Βιβλική καταστροφή στη Χαλκιδική: 7 οι νεκροί - Πάνω από 100 τραυματίες - Μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση (φωτό & βίντεο)

Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στο δημαρχείο Ν. Μουδανιών υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη.

 

Λόγω της φονικής κακοκαιρίας η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τον ενημερώνουν για την εξέλιξη των ακραίων καιρικών φαινομένων και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι διασώστες. 

Έξι νεκροί, δεκάδες τραυματίες, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους: αυτός είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν από χθες βράδυ τη Χαλκιδική.

«Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών,  Αθανάσιος Καλτσάς.

Δείτε επίσης: Έκτακτο: Φονική θεομηνία στη Χαλκιδική - Πέντε νεκρούς άφησε πίσω της η κακοκαιρία (φώτο-βίντεο)

Ανήλικο αγόρι το έκτο θύμα

Ένα ανήλικο αγόρι έγινε το έκτο θύμα των πολύνεκρων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την Χαλκιδική. Όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική, πρόκειται για 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία, που βρισκόταν στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια όπου έπεσε το στέγαστρο, καταπλακώνοντας θαμώνες του καταστήματος.

Εκεί τραυματίστηκε επίσης θανάσιμα 54χρονη γυναίκα, επίσης από τη Ρουμανία, ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από την Πυροσβεστική εάν τα δύο θύματα είχαν συγγένεια.

Φωτό: Thestival

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν επίσης τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη όπου το όχημα φαίνεται πως ανατράπηκε από σφοδρούς ανέμους.

Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους, που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους -κατά πληροφορίες είναι 18 ετών- που είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

 

 

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

Την ίδια ώρα, έρευνες διεξάγει το Λιμενικό Σώμα στην θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας για τον εντοπισμό 62χρουνου ψαρά. Όπως έγινε γνωστό, είχε πάει με την ξύλινη βάρκα του, την Τετάρτη γύρω στις 18.00 για ψάρεμα. Έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Πηγές προσκείμενες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο ΕΚΑΒ αναφέρουν δεκάδες περιπτώσεις τραυματιών που διακομίστηκαν με ασθενοφόρα ή μετέβησαν με ιδιωτικά οχήματα σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, όπου εισήχθησαν και νοσηλεύονται.

 

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πυροσβεστική λίγο μετά τη 01.00, αναφέρεται ότι ως εκείνη την ώρα είχαν γίνει τριάντα διασώσεις από κατοικίες και οχήματα και εκατοντάδες κοπές δέντρων, απομακρύνσεις αντικειμένων από το οδόστρωμα και αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα.

Αρκετές περιοχές του νομού βυθίστηκαν στο σκοτάδι, εξέλιξη η οποία δυσχεραίνει την πρόσβαση των σωστικών μέσων στα σημεία που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Κινητοποίηση των αρχών της περιφέρειας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε σε ανακοίνωσή της ότι «η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί τους πολίτες και επισκέπτες ειδικά στη Χαλκιδική, τόσο στη Σιθωνία, όσο και στην Κασσάνδρα, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες», σημείωσε.

 

 

«Γι' αυτό συνιστά περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών, παραμονή σε ασφαλείς χώρους και τήρηση των οδηγιών των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των υπαλλήλων των Δήμων, μέχρι να κοπάσουν τα φαινόμενα οριστικά».

Σαράντα μηχανήματα της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας καθαρίζουν το οδικό δίκτυο και προσπαθούν να το διατηρήσουν προσβάσιμο στην Πιερία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως στη Χαλκιδική, που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, εξηγεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Εξάλλου, περισσότερα από 100 στελέχη του προσωπικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων αρχών και προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τα εξαιρετικά έντονα καιρικά φαινόμενα, προσφέροντας βοήθεια στους πολίτες σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

 

 

 

Δείτε επίσης: Εντοπίστηκε άλλο ένα πτώμα στην Χαλκιδική – 7 οι νεκροί, πάνω από 100 οι τραυματίες

 

Η κατάσταση των τραυματιών

Εκτός κινδύνου  νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Πολυγύρου Χαλκιδικής και "Γεννηματάς" και "Παπανικολάου" Θεσσαλονίκης δεκάδες άνθρωποι, ενήλικες και παιδιά, που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των χτεσινοβραδινών καιρικών φαινομένων στη Χαλκιδική. 

Συνολικά 49 τραυματίες  μεταφέρθηκαν χτες βράδυ στο νοσοκομείο του Πολύγυρου, στη Χαλκιδική. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του νοσοκομείου, Λαμπρινή Στεφανίδου, εξ αυτών  έγιναν 13 εισαγωγές, εκ των οποίων οι  οκτώ στη Χειρουργική Κλινική και πέντε στην Ορθοπαιδική, ενώ ένα κορίτσι 13 ετών και μια τριαντάχρονη γυναίκα διακομίστηκαν στα νοσοκομεία "Γεννηματάς" και "Παπανικολάου" αντίστοιχα. 

Επίσης, στο νοσοκομείο διακομίστηκε και μια γυναίκα, η οποία δυστυχώς ήταν ήδη νεκρή και διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Σύμφωνα με τη διοικήτρια του Νοσοκομείου, η κατάσταση των τραυματιών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Χαλκιδικής είναι ελεγχόμενη.

 Εξάλλου πέντε παιδιά, τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι, ηλικίας από 3,5 έως 13 ετών, που τραυματίστηκαν από αιωρούμενα αντικείμενα λόγω της θεομηνίας στη Χαλκιδική νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς".

Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από τις περιοχές Φλογητών και Νέων Πλαγίων Χαλκιδικής.

"Είναι τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι που έχουν θλαστικά τραύματα και είναι όλα εκτός κινδύνου. Μόνο το ένα που είχε θλαστικά τραύματα στο κεφάλι χρειάστηκε να χειρουργηθεί και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Είναι παιδιά οικογενειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που βρίσκονταν εκεί για τουρισμό.

Το ένα κορίτσι, ηλικίας 13 ετών είναι Σερβίδα, ενώ τα υπόλοιπα είναι παιδιά Ελλήνων. Επίσης, άλλα τρία παιδιά που προσήλθαν το πρωί συνοδευόμενα από τους γονείς ή τους παππούδες τους υποβάλλονται σε εξετάσεις» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του νοσοκομείου "Γ.Γεννηματάς", Μελπομένη Τσούγκα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι έξι ενήλικες από τις περιοχές της Ποτίδαιας και της Επανωμής προσήλθαν στο νοσοκομείο "Αγιος Δημήτριος" της Θεσσαλονίκης, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.

Ένα άτομο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, λόγω τραυμάτων που υπέστη στη διάρκεια της θεομηνίας στη Χαλκιδική. Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας προσήλθαν συνολικά στο "Παπανικολάου" 22 περιστατικά, εκ των οποίων εισήχθησαν και νοσηλεύονται εννέα.

Όπως ανέφερε η διοικήτρια του νοσοκομείου του νοσοκομείου, Μαρία Γιογκατζή, ένα άτομο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση ενώ τέσσερεις νοσηλεύονται στην Ορθοπαιδική Κλινική με κατάγματα, τρεις στη Δ΄ Χειρουργική κλινική και ένας στη Νευροχειρουργική.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ