Ο Άκης Πετρετζίκης ετοιμάζει λαχταριστά Burger σολομού και μας φτιάχνει τη διάθεση (βίντεο)

Γρήγορα & πεντανόστιμα 

Συστατικά

500 γρ. φρέσκο σολομό

αλάτι

πιπέρι

3 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. κόλιανδρο φρέσκο

ξύσμα από 2 λάιμ

χυμό από 1 λάιμ

2 φρέσκα κρεμμύδια

2 κ.σ. δυόσμο

1 κ.σ. μουστάρδα

1 αυγό μεσαίο

40 γρ. μαγιονέζα

70 γρ. φρυγανιά τριμμένη

Για τη σύνθεση

4 ψωμάκια για burger

2 κ.σ. σάλτσα bbq

1 ντομάτα

φύλλα από μαρούλι

Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Μέθοδος Εκτέλεσης

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.

Βάζουμε στον σολομό αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και κόβουμε σε λωρίδες. Μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά για να πάρει χρώμα.

Μεταφέρουμε τον σολομό σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον κόλιανδρο ψιλοκομμένο, το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ και πιέζουμε με ένα πιρούνι για να λιώσουν τα υλικά.

Βάζουμε το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τον δυόσμο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, τη μουστάρδα, το αυγό, τη μαγιονέζα, τη φρυγανιά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ιδανικά βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Βάζουμε τα ψωμάκια στο τηγάνι και ψήνουμε για 1 λεπτό να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε το ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Πλάθουμε 4 μπιφτέκια σολομού και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 2 λεπτά από κάθε πλευρά για να πάρουν χρώμα.

Βάζουμε στο ένα ψωμάκι 1κ.γ. σάλτσα bbq, ένα μπιφτέκι, μια φέτα από τη ντομάτα, 1 φύλλο από το μαρούλι, καλύπτουμε με το άλλο ψωμάκι και σερβίρουμε.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ