Οι Έλληνες προτιμούν για ξενοδοχείο το εξοχικό του φίλου τους - Ποια στοιχεία δίνει η ΕΛΣΤΑΤ

Οι διακοπές παραμένουν "ακριβό σπορ" για τους περισσότερους Έλληνες 

Οι διακοπές που διαρκούν ένα μήνα είναι μακρινή ανάμνηση για τους περισσότερους Έλληνες. Από τέσσερις έως επτά ημέρες το πολύ πήγαν διακοπές πέρυσι οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας, προτιμώντας λόγω οικονομικής στενότητας να φιλοξενηθούν στο εξοχικό σπίτι κάποιου φίλου ή συγγενή. Μάλιστα απέφυγαν τα νησιά καθώς η συντριπτική πλειονότητα χρησιμοποίησε χερσαία μέσα μεταφοράς.

Όπως προκύπτει από την έρευνα ποιοτικών χαρακτηριστικών ημεδαπών τουριστών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, χρόνο με τον χρόνο μειώνεται ο αριθμός των ημερών που αντέχουν οικονομικά να πάνε διακοπές οι περισσότεροι. Έτσι παρότι σε σχέση με το 2016 ο αριθμός αυτών που κατάφεραν να κάνουν προσωπικά ταξίδια  αυξήθηκε κατά 10,6% οι διανυκτερεύσεις από 4 έως 7 ημέρες εκτινάχθηκαν κατά 33,9%.

Το 2018 οι Έλληνες έκαναν περισσότερα ταξίδια με περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με το 2017. Παρόλα αυτά η οικονομική κρίση καθιστά τις διακοπές ένα "ακριβό σπορ", στο οποίο δεν μπορούν όλοι να αντεπεξέλθουν. Το ταξίδι στο εξωτερικό παραμένει "όνειρο θερινής νυκτός", για τους περισσότερους κατοίκους της χώρας, ενώ στο εσωτερικό, το πιο "δημοφιλές ξενοδοχείο" αναδεικνύεται το εξοχικό κάποιου φίλου ή συγγενή.

Σύμφωνα με την έρευνα διακοπών που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και η οποία εξετάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ημεδαπών τουριστών, τα άτομα όλων των ηλικιών που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι το 2018 ανήλθαν σε 4,8 εκατομμύρια, ενώ πραγματοποιήθηκαν 7,9 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας αύξηση 7,6% και 6% αντιστοίχως σε σύγκριση με τα στοιχεία του έτους 2017. Το 96,2% αφορούσε ταξίδια που έγιναν για προσωπικούς λόγους και το υπόλοιπο 3,8% ταξίδια που έγιναν για επαγγελματικούς λόγους.

Το 87,4% των προσωπικών ταξιδιών το 2018 έγινε εντός συνόρων έναντι 89,5% το 2017, ενώ αυξήθηκαν ελαφρώς τα ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς ανήλθαν στο 12,6% του συνόλου από 10,5% το 2017.

Κυριότερος προορισμός από όσους πραγματοποιούν ταξίδια στο εξωτερικό είναι η Αλβανία και στην ουσία πρόκειται για τις επισκέψεις στον τόπο καταγωγής που κάνουν μετανάστες από την Αλβανία οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα. Το 16,2% των ταξιδιών στο εξωτερικό έχει προορισμό την Αλβανία. Ακολουθούν η Ιταλία με 10,5%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 7,8%, η Βουλγαρία με 7,5% και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Γερμανία με 6,2%. 

Το σύνολο των διανυκτερεύσεων κατά το 2018 ανήλθε σε 79,1 εκατομμύρια και οι δαπάνες σε 2,49 δισ. ευρώ εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,4% και 19,9% αντιστοίχως σε σύγκριση με τα στοιχεία του έτους 2017. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά τα τελευταία επτά χρόνια που οι δαπάνες για προσωπικά ταξίδια ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ.

Το 60,9% των προσωπικών ταξιδιών πραγματοποιήθηκε σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, κυρίως ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες και καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους. Τα εν λόγω ταξίδια αντιστοιχούν στο 78,9% του συνολικού αριθμού των διανυκτερεύσεων.

Τα ταξίδια με διαμονή σε ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες παρουσίασαν αύξηση κατά 6,8% και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις κατά 19,4%, κατά το έτος 2018 σε σχέση με το 2017. Αντιθέτως, τα ταξίδια σε καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους και λοιπά μη ενοικιαζόμενα καταλύματα μειώθηκαν κατά 5,5% και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις κατά 5,2%.  Η εν λόγω κατηγορία πάντως συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ταξιδιών.

Σχεδόν το 1/3 των ταξιδιών εντός συνόρων που έγιναν το 2018 διήρκεσε από 4 έως 7 ημέρες με τη μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση να διαμορφώνεται σε 53,9 ευρώ. Διάρκειας από μία έως τρεις ημέρες ήταν το 24,1% των ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν από Ελληνες στην Ελλάδα το 2018 με τη μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση να διαμορφώνεται σε 73 ευρώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ