"Έρωτας υπό Αίρεση" & ακόμα δύο βιβλία του Νίκου Παπανδρέου ιδανικά για το καλοκαίρι

 ιδανικά για την παραλία, τις φετινές διακοπές

 Εννέα συνολικά βιβλία έχει εκδώσει μέχρι σήμερα ο υποψήφιος στις τελευταίες ευρωεκλογές με το Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου. Ο γνωστός οικονομολόγος και συγγραφέας εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο «Δέκα μύθοι και μια ιστορία» το 1996 όπου έγινε και bestseller, ενώ το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Ανδρέας Παπανδρέου- Ο οικονομολόγος» εκδόθηκε τον περασμένο χειμώνα.

Εμείς διαλέξαμε τρία λογοτεχνικά βιβλία του Ν. Παπανδρέου, ιδανικά για την παραλία, τις φετινές διακοπές και γενικότερα το καλοκαίρι.

Μέρες σαν κι αυτές

 «Ο οργανισμός όπου δούλευα είχε σκοπό τη σωτηρία των φτωχών που ζούσαν σε αυτό που ονομάζεται Τρίτος Κόσμος. Ήταν στελεχωμένος με περίπου δέκα χιλιάδες άτομα, γιατί η φτώχεια δεν πολεμιέται με ψίχουλα. Σ' αυτόν κατοικούσε μια περίεργη ράτσα ανθρώπων, που είχαν ως κοινή γλώσσα τα οικονομικά. Ήμασταν οι νέοι απόστολοι, οι σύγχρονοι μανδαρίνοι που κρατάγαμε παραμάσχαλα το Ευαγγέλιο του εικοστού αιώνα, γραμμένο απ' τον καθηγητή του ΜΙΤ Πωλ Σάμουελσον. Μεταξύ άλλων το «Πάτερ ημών» μας συμπεριλάμβανε και τις λέξεις «κέρδος» και «ιδιωτικοποίηση». Και η ζωή μας ήταν κίτρινη. Γιατί διαποτιζόταν από το χρώμα της εξουσίας».
Οι Μέρες σαν κι αυτές δεν συνιστούν απλώς ένα αγωνιώδες πολιτικό θρίλερ ή ένα νουάρ μυθιστόρημα. Αποτελούν ταυτόχρονα και μια εμπεριστατωμένη καταβύθιση στα έγκατα της λειτουργίας των θεσμών και των ανθρώπων που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη. Μια ανθρωπιστική καταγγελία κατά των κοινωνικών δομών. Μια ευφάνταστη παλινδρόμηση από το τραγικό στοιχείο στο κωμικό. Ένα ρομαντικό μανιφέστο.

 Ιστορίες της τσέπης
 Οι Ιστορίες της Τσέπης του Νίκου Παπανδρέου προορίζονται για τον άνθρωπο που δεν έχει χρόνο. Διαβάζονται συνεχόμενα αλλά και αποσπασματικά, στα μικρά ρήγματα ελεύθερου χρόνου που διανοίγονται πλέον απρόσμενα στον καθημερινό μας βίο, στους διάφορους χώρους που επιβάλλουν μια διανοητική απόδραση: περιμένοντας το λεωφορείο, στην αναμονή για το επόμενο ραντεβού, στο μετρό ή γιατί όχι, στο χρονικό διάστημα μεταξύ δυο μηνυμάτων sms.

Έρωτας υπό Αίρεση


 Σε αυτά τα διηγήματα –που διαδραματίζονται σε δύο «υφηλίους», την Αμερική και την Ελλάδα– κυριαρχεί ο έρωτας, σε όλες του τις μορφές: νεανικός και όχι μόνο, θηλυκός και αρσενικός, στοργικός ή τρυφερός, φανταστικός και ταυτόχρονα πραγματικός. Οι ήρωές τους: ένας Αμερικανός φοιτητής στο Γέηλ που ανταγωνίζεται έναν καθηγητή για την ίδια γυναίκα, ένας επαναστατημένος μαύρος της Νέας Yερσέης που μισεί τον εαυτό του επειδή ερωτεύτηκε μια λευκή, ένας έφηβος του Καναδά που διστάζει να προχωρήσει γιατί η κοπέλα δεν ταιριάζει με την ιδανική που έχει πλάσει, ένα κοριτσόπουλο, η Παρθένα, που πηγαίνει με όλο το χωριό για να απελευθερωθεί από την καταπίεση της επαρχίας, ένας μάγκας από τα Ταμπούρια που τα έχει όλα εκτός από τη γυναίκα που λαχταρά, ένας σακατεμένος τραγουδιστής που επιτέλους ζητάει το χέρι της γειτόνισσάς του με απρόσμενα αποτελέσματα. Ωστόσο και άλλων ειδών αγάπες διεκδικούν τη θέση τους σε αυτή τη συλλογή, σε διηγήματα που παγιδεύουν κόσμους ολόκληρους στις λίγες τους σελίδες, σε ιστορίες ανθρώπων που ερωτεύονται, αγαπούν, ενθουσιάζονται ή υποφέρουν, επιζητώντας πάντα στο πάθος και στο συναίσθημα τον σκοπό της ύπαρξής τους.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ