Η Καρίνα Κανελλάκης είναι η πρώτη γυναίκα μαέστρος στο Φεστιβάλ Proms, "Πρώτη Νύχτα" (φωτό)

Απόφοιτος της σχολής Julliard, η 38χρονη Νεοϋορκέζα είχε ξεκινήσει την καριέρα της ως βιολιονίστρια.

Η πιο σημαντική στιγμή του φεστιβάλ Proms  δεν ήταν μουσική.  Ήρθε όταν η Zosha Di Castri, η 34χρονη γυναίκα συνθέτρια του ολοκαίνουργιου κομματιού που μόλις ακούσαμε, ανέβηκε στη σκηνή για να αγκαλιάσει την 38χρονη αδελφή της Καρίνα Κανελλάκη. 

Η σημαντικότητα του γεγονότος είναι τεράστια καθώς είναι η πρώτη φορά που γυναίκα μαέστρος βρίσκεται επί σκηνής στο εν λόγω φεστιβάλ. 

Η βιολονίστρια και μαέστρος με ελληνικές ρίζες,  μαζί με τη συμφωνική ορχήστρα και την χορωδία του BBC, χάρισε στο κοινό μια έντονη μουσική βραδιά που έκλεισε με το μοναδικό Glagolitic Mass του Τσέχου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ.

 Η Canellakis σύμφωνα με την telegraph.co.uk έκανε το ντεμπούτο της στα Proms πριν δύο χρόνια. «Είναι τιμή για μένα και είμαι πολύ ιδρωμένη», δήλωσε χαριτολογώντας όταν κατέβηκε από τη σκηνή.    

WHO IS WHO

Απόφοιτος της σχολής Julliard, η 38χρονη Νεοϋορκέζα είχε ξεκινήσει την καριέρα της ως βιολιονίστρια αλλά το ταλέντο της και στην διεύθυνση ορχήστρας είχε ήδη διαφανεί από το 2008, όταν είχε αποδώσει με μοναδικό τρόπο την 6η Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ.    

«Έπαιζα δεύτερο βιολί και έπαιξα με την καρδιά μου», έλεγε μετά, μιλώντας στο Τρίτο Ραδιόφωνο του BBC. «Θυμάμαι να κοιτώ ψηλά και να σκέφτομαι ότι δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσο ψηλά το ταβάνι». 
Τελικά ο Βρετανός μαέστρος σερ Σάιμον Ράτλ την έπεισε να αφήσει το βιολί για τη μαεστρική μπαγκέτα. «Μου είπε "μπορεί να μην βλέπεις πολλούς ανθρώπους που να σου μοιάζουν εκεί πάνω, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι θα μπορούσες να το κάνεις". Αυτό ήταν που άλλαξε το μοτίβο της σκέψης μου και που έδωσε μια μικρή ώθηση  να φτιάχνω μουσική χωρίς μουσικό όργανο στα χέρια μου που στην αρχή ήταν αρκετά τρομακτικό».  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ