έχει αλλάξει παντού την ονομασία σε «Βόρεια Μακεδονία», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι τα οφέλη από τη Συμφωνία για το εθνικό συμφέρον θα τα δουν όλοι οι πολίτες. Στηλίτευσε, δε, τη στάση της ΝΔ, λέγοντας ότι πλέον και εκείνη λέει ότι αυτό που θα κάνει είναι να παρακολουθεί την εφαρμογή των όρων της.

 Ήταν επιβεβλημένη η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνεδρίαση της ΚΥΣΕΑ και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην αντιπολίτευση, είπε ότι αν είναι «δραματοποίηση» η συνεδρίαση του αρμόδιου οργάνου και ο συντονισμός των υπουργών, τότε, όπως είπε, θα έπρεπε να θεωρείται δραματοποίηση και ότι το Συμβούλιο Κορυφής συνεδρίασε τόσες ώρες και έβγαλε μια τέτοια ανακοίνωση.

Είπε, επίσης, ότι τον ξεπερνά όταν τίθενται τέτοια θέματα σε πολιτική αντιπαράθεση. Ήταν επιβεβλημένη η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και αν δεν γινόταν, τότε θα έπρεπε πράγματι να κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι, σε περίοδο έντονων εξελίξεων στην περιοχή, προτιμά να κάνει τριήμερο αντί να συντονίσει τη δράση της, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων είναι διαρκής και γίνεται θεσμικά από τον ΥΠΕΞ, είπε. Δραματοποίηση θα ήταν αν αντί ο ίδιος να συντονίσει τους υπουργούς, να συντονιστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, και έπαιρνε ο ίδιος τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσει.

Αλέξης Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης, αρνούμενος τον προγραμματικό διάλογο, υποτιμά και τον εαυτό του και τους Έλληνες πολίτες;

Ο Αλ. Τσίπρας, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοίνωσε ότι, αφού δεν θα υπάρξει ντιμπέιτ με τον κ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της διακαναλικής που θα δώσει θα καλέσει όλα τα κανάλια και όλους τους δημοσιογράφους να έρθουν να τον «ανακρίνουν». Να έχει, δηλαδή, «μια απευθείας τηλεοπτική αναμέτρηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς μονολόγους, αλλά ανοικτό και ουσιαστικό διάλογο, όχι στημένο, δηλαδή, για να μπορέσει ο λαός να βγάλει συμπεράσματα».

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το γεγονός ότι δεν θα γίνει ντιμπέιτ ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο καθένας παίρνει την ευθύνη των επιλογών του και κρίνεται από τους πολίτες». Τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «υποτιμά και τον εαυτό του και τους Έλληνες πολίτες αρνούμενος τον προγραμματικό διάλογο» και πως ο καθένας μπορεί να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους το κάνει.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι στις 7 Ιουλίου οι πολίτες θα επιλέξουν για το ποια κυβέρνηση και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί για τα επόμενα 4 χρόνια η χώρα στην πορεία εξόδου από την κρίση, «σε μια πορεία όπου η επόμενη κυβέρνηση αντικειμενικά θα έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει με τα χέρια λυμένα». «Άρα, είναι πολύ κρίσιμη επιλογή, επιλογή δεκαετίας για τη χώρα και τον λαό», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι αυτό που θα κάνει ο ίδιος στις μέρες που απομένουν είναι να προσπαθήσει η αντιπαράθεση να γίνει με προγραμματικούς όρους και η όποια πόλωση να είναι πόλωση προγραμματική με προτάσεις, ιδέες και σχέδια. «Κάποιοι μιλάνε για φόβο, εγώ δεν μιλάω για φόβο, μιλάω για λογική, με τη λογική, με τον νου, με την καρδιά κάθε Έλληνας να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας».

«Συνεπώς», είπε, «εφόσον ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει να μην έρθει σε αντιπαράθεση, εφόσον επιλέξει ακόμα και αυτό το ντιμπέιτ να είναι παράλληλων μονολόγων, χωρίς τη δυνατότητα διαλόγου, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Ας συγκρίνει και ας κρίνει ο λαός».

Ανακοίνωσε ότι αυτό που θα κάνει εκείνος είναι αντί αντιπαράθεσης με τον κ. Μητσοτάκη, «να έχω στο πλαίσιο της δικαναλικής, να απευθύνω μια πρόσκληση σε όλα τα κανάλια, σε όλους τους δημοσιογράφους, να έρθουν να με ανακρίνουν. Να έχω εγώ, δηλαδή, μια απευθείας τηλεοπτική αναμέτρηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς μονολόγους, αλλά ανοικτό και ουσιαστικό διάλογο, όχι στημένο, δηλαδή, για να μπορέσει ο λαός να βγάλει συμπεράσματα».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ