Αποκλειστικό - Κώστας Σκανδαλίδης: Το ΚΙΝΑΛ ανάχωμα στις συντηρητικές επιλογές την επόμενη μέρα

To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται ξανά σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν τις πρόωρες εθνικές εκλογές που προκηρύχθηκαν για τις 7 Ιουλίου επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους βουλευτές, παλιούς και νέους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. 

Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του. 

Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τον πρώην υπουργό Εσωτερικών επί ΠΑΣΟΚ, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στη Βουλή των Ελλήνων, μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στην εκλογική περιφέρεια της Α' Αθήνας.

Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

Χάρης Αποστολόπουλος: Για ποιους 5 λόγους να ξαναψηφίσει κάποιος τον Κώστα Σκανδαλίδη για να τον εκπροσωπήσει στη Βουλή των Ελλήνων; 

Κώστας Σκανδαλίδης: Γνωρίζετε καλά ότι δεν μου αρέσει να μιλώ για τον εαυτό μου και σπάνια το τολμώ. Γι’ αυτό θα σας πω ποια είναι κατά γνώμη γενικά για ένα πολιτικό τα κριτήρια.

Το πρώτο, αφορά την πίστη και την αφοσίωση σε αρχές , αξίες και ιδεολογικό-πολιτική σταθερότητα.

Το δεύτερο, αφορά τη διαδρομή, τη διάφανη πορεία, το ήθος και τη συνέπεια θεωρίας και πράξης.

Το τρίτο, αφορά τη γνώση, την προσαρμογή στις κάθε φορά συνθήκες, την διαρκή επιμόρφωση, τη σύνδεση με τη ζώσα πολιτική.

Το τέταρτο, είναι το έργο, αυτό που αφήνει πίσω του, αυτό που ιστορικά μπορεί να καταγραφεί θετικά.

Και το πέμπτο, ίσως το σπουδαιότερο αν στέκεται κοντά ή απέναντι στην πολιτική, αν είναι ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας, αν μπορεί να τον κοιτάξει στα μάτια χωρίς να ντρέπεται, αν αποπνέει εμπιστοσύνη και τιμιότητα.

Χ.Α.: Ποιο είναι αυτό το περίφημο «διακύβευμα» των εθνικών εκλογών για το 2019; Γιατί θεωρείτε πως έχουν χαρακτηριστεί τόσο σημαντικές;

Κ.Σ.: Το πρώτο και κύριο είναι να ηττηθεί η σημερινή Κυβέρνηση και ηγεσία της που φόρτωσε στον τόπο τόσα δεινά και κατάφερε να εμφανίσει ως έργο της μια χαμένη κυριολεκτικά τετραετία για τη χώρα. Είναι ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ, η διαχείριση της εξουσίας και η αντίληψη του για τη δημοκρατία και τους θεσμούς που ηττήθηκε ήδη μια φορά και θα ηττηθεί οριστικά στις 7 Ιουλίου. Το ερώτημα είναι που θα βρει τη χώρα η επόμενη μέρα. Θα αλλάξει πραγματικά σελίδα ή θα οδηγηθεί σε νέες περιπέτειες.

Εδώ η διαφαινόμενη επιστροφή της Δεξιάς στην εξουσία κάθε άλλο παρά εγγυάται τη νέα πορεία. Είναι μια παράταξη συνδεδεμένη απόλυτα με την κρίση, με δομές αναχρονιστικές, με πρόγραμμα που δύσκολα κρύβει το συντηρητικό και αντιδραστικό του χαρακτήρα. Ο αγώνας μας είναι όχι μόνο να σταθεί όρθια η προοδευτική, δημοκρατική παράταξη, αλλά και να αποκτήσει ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξει. Αυτό θα κρίνει εν πολλοίς το αποτέλεσμα των εκλογών. Ισχυρή εντολή στο ΚΙΝΑΛ δύναμη σταθερότητας και προοδευτικής πολιτικής.    

Χ.Α.: Όπως όλα δείχνουν, η Νέα Δημοκρατία δείχνει να οδεύει σε μια εύκολη εκλογική νίκη, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια λάθη έγιναν από το κυβερνητικό κόμμα και τι εκμεταλλεύθηκε σωστά η Πειραιώς για να οδηγηθούμε σε αυτή τη διαφορά;

Κ.Σ.: Ας μη γελιόμαστε η ΝΔ θα είναι ο κυρίαρχος πόλος διακυβέρνησης είτε αυτοδύναμη είτε όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς ως «πρώτη φορά αριστερά» απέδειξε με την πολιτική του ότι γίνεται χορηγός της ΝΔ. Έβγαλε στην επιφάνεια τα πιο συντηρητικά ένστικτά της κοινωνίας.

Η ανεύθυνη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων όπως η αντιμετώπιση της τούρκικης απειλής, η συνταγματική αναθεώρηση  και η εθνική διαπραγμάτευση με τους εταίρους που τα χειρίστηκε ως θέματα εσωτερικών πολιτικών συσχετισμών αλλά κυρίως η απαράδεκτη πρακτική του ως συστήματος εξουσίας με τη χειραγώγηση των θεσμών, την κατάλυση της ανεξαρτησίας των εξουσιών, την υπηρέτηση μιας νέας διαπλοκής, την πολιτική δίωξη των αντιπάλων του, είναι λόγοι κατάρρευσης της πολιτικής του Αλ.Τσίπρα. Αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων και διέσυρε τις προοδευτικές αξίες και αρχές της Αριστεράς. 

Χ.Α.: Είστε παλιά «καραβάνα» στον χώρο της πολιτικής αλλά και ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με τη συνδικαλιστική σας δράση να ξεκινάει από τα φοιτητικά σας χρόνια. Τι άλλαξε από τα χρόνια του κραταιού ΠΑΣΟΚ -τα οποία «αναπολούνται» με αρκετή δόση χιούμορ από τη νεολαία κι έρχονται σε αντιδιαστολή με τα δύσκολα χρόνια της εποχής ΣΥΡΙΖΑ- και το κόμμα έχασε τον παλμό της κοινωνίας, οδηγούμενο πρώτα σε συρρίκνωση και μετά στη σταδιακή μετατροπή του στο ΚΙΝΑΛ; 

Κ.Σ.: Ζητάτε σε μια απάντηση να σας αξιολογήσω μια διαδρομή σαράντα πέντε χρόνων, ομολογώ μου είναι δύσκολο. Ωστόσο μπορώ να σημειώσω ότι για τη πτωτική πορεία που μας απομάκρυνε από τους πολίτες έπαιξαν ρόλο και ενδογενείς παράγοντες όπως η ύστερη διαχείριση της εξουσίας, ο κρατισμός  και ο κυβερνητισμός που μας εμφάνισε ως καθεστωτική δύναμη και η εγκατάλειψη της συλλογικής προσπάθειας με τον εκφυλισμό των διαδικασιών του κόμματος.

Όμως, μη ξεχνάτε ότι το 2009 μας εμπιστεύτηκε ο μεν λαός το 44% η δε Δεξιά μας κληροδότησε την χρεοκοπία στην οποία οδήγησε τη χώρα ο Κ. Καραμανλής. Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ δεν φιλοδοξούμε να είναι η σταδιακή μετατροπή του ΠΑΣΟΚ της συρρίκνωσης αλλά η διαδικασία που εν δυνάμει θα οδηγήσει στην αναγέννηση της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. 


 
Χ.Α.: Σταδιακά ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να κυριαρχεί στον χώρο της κεντροαριστεράς και έχοντας ως δεδομένο πως παρά την πτώση της η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε έπεσε από τη δεύτερη θέση, ο δικομματισμός συνεχίστηκε. Θεωρείτε πως το ΚΙΝΑΛ θα μπορέσει ποτέ να πλησιάσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ προ κρίσης; Με ποιο ποσοστό θα ήσασταν ικανοποιημένος;

Κ.Σ.: Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το βάρος του Μνημονίου, μετά από  την αποτυχημένη  Κυβέρνηση της Δεξιάς και του Κ. Καραμανλή,  κόντρα στον Α. Σαμαρά  των Ζαππέιων και τον Αλ. Τσίπρα της πλατείας  των αγανακτισμένων. Το κόστος που πληρώσαμε ήταν πολύ βαρύ. Πληρώνουμε ακόμα τη καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο εξάμηνο του ’15, την καθυστέρηση τριών χρόνων για την έξοδο από τα μνημόνια,  φορτώνοντας τη χώρα  και με τρίτο απεχθέστερο και αχρείαστο μνημόνιο.

Με αυτή τη πολιτική ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν στο κατώφλι της εξουσίας ξανά τη Δεξιά. Σ αυτές λοιπόν τις πολιτικές εμείς είμαστε  το αντίβαρο. Είμαστε η μόνη δύναμη στον προοδευτικό χώρο, η μόνη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη που μπορεί να διασφαλίσει  μια καλύτερη πορεία της χώρας. Είμαι  βέβαιος ότι στις εθνικές εκλογές η παράταξη θα επιστρέψει στο προσκήνιο. Σταθήκαμε όρθιοι στις Ευρωεκλογές, εκτοπίζοντας τη Χρυσή Αυγή, ο  στόχος μας  όμως είναι ακόμη πιο ψηλά. Μπορούμε διψήφιο ποσοστό, και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.  

Χ.Α.: Πώς θα βλέπατε το ενδεχόμενο το Κίνημα Αλλαγής να συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία;

Κ.Σ.: Έχουμε ξεκαθαρίσει τη στάση μας στο θέμα της επόμενης μέρας. Το ΚΙΝΑΛ με δημοκρατική ευθύνη και πατριωτισμό θα είναι παρών στα μεγάλα ζητήματα  που απαιτούν συναινέσεις. Η Φώφη Γεννηματά έχει τοποθετηθεί συγκεκριμένα.  Αυτό που εγγυόμαστε είναι η υπεράσπιση της προοδευτικής μας πρότασης που δυστυχώς διαφέρει ριζικά από αυτή της ΝΔ. Το ΚΙΝΑΛ θα σταθεί ανάχωμα  σε οποιαδήποτε συντηρητική επιλογή, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Όπως και να έχει όμως, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει στις 7 Ιουλίου τι κυβέρνηση θέλει πραγματικά, καθώς και ποιος θα είναι ο ρόλος όλων μας. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ