Αποκλειστικό - Κώστας Ζαχαριάδης: Δεν είμαστε ταχυδακτυλουργοί αλλά κάναμε μεγάλη προσπάθεια - Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί την ανατροπή

To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται ξανά σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν τις πρόωρες εθνικές εκλογές που προκηρύχθηκαν για τις 7 Ιουλίου επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους βουλευτές, παλιούς και νέους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. 

Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του. 

Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τον Διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος διεκδικεί την εκλογή του στη Βουλή των Ελλήνων, μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια του Βορείου Τομέα της πρώην Β' Αθηνών.

Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

Χάρης Αποστολόπουλος: Ποιοι είναι οι 5 λόγοι για τους οποίους θεωρείτε πως θα έπρεπε να ψηφίσει κάποιος τον Κώστα Ζαχαριάδη για να τον εκπροσωπήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο; 

Κώστας Ζαχαριάδης: Δεν θεωρώ την πολιτική ατομική υπόθεση γι' αυτό και απο μικρός εντάχθηκα σε συλλογικότητα, νομίζω οτι οι συλλογικοί σκοποί και οι συλλογικοί στόχοι είναι που χαράσουν τις μεγάλες διαδρομες στην ιστορία, πάραυτα δεν θα αποφύγω το ερώτημά σας.

Πρώτον, γιατί νοιάζομαι για το περιβάλλον, γιατί γνωρίζω τα σχετικά με το περιβάλλον θέματα και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, και σε εθνικό και σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεύτερον, γιατί από την πρώτη μέρα ενασχόλησής μου με τα πολιτικά, αρχικά στη Νεολαία του Συνασπισμού, και μετέπειτα στο ΣΥΡΙΖΑ έως σήμερα από το πόστο του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προσπαθώ να φέρω τους πολίτες κοντά στην πολιτική, να τονίσω τη σημασία συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. 

Τρίτον, γιατί δραστηριοποιούμαι στην ευρύτερη περιοχή μου από μικρός, γνωρίζω τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Βρίσκομαι κοντά στους συμπολίτες μου όσο περισσότερο μπορώ, δεν είμαι κλεισμένος σε ένα γραφείο. Η αλληλεπίδραση με τον κόσμο είναι κρίσιμη στην πολιτική -πάντοτε ήταν- και πολλοί λανθασμένα την έχουν υποτιμήσει.

Τέταρτον, γιατί εκπροσωπώ μια γενιά που έχει πληγεί καίρια από την κρίση.  Αυτή η γενιά πρέπει να έχει ισχυρή εκπροσώπηση στη Βουλή, πρέπει να έχει λόγο στα πράγματα, πρέπει να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων. 

Πέμπτον, γιατί μαζί με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και κοινωνία, οφείλουμε να γνωρίζουμε, να παρακολουθούμε και να συμβάλλουμε και στο ευρύτερο γεωπολιτικό και πολιτικό μας περιβάλλον στην ΕΕ, στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Η πολυεπίπεδη συνεργασία, σε εθνικό, ευρωπαϊκό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, και η προάσπιση των αξιών της Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, είναι βασική μου επιδίωξη και θέση για το πώς πρέπει να σχεδιάζεται η εθνική μας πολιτική - είτε αυτή έχει να κάνει με το περιβάλλον, είτε με την εργασία και την απασχόληση, είτε με την εξωτερική πολιτική ή οποιοδήποτε άλλο πεδίο πολιτικής.  

Χ.Α.: Ποιο είναι αυτό το περίφημο «διακύβευμα» των εθνικών εκλογών για το 2019; Γιατί θεωρείτε πως έχουν χαρακτηριστεί τόσο σημαντικές;  

Κ.Ζ.: Το διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι εάν θα προχωρήσουμε μπροστά με ασφάλεια, σταθερότητα, καλύτερες δουλειές και ισχυρό κοινωνικό κράτος, ή αντίθετα εάν θα γυρίσουμε πίσω σε ένα περιβάλλον αστάθειας, εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών και λιτότητας, κοινωνικής εξαθλίωσης, περικοπών και ύφεσης. 

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται μία πορεία όπου η ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη συμβαδίζουν, μια πορεία όπου η μείωση της ανεργίας συνδέεται με τα εργασιακά δικαιώματα, μια πορεία όπου τα υγιή δημόσια οικονομικά και η κοινωνική πολιτική συγκροτούν ένα πλέγμα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης. 

Στον αντίποδα, το πρόγραμμα της ΝΔ εγγυάται τα ακριβώς αντίθετα, με πυρήνα του την εφαρμογή ακραίων μνημονιακών πολιτικών, έξω απο τα μνημόνια. Αυτά δηλαδή που ζήσαμε από το 2010 μέχρι και το 2014 και μας οδήγησαν στον γκρεμό. 

Μεταξύ αυτών των δύο ξεκάθαρων προτάσεων έχουν να επιλέξουν οι πολίτες. 

Χ.Α.: Αν θεωρείτε πως η μάχη ακόμα δεν έχει χαθεί, παρά την κακή απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, τι θα πρέπει να διορθώσετε; 

Κ.Ζ.: Ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, μας κρούει το κώδωνα του κινδύνου και μας ξεκαθαρίζει πως ζητά περισσότερα από εμάς. Πρέπει να επικοινωνήσουμε περισσότερο με τον κόσμο, πρέπει να κάνουμε πιο ορατό το έργο μας μέχρι τώρα και αυτά που έχουμε σχεδιάσει και δρομολογήσει και σχεδιάσει για το μέλλον, που είναι σημαντικά και κρίσιμα. 

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να υπάρξει η ανατροπή, θεωρώ όμως ότι στην πολιτική υπάρχουν και πράγματα που εκ πρώτης όψεως φαίνονται ακατόρθωτα, αλλά μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Οι πολίτες πρέπει να σπεύσουν να ψηφίσουν γιατί αφορά το μέλλον τους. Πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους, χωρίς αυτή τη φορά να έχουμε τη θηλιά των μνημονίων στο λαιμό μας. Να μην αφήσουμε το μέλλον σε πολιτικές και πρόσωπα που μας χρεοκόπησαν, αλλά σε πολιτικές και πρόσωπα που μας έβγαλαν από τα αδιέξοδα και δουλεύουν έμπρακτα για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο. 

Χ.Α.: Έχοντας πλέον κάνει την αυτοκριτική σας, τι θα κάνατε διαφορετικά ως παράταξη, αν μπορούσατε να γυρίσετε πίσω τον χρόνο; Γιατί πιστεύετε πως οι πολίτες σας καταψήφισαν;

Κ.Ζ.: Κάναμε λάθη, είχαμε αστοχίες και παραλείψεις, εγκλωβιστήκαμε σε διάφορες σύνθετες συνθήκες. Δεν είμαστε τέλειοι, ούτε ταχυδακτυλουργοί. Κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια αυτά τα χρόνια, είχαμε σημαντικές επιτυχίες, στήσαμε από την αρχή το κοινωνικό κράτος, κάναμε μια όσο το δυνατόν πιο «κοινωνική» και βιώσιμη διαχείριση της κρίσης. Αλλά δεν τα διορθώσαμε όλα, και χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά. 

Από τον Αύγουστο του 2018, κάνουμε βήματα μπροστά και σταθερά, εφαρμόζοντας ένα δικό μας πρόγραμμα, απαλλαγμένο από μνημονιακές δεσμεύσεις. Με μεθοδικότητα, σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα, συσπείρωση και πείσμα πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή. Διαμορφώνουμε ένα νέο συμβόλαιο ειλικρίνειας και ένα σαφές πολιτικό σχέδιο για την επόμενη περίοδο που θα αναγνωρίζει λάθη, αστοχίες, παραλήψεις αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπίζεται το σπουδαίο κατά τη γνώμη μου έργο που κάναμε σε μια σειρά τομείς αυτά τα χρόνια.

Αν μπορούσε να γυρίσει πίσω ο χρόνος νομίζω θα έπρεπε να δούμε ξανά το βάθος και το εύρος των παθογενειών που μας κληρoδοτήθηκαν και εμείς τις αντιμετωπίσαμε επιφανειακά ή δεν τις αντιμετωπίσαμε με αποτέλεσμα τα προβλήματα της καθημερινότητας να βασανίζουν τους πολίτες.

Χ.Α.: Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, θεωρείτε ότι από την 8η Ιουλίου χρειάζεται μία συνολική συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ;

Κ.Ζ.: Πιστεύω ότι όσο πιο ειλικρινείς είμαστε στην ανασκόπηση και στον πολιτικό μας σχηματισμό εσωτερικά, καθώς και στην επαφή μας με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και τους προοδευτικούς πολίτες, τόσο πιο γρήγορα θα δώσουμε απαντήσεις, θα διορθώσουμε λάθη και θα διαμορφώσουμε ένα ισχυρότερο προοδευτικό ρεύμα και πλειοψηφική δυναμική για την Αριστερά στο πολιτικό μας σύστημα. 

Ας μείνουμε προς το παρόν στις εθνικές εκλογές, γιατί αυτές έχουν σήμερα εξέχουσα σημασία.  

Χ.Α.: Είναι ανοιχτό από τη μεριά σας, το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία; Με το ΚΙΝΑΛ;

Κ.Ζ.: Με τη Νέα Δημοκρατία μας χωρίζει ιδεολογική, προγραμματική και πολιτική άβυσσος. Όσο για το ΚΙΝΑΛ, όσο παραμένει εγκλωβισμένο σε μια αντιΣΥΡΙΖΑ λογική και στρατηγική κι όσο εμμέσως πλην σαφώς στηρίζει τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας και διαλόγου. Θα θέλαμε το ΚΙΝΑΛ να παρακολουθεί τη σκέψη και την στρατηγική των άλλων κεντροαριστερών κομμάτων στην ΕΕ, αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ