Made in Greece η "Finest Roots": Τα φυσικά, παραδοσιακά λικέρ του Μάνου & του Νικόλα Σμυρλάκη έχουν ελληνικές «ρίζες» - Το ίδιο & ο διαγωνισμός Back to the Roots!

Μάνος Σμυρλάκης ακολουθούσε μία επιτυχημένη καριέρα στελέχους σε γνωστή φαρμακευτική εταιρεία.

Το 2013 όμως ήταν η χρονιά που όλες οι σκέψεις που τριγυρνούσαν τα προηγούμενα χρόνια στο μυαλό του για να κάνει κάτι δικό του πήραν σάρκα και οστά. Μαζί με τον μικρότερο αδερφό του Νικόλα τα παρατούν όλα και αφοσιώνονται στο εγχείρημά τους, τη δημιουργία τεσσάρων premium λικέρ που πατούν στην ελληνική παράδοση και παρουσιάζονται με μία άκρως σύγχρονη νότα.

Πρόκειται για 4 ελληνικά προϊόντα, ποιοτικά και 100 % φυσικά. Δημιουργούνται με εξαιρετικές φυσικές πρώτες ύλες, χωρίς πρόσθετα ενισχυτικά γεύσης, χρωστικές ουσίες, αιθέρια έλαια ή οποιοδήποτε χημικό. Η "Finest Roots" σήμερα μας παρουσιάζει περήφανα λικέρ με ελληνικότατες ρίζες: Rakomelo με ρακί και μέλι, Mastiha με φυσική μαστίχα Χίου, Tentura με κανέλα και Herb Spirit με κρητικό δίκταμο.

Ο στόχος του Μάνου και του Νικόλα ήταν να δώσουν μία πιο σύγχρονη cocktail culture εκδοχή σε ένα ποτό που για την Ελλάδα αποτελεί παράδοση και μπαίνει σε κάθε τραπέζι. Όχι, απλά κατάφεραν τον στόχο τους, αλλά έχουν κατορθώσει να φτιάξουν ένα brand ελκυστικό σε Έλληνες και ξένους, ενώ τα λικέρ τους σε όλα τα κορυφαία bar της Αθήνας, αλλά και σε μερικά από τα καλύτερα της Ευρώπης.

 

Italy top 3 & winner

Η οικογένεια των λικέρ Roots έχει γίνει τόσο αγαπητή και αναγνωρίσιμη που διοργάνωσε για τέταρτη φορά με μεγάλη επιτυχία τον διαγωνισμό "Back to the Roots Cocktail Competition 2019". Ο διαγωνισμός “Back to the Roots” είναι ο μοναδικός διαγωνισμός cocktail με ελληνικό χαρακτήρα που γίνεται εξ’ ολοκλήρου στο εξωτερικό. Η έμφαση δίνεται στην απλότητα, στην ιστορία –καθώς ο κάθε bartender πρέπει να παρουσιάσει μια πρόταση που συνδυάζει τις ρίζες του με τις ελληνικες ρίζες των συγκεκριμένων λικέρ– και στην ισορροπία των γεύσεων με μοναδικά φυσικά συστατικά όπως τα Roots: “Truly great drinks are easy to make, you just need the elements, unique ingredients & a story to tell”.

Mihai Ostafi Benjamin Cavagna

Ο διαγωνισμός “Back to the Roots” ξεκίνησε το 2016 στο Μιλάνο για την Ιταλία, το 2017 μετακόμισε στο Λονδίνο για την Αγγλία, το 2018 πήγε στη Νεα Υόρκη για την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, και φέτος επέστρεψε στην Ευρώπη σε 3 χώρες ταυτόχρονα και με 2 back to back τελικούς (στο Μιλάνο και στο Λονδίνο τον Ιούνιο, κι έναν τρίτο στο Παρίσι το Σεπτέμβριο).

juan jose orellano - pinewood

 

UK top3 & winner

 

UK winner

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, που είχαν επισκεφθεί την Αθήνα bartenders από το Λονδίνο (Savoy, Cahoots) το Μιλάνο (Rita & Cocktails), τη Ρώμη (La Zanzara) και τη Βοστώνη (Blossom Bar) έτσι και οι φετινοι νικητές θα έρθουν στο Athens Bar Show το Νοέμβριο. Μόνο που αυτή τη φορά θα είναι τρεις, ένας απο το Λονδίνο, ένας απο το Μιλάνο και ένας απο το Παρίσι. Φέτος, το θέμα που μας γυρίζει στις «ρίζες» της απλότητας -back to the ROOTS- ήταν τα long drinks με χαμηλό αλκοόλ, και οι παραλλαγές σε κλασικά cocktails. Ειδικά τα cocktails με χαμηλότερο αλκοολικό βαθμό είναι μια παγκόσμια τάση, που σχετίζεται με την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.

UK top 3 & winner

Corey Squarzoni - tree to drink2

Τα premium λικέρ Roots αναδυκνείουν με μοναδικό τρόπο long drinks, καθώς τα πολύ ιδιαίτερα αρωματικά προφίλ (μέλι, δίκταμο, μαστίχα κ.λπ.) συνδυάζονται με χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς. Έτσι, ένα απλό long drink με 2-3 συστατικά γίνεται ιδιαίτερο και αξιομνημόνευτο. Ακολουθώντας αυτή τη λογική, στον διαγωνισμό επιτρεπόταν η χρήση μέχρι 4 συστατικών. Οι συμμετοχές ήταν πάρα πολλές και το επίπεδο πολύ υψηλό, με πολλά από τα καλύτερα bars του Λονδίνου και της Ιταλίας να συμμετέχουν και όλη την αφρόκρεμα της νέας γενιάς των bartenders να δίνει το «παρών»: London Edition, Punch Room, Oriole, Langham Hotel, Beaufort bar at the Savoy, American Bar at the Savoy, Rita & Cocktails, Octavius Replay, Luca & Andrea κ.ά.

filip stribrny - ra be ton

 

Corey Squarzoni - tree to drink

O τελικός της Ιταλίας έγινε στο Μιλάνο στις 10 Ιουνίου στο Octavius Bar at The Stage Milano και την επόμενη μέρα στις 11 Ιουνίου έγινε ο τελικός του Λονδίνου στο Novikov Restaurant & Bar στο Mayfair. Κριτές για την Ιταλία ήταν οι Mihai Ostafi (UK Roots Brand ambassador and head bartender at Oriole bar - London) και Benjamin Cavagna (Farmily, 1930 bar manager - Milano), και για το Λονδίνο ο Tony Pescatori (Nightjar bar manager) και ο «δικός» μας Evan Prousaefs (Nammos Mykonos / Meraki London bar manager).

Milan Final

 

UK final

Οι δύο μεγάλοι νικητές, που θα δούμε στο Athens Bar Show ως προσκεκλημένους της Roots, είναι ο Corey Squarzoni από το Luca & Andrea απο την Ιταλία και το Milano με το “Tree to Drink”, ένα φρέσκο aperitivo με Roots Mastic, Suze Rose, Briottet & Elderflower Tonic και ο Juan Jose Orellano από το Beaufort Bar στο London Savoy με το δροσερό “Pinewood”, ένα earthy και piney συνδυασμό Roots Mastic με χυμό ανανά και λαιμ, Walnut Bitters και top up με smokey ginger ale. Οι top 3 διαγωνιζόμενοι απο κάθε χώρα αντίστοιχα ήταν:

Italy:
Leonardo Todisco - Rita & Cocktails Milano “Augusto”:
Roots Mastic, Fernet Branca, Campari and celery bitters

Leonardo Todisco - Augusto

Alessandro Di Fabrizio - La Nuova Lavanderia - C.&C. Cocktail Bar Pescara:
“Mother’s Milk” Roots Mastic, lemon, tangerine & Bergamot liquor & Gentian bitters

Alessandro Fabrizio - Mothers Milk

Stefano Zuliani - MORcocktail Trieste:
“S&P”: Roots Diktamo, Roots Mastic, Ouzo, tonic water

Stefano Zuliani - S&P

UK:
Filip Stříbrný - Novikov Restaurant & Bar: 
“Ra-Be-Ton”: Roots Rakomelo, Becherovka, Lemon juice & Tonic water

filip stribrny

Alessandro Geraci - Chiltern Firehouse:
“Unalome”: Roots Mastic, Grapefruit Juice, dashes of Roots DIktamo, Mediterranean Tonic Water & Pepper

alessandro geraci - unalome

Jason Can - American Bar At the Savoy:
”Mama Africa”: Roots Rakomelo, Cold Brew Coffee, lime juice & tonic water

jason candid - mama africa

 

Οι συμμετοχές, οι πληροφορίες καθώς και τα νέα για τις επόμενες δραστηριότητες μπορούν να βρεθούν στην ειδικά σχεδιασμένη ιστοσελίδα https://www.backtotherootsproject.com/

Διαβάστε την συνέχεια στο MadeinGreece.news

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ