"Στην υγειά μας" με μια παγωμένη μπύρα - Τα πολλαπλά οφέλη της "βασίλισσας" του καλοκαιριού

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την μπύρα

Τους καλοκαιρινούς μήνες, μία παγωμένη μπύρα είναι μία από τις επιλογές μας για να μας δροσίσει δίπλα στην παραλία. Διαβάστε το καινούριο μας άρθρο σχετικά με την μπύρα και ενημερωθείτε σχετικά με την διατροφική αξία, τα είδη μπύρας, τα οφέλη για την υγεία αλλά και τους μύθους γύρω από την κατανάλωση της.

Μπύρα

 Η μπύρα συνήθως αποτελείται από νερό, σιτηρά, λυκίσκο και μαγιά. Τα 4 βασικά αυτά συστατικά, πέρα από τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα, της χαρίζουν και τη θρεπτική της αξία. Η μπύρα είναι από τα λίγα αλκοολούχα ποτά που περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, ο φώσφορος, το σελήνιο, μικρές ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Το κριθάρι βύνης είναι ο συνηθέστερα χρησιμοποιούμενος κόκκος.

Είναι συνήθως αρωματισμένη με λυκίσκο για να ενισχυθεί η πικρή γεύση και να εξισορροπηθεί η γλυκύτητα της βύνης. Ο λυκίσκος λειτουργεί επίσης ως συντηρητικό. Κάποια παρασκευάσματα παρασκευάζονται με άλλους σπόρους: σιτάρι, καλαμπόκι ή ρύζι αντί για κριθάρι. Αρκετές φορές χρησιμοποιούνται φρούτα, βότανα και μπαχαρικά για να δημιουργηθούν μπύρες μοναδικής γεύσης.

Η περιεκτικότητα της μπύρας σε αλκοόλ κυμαίνεται από λιγότερο από 3% έως 40% ανάλογα με το στυλ της μπύρας και τη συνταγή. Οι περισσότερες μπύρες περιέχουν από  4% έως 6% αλκοόλ.

Διατροφική αξία

Μία μπύρα με 5% αλκοόλ των 100 γρ. περιέχει:

Nερό: 94,32 γρ.

Mαγνήσιο: 6 mg

Συνολικά λιπίδια: 0,06 γρ.

Φώσφορος: 13 mg

Yδατάνθρακες: 1,61 γρ.

Kάλιο: 25 mg

Σάκχαρα: 0,05 γρ.

Nάτριο: 4 mg

Aσβέστιο: 5 mg

Διαιτητικές ίνες: 0,1 γρ.

Eίδη μπύρας και θερμίδες

Υπάρχουν αρκετά είδη μπύρας που μπορείτε να βρείτε στην αγορά ώστε να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Διαβάστε παρακάτω τα πιο ευρέως γνωστά είδη.

Ξανθιά μπύρα-110 θερμίδες/250 ml

 Μαύρη μπύρα-160 θερμίδες/250 ml

  Light μπύρα-80 θερμίδες/250 ml

·Μπύρα χωρις αλκοόλ-57 θερμίδες/250 ml

Οφέλη στην υγεία

Η μπύρα μπορεί να παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία αρκεί να καταναλώνεται στην συνιστώμενη ποσότητα. Αυτή είναι, ένα κουτάκι μπύρας ως 2 φορές στην εβδομάδα για τις γυναίκες και ως 5 την εβδομάδα για τους άντρες. Διαβάστε παρακάτω τα πιο σημαντικά οφέλη.

1-Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος

 Η μπύρα μειώνει τα ποσοστά  εμφάνισης εμφράγματος κατά 20-40%, ενώ έρευνες δείχνουν πως η μέτρια κατανάλωση μπύρας μειώνει και τα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Αυτό οφείλεται στις φυτικές ίνες που περιέχονται στη μπύρα και ρίχνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα. Οι μικρές ποσότητες μπύρας σε συχνή βάση αυξάνουν, από την άλλη, τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης η οποία με τη σειρά της μειώνει τις πιθανότητες σκλήρυνσης των αρτηριών με αποτέλεσμα να αποφεύγεται το έμφραγμα. Η μπύρα περιέχει ακόμα πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.

2-Ελαττώνει τις πέτρες στους νεφρούς

 Έρευνα συσχέτισε τη μέτρια κατανάλωση μπύρας με τη μείωση, κατά 40%, των πιθανοτήτων εμφάνισης πέτρας στους νεφρούς. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό της μπύρας (γύρω στο 93%) βοηθάει στη σωστή λειτουργία των νεφρών και την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό

Επιπλέον, οι διουρητικές ιδιότητες της μπύρας, αποτρέπουν το φαινόμενο της αφυδάτωσης, που είναι ένας από τους κύριους λόγους εμφάνισης πέτρας στους νεφρούς. Τέλος, συστατικά του λυκίσκου επιβραδύνουν την απελευθέρωση του ασβεστίου από τα οστά, εμποδίζοντας έτσι τη συσσώρευσή του στους νεφρούς και τη συνεπαγόμενη ανάπτυξη πέτρας , αναφέρει η διατροφολόγος Κάλλια Γιαννιτσοπούλου στο "Σώμα υγιές"

3-Προστατεύει από την νόσο του Alzheimer

 Ίσως ένα από τα πιο αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία της μπύρας είναι η ικανότητά της να προστατεύει από το Αλτσχάιμερ. Ερευνητές ανέλυσαν αρκετές μελέτες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μέτριοι καταναλωτές μπύρας είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαφορετικές μορφές άνοιας και γνωστικής δυσλειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η περιεκτικότητα σε πυρίτιο στη μπύρα θεωρείται ότι προστατεύει τον εγκέφαλο από τις επιβλαβείς επιδράσεις υψηλών ποσοτήτων αλουμινίου στο σώμα, οι οποίες αποτελούν μία από τις πιθανές αιτίες της νόσου του Alzheimer.

               4-Μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη

 Αυτό είναι ένα άλλο αξιόλογο πλεονέκτημα της μέτριας κατανάλωσης μπύρας. Σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ το 2011, περίπου 38.000 μεσήλικες άνδρες, όσοι έπιναν μία έως δύο μπύρες καθημερινά είχαν 25% μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ στη μπύρα αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, πράγμα που βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη. Επιπλέον, η μπύρα είναι μια καλή πηγή διαλυτής ίνας που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιεινή διατροφή των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη.

Μύθοι σχετικά με την μπύρα

Ø Η μπύρα σε ξεδιψάει. Στην πραγματικότητα η μπύρα μπορεί να σε αφυδατώσει, αφού λόγω της διούρησης χάνεις τελικά περισσότερα υγρά από αυτά που παίρνεις.

Ø Η μπύρα είναι καλή για τις μητέρες που θηλάζουν. Η αλήθεια είναι ότι η μπύρα διεγείρει την έκκριση της προλακτίνης, της ορμόνης που συνδέεται άμεσα με το θηλασμό και την παραγωγή γάλακτος. Αυτό όμως είναι λάθος γιατί η μπύρα δεν παύει να περιέχει οινόπνευμα το οποίο περνά στο μητρικό γάλα και επηρεάζει το νευρικό σύστημα του βρέφους. Καλό θα ήταν οι θηλάζουσες να προσλαμβάνουν μαγιά μπύρας σε χάπια έτσι ώστε να αποφεύγεται η λήψη αλκοόλ από την πόσιμη μπύρα και να επιτυγχάνονται τα οφέλη ως προς το θηλασμό.

Ø Η μπύρα παχαίνει. Σαρώστε τον μύθο ότι η μπύρα φταίει για την «μπυροκοιλιά». Η μπύρα δεν παχαίνει αν φυσικά καταναλώνεται με σύνεση και μέτρο.

 Θυμηθείτε ότι το κλειδί για να αποκομίσετε  τα καταπληκτικά οφέλη της μπύρας για την υγεία, είναι η μέτρια κατανάλωση. Η υπερβολική κατανάλωση μπύρας και άλλων αλκοολούχων ποτών μπορεί να είναι καταστροφική για την υγεία σας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ