Πώς να φτιάξετε την τέλεια panna cotta, το γλυκό που μαζί με την πίτσα και την μοτσαρέλλα λατρεύουμε τους Ιταλούς

Η panna cotta είναι ένας από τους δυο λόγους, για τους οποίους η ανθρωπότητα οφείλει στους Ιταλούς την αιώνια ευγνωμοσύνη της. Ο άλλος είναι φυσικά, η pizza. Πολλοί φυσικά θα ισχυριστούν ότι όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου, έχουν στην εθνική τους κουζίνα, ένα γλυκό φτιαγμένο από γάλα και ζάχαρη και θα έχουν δίκιο. Αλλά η panna cotta είναι κάτι μοναδικό.

Η panna cotta είναι ένας από τους δυο λόγους, για τους οποίους η ανθρωπότητα οφείλει στους Ιταλούς την αιώνια ευγνωμοσύνη της. Ο άλλος είναι φυσικά, η pizza. Πολλοί φυσικά θα ισχυριστούν ότι όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου, έχουν στην εθνική τους κουζίνα, ένα γλυκό φτιαγμένο από γάλα και ζάχαρη και θα έχουν δίκιο. Αλλά η panna cotta είναι κάτι μοναδικό.



Αυτό που πιθανώς διαφεύγει στους περισσότερους, όπως γράφει το clickatlife.gr, είναι ότι υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά μεταξύ της panna cotta και όλων των παρόμοιων γλυκών και αυτό είναι η φινέτσα της και το ιταλικό της στυλ, που καμία άλλη κρέμα δεν έχει. Και αν αναρωτιέστε πως γίνεται ένα γλυκό να έχει στυλ και φινέτσα, τότε μάλλον, δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα αυθεντική ιταλική panna cotta.

Η panna cotta κατάγεται από τη Βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα, από την περιοχή Piemonte, αλλά καταναλώνεται ευρύτατα στην Ιταλία και σε όλο τον κόσμο φυσικά.

Πλούσια και παχιά

Η βασική συνταγή είναι αναμενόμενα απλή και στη σύσταση αλλά και στην προετοιμασία. Αρχικά ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι, αφήνοντας το μίγμα να σιγοβράσει για ελάχιστα λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το φύλλο της ζελατίνης στο ζεστό μίγμα μέχρι να λιώσει και να απορροφηθεί καλά, ώσπου να σερβίρουμε την κρέμα στα φορμάκια. Η panna cotta πρέπει να μείνει για τουλάχιστον 4 ώρες στο ψυγείο, μέχρις ότου να είναι έτοιμη προς κατανάλωση.

Αν η συνταγή πετύχει, τότε μια κουταλιά είναι αρκετή για να χορτάσετε την πολυτελή αίσθηση της κρέμας. Μια κουταλιά είναι αρκετή για να αισθανθείτε την υπέροχη μοναδικότητα αυτού του γλυκού, αλλά όχι για εσάς που πιθανώς να καταβροχθίσετε όλα τα φορμάκια μόνοι σας.



Εναλλακτικές λύσεις

Αντί για κρέμα γάλακτος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα, το οποίο κάνει την κρέμα πολύ πιο ελαφριά και «καθαρή», αλλά χάνει το «βάρος» και την πολυτέλεια που της δίνει η κρέμα γάλακτος. Κάποιοι προτείνουν τον συνδυασμό των γαλακτοκομικών υλικών, αλλά πάντα με ποσοτική υπεροχή της κρέμας γάλακτος.

Μια εκδοχή, θέλει χρήση κρέμας γάλακτος σε συνδυασμό με πλήρες γάλα. Αυτή η εκδοχή καταφέρνει ένα πιο ελαφρύ, πιο γαλακτώδες αποτέλεσμα, με όχι ιδιαίτερα πλούσια γεύση, αλλά με ένα εξαιρετικά επιτυχημένο τρέμουλο που παραπέμπει σε ζελέ.

Ένας εναλλακτικός τρόπος προετοιμασίας προτείνει τη διάλυση της ζελατίνης πρώτα σε ζεστό νερό και το βράσιμο της ζάχαρης και του γάλακτος σε διαφορετικό κατσαρολάκι, ενώ η μεταξύ τους σύνδεση γίνεται την τελευταία στιγμή, πριν το σερβίρισμα στα κουπάκια. Σε αυτή την τελευταία εκδοχή, η υφή της κρέμας είναι αρκετά συμπαγής και η γεύση της αρκετά επιτυχημένη.

Η πιο ασυνήθιστη συνταγή για το ιταλικό αυτό γλυκό είναι η εκείνη που προτείνει την προσθήκη γιαουρτιού στο μίγμα του γάλακτος. Το γιαούρτι κάνει πιο πλούσιο, κρεμώδες και δροσιστικό το μίγμα. Όπως και να έχει όμως και όσα και να καταφέρνει το γιαούρτι, η απόκλιση από την παραδοσιακή συνταγή της panna cotta είναι μεγάλη και για κάποιους, ιερόσυλη.



Εάν εξακολουθείτε να επιθυμείτε μια ελαφριά εκδοχή του συγκεκριμένου γλυκού, αλλά με τη διατήρηση της μοναδικής του γεύσης, μια καλή λύση είναι να προσθέσετε ξινόγαλα στο μίγμα της κρέμας γάλακτος με τη ζάχαρη και τη ζελατίνη κι έτσι να πετύχετε ένα αποτέλεσμα αρκετά σφιχτό, αλλά με αψιά γεύση που ισορροπεί την περίσσεια γλυκύτητας στην κρέμα.

Η μεγαλύτερη ωστόσο πρόκληση στην παρασκευή της panna cotta δεν είναι η επιλογή γάλακτος, κρέμας γάλακτος, γιαουρτιού ή ξινόγαλου, αλλά η σωστή αναλογία όλων αυτών και της ζελατίνης που πρέπει να είναι τόση ώστε να μην βγει… σως panna cotta από τη μία ή «λάστιχο» panna cotta από την άλλη.

Άρωμα

Οι ειδικοί επί του γλυκού προτείνουν ελαφριά και ντελικάτα αρώματα γι’ αυτό το φινετσάτο γλυκό, όπως είναι το ροδόνερο και η βανίλια. Η panna cotta ωστόσο, αντέχει και πιο δυνατές γεύσεις, όπως είναι η καραμέλα, ενώ πολλοί εκμεταλλευόμενοι και τη χρωματική αντίθεση, γαρνίρουν το γλυκό με κόκκινα μούρα και αντίστοιχο σιρόπι.

Η τέλεια panna cotta




Υλικά

•    2 φύλλα ζελατίνης των 2 γραμμαρίων

•    300ml κρέμα γάλακτος

•    115 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

•    100ml γάλα πλήρες

•    50ml ξινόγαλα

•    Ελαφρύ λάδι, για να λαδώσετε τα φορμάκια

Εκτέλεση

1.    Μουλιάστε τα φύλλα της ζελατίνης σε κρύο νερό. Σε ένα κατσαρολάκι ρίξτε την κρέμα και τη ζάχαρη και ζεστάνετε καλά, ανακατεύοντας απαλά και διαρκώς, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Σιγοβράστε το μίγμα για λίγο και βγάλτε το από τη φωτιά.

2.    Στραγγίξτε τη ζελατίνη και στη συνέχεια, ρίξτε τη στο ζεστό μίγμα για να διαλυθεί καλά. Ύστερα, σουρώστε το μίγμα σε ένα καθαρό μπολ και προσθέστε το γάλα και το ξινόγαλα. Δοκιμάστε και αν χρειάζεται προσθέστε λίγη επιπλέον ζάχαρη.

3.    Λαδώστε το εσωτερικό από τέσσερα φορμάκια και μοιράστε το μίγμα σε αυτά. Αφήστε τα να κρυώσουν και στη συνέχεια, βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.

4.    Για να βγάλετε το γλυκό από τα φορμάκια, βουτήξτε τα για λίγο σε ζεστό νερό και γυρίστε τα αμέσως ανάποδα σε μεγάλα πιάτα. Πριν σερβίρετε, γαρνίρετε με μούρα ή κομπόστα φρούτων και λίγο σιρόπι της αρεσκείας σας.

Η συνταγή της panna cotta είναι εξαιρετικά απλή και όπως αναφέρουμε παραπάνω, το στοίχημα και η πραγματική δυσκολία της είναι το άρωμα και υφή της. Πειραματιστείτε και ας ελπίσουμε να κερδίσετε το στοίχημα, γιατί το έπαθλο θα είναι πολύ καλό και απόλυτα γευστικό!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ