Βασίλης Σκουρής: Με αυτές τις τρεις άμεσες κινήσεις ο Αλέξης Τσίπρας επανιδρύει τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας αναλαμβάνει την ευθύνη της διεξαγωγής του Συνεδρίου. Συγκροτείται όργανό της και στη Βουλή, προκειμένου να διαμορφώνει την αντιπολιτευτική πολιτική της παράταξης. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επικρατέστερος για Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

 

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής στο News247

Η Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας αναλαμβάνει την ευθύνη της διεξαγωγής του Συνεδρίου. Συγκροτείται όργανό της και στη Βουλή, προκειμένου να διαμορφώνει την αντιπολιτευτική πολιτική της παράταξης. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επικρατέστερος για Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σαφές στίγμα μετασχηματισμού-ίσως και επανίδρυσης- του κόμματος δίνει ο Αλέξης Τσίπρας με σειρά κινήσεων που προγραμματίζονται το αμέσως επόμενο διάστημα και που ενώνουν ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτική Συμμαχία «εις σάρκα μίαν».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας»:

-Η Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, αναλαμβάνει την ευθύνη της πραγματοποίησης του προσεχούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την εγγραφή των νέων μελών, αλλάζοντας πλήρως και το «εσωκομματικό χρηματιστήριο» που υπάρχει σήμερα στην Κουμουνδούρου.

Η Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας εκτιμάται ότι διαθέτει αναλογική εκπροσώπηση, καθώς σε αυτή συμμετέχουν: Χρ. Βερναρδάκης, Αναστάσιος Γιαννόπουλος, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Έφη Καλαμαρά, Τάνια Καραγιάννη, Κατερίνα Κνήτου, Χρήστος Κοκκινοβασίλης, Αντώνης Κοτσακάς, Θάνος Μαντίκος, Νίκος Μπίστης, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Σοφία Πανδή, Νίκος Παππάς, Γιώργος Πετρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Σβίγκου Ράνια, Νίκος Σκορίνης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Στέφανος Τζουμάκας, Θεοχάρης Τσιόκας, Νίκος Φίλης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Χαλαζωνίτης και Δημήτρης Χατζησωκράτης.

  • -Ορίζεται εκπρόσωπος Τύπου της Προοδευτικής Συμμαχίας, αν και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το πρόσωπο που θα αναλάβει το συγκεκριμένο (πολύ σοβαρό) ρόλο.
  • -Συγκροτείται στη Βουλή ολιγομελές (ο αρχικός σχεδιασμός κάνει λόγο για εννιαμελές) κοινοβουλευτικό όργανο  της Προοδευτικής Συμμαχίας στη Βουλή, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, που θα έχει την ευθύνη της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει και το γεγονός ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ήταν το βράδυ χθες ο επικρατέστερος για τη θέση του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
 

Οι παραπάνω κινήσεις δείχνουν ότι  ο Αλέξης Τσίπρας μεταφέρει το κέντρο βάρους από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Προοδευτική Συμμαχία, λαμβάνοντας σαφή θέση στην σχετική διαφωνία που υπήρξε στην Κουμουνδούρου, αν πρώτα πρέπει να γίνει Συνέδριο ή εάν πρώτα θα πρέπει να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την εγγραφή νέων μελών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες, οι εγγραφές των νέων μελών θα γίνονται από  τον Σεπτέμβρη στις οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ θα προβλέπεται  και διαδικτυακή εγγραφή μελών.

Προς κοινά όργανα μετά τον Σεπτέμβριο
Στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξαν παρεμβάσεις ότι τα παράλληλα όργανα, αφενός δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου της Προοδευτικής Συμμαχίας, δημιουργούν προβλήματα, ενώ υπήρξαν και απόψεις ότι αυτό διευκολύνει τις διεργασίες. Ο Αλέξης Τσίπρας προέκρινε, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες, μια «ενδιάμεση λύση», για τη δημιουργία κοινών οργάνων μετά τον Σεπτέμβριο.

Υπέρ της εκλογής από τη βάση
Μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας τάχτηκαν υπέρ της άμεσης εκλογής του Αλέξη Τσίπρα από τη βάση του κόμματος, με κάποιους μάλιστα να συγκεκριμενοποιούν τη συζήτηση και να προτείνουν εκλογή του Προέδρου ένα μήνα μετά το Συνέδριο. Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να τοποθετηθεί επί του θέματος, το οποίο αποκάλυψαν το Σάββατο τα «Παιχνίδια Εξουσίας» και ο news24/7.

"Δεν είμαι έτοιμος για λεπτομέρειες"
Το πώς θα προχωρήσει ακριβώς το νέο σχήμα ίσως να μην το έχει ολοκληρωμένο στο μυαλό του  ούτε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είμαι έτοιμος για λεπτομέρειες, ούτε εγώ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε εσείς, αλλά αυτό που σχεδιάζουμε είναι αποδεκτό από την ολότητα του ΣΥΡΙΖΑ» είπε στα μέλη της Γραμματείας της Προοδευτικής Συμμαχίας ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ