Θρήνος στη Χίο για τον 19χρονο που έχασε τη ζωή του όταν έπεσε η μπασκέτα- Συγκλονίζουν τα μηνύματα των φίλων & της μητέρας

Συνελλήθφη ο μηχανικός - Τι καταθέτει αυτόπτης μάρτυρας

Το πιο σκληρό της πρόσωπο επέλεξε να δείξει η μοίρα στον 19χρονο νεαρό Σ.Δ. ο οποίος βρίσκονταν στη Χίο για διακοπές μαζί με φίλους.

Ο άτυχος 19χρονος περίμενε στο γηπεδάκι της Δασκαλόπετρας του Βροντάδου μαζί με συνομηλίκους του προκειμένου να τους μεταφέρει στην πόλη γονέας ενός άλλου παιδιού που βρίσκονταν στην παρέα.

Στο μεσοδιάστημα οι νεαροί ανέμεναν στο γηπεδάκι του μπάσκετ όπου πάνω στο παιχνίδι, η μπασκέτα αποκολλήθηκε μαζί με τη βάση της από το έδαφος, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στον 19χρονο, ο οποίος στη συνέχεια σωριάστηκε αιμόφυρτος.

Παρά τις προσπάθειες των ιατρών και των νοσηλευτών, ο άτυχος 19χρονος υπέκυψε στα τράυματά του λίγη ώρα αργότερα ενώ είχε ήδη μεταφερθεί στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο Χίου για την παροχή πρώτων βοηθειών από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. 

Ο 19χρονος, μόνιμος κάτοικος Αμαρουσίου Αττικής, βρίσκονταν στη Χίο για διακοπές.

Η μπασκέτα

Του μοιραίου περιστατικού, ακολούθησε αυτοψία αλλά και επείγουσα προκαταρτική έρευνα με εντολή της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Χίου Σπ. Σταυράτη. Από τα πρώτα στοιχεία προέκυψε ότι το έργο κατασκευάστηκε μάλλον τη διετία 1998 – 2000, χωρίς ωστόσο να έχουν βρεθεί – κάτι που αναμένεται αργότερα- στοιχεία για τον εργολάβο που ανέλαβε την κατασκευή του έργου.

Σε ότι αφορά στην περιοχή, ιδιοκτησιακά φαίνεται ότι μάλλον ανήκει στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Βροντάδου και ερευνάται πρώτον αν υπήρξε παραχώρηση προς τον Δήμο Χίου και δεύτερον αν ο Ι.Ν. κατήγγειλε τον Δήμο για αυθαίρετη κατασκευή, αναφέρει το PolitisChios.gr

Σε κάθε περίπτωση οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μαρτυρούν ότι η ποιότητα της κατασκευής ήταν πρόχειρη, αφού η μπασκέτα ήταν μόλις μερικά εκατοστά μέσα στο έδαφος.

Να σημειωθεί ότι με τη γνωστοποίηση του περιστατικού εμφανίστηκε στο Α.Τ. Χίου ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη και μετά την εμφάνισή του στην Εισαγγελία, όπου του αποδόθηκαν κατηγορίες, αφέθηκε ελεύθερος. 

Πως έγινε το δυστύχημα

Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο 19χρονος, όταν καταπλακώθηκε από τη μπασκέτα, μίλησε αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος έσπευσε στο σημείο της τραγωδίας.

Όπως αναφέρει ο άνδρας, ο οποίος εργάζεται σε εστιατόριο κοντά στο σημείο όπου έγινε το περιστατικό: «έρχεται σε κατάσταση πανικού ένα παλικάρι και φωνάζει αν υπάρχει κάποιος γιατρός, έγινε ατύχημα. Εμείς τρέξαμε και φωνάξαμε αν υπάρχει κάποιος γιατρός ανάμεσα στους πελάτες του μαγαζιού. Υπήρχε μια κυρία που δουλεύει στο νοσοκομείο.

Κατευθυνθήκαμε όλοι προς το σημείο και βρήκαμε το παιδί να είναι κάτω πεσμένο σε ένα λουτρό από αίμα. Η κυρία που μέτρησε τους σφυγμούς 19χρονου οι οποίοι ήταν χαμηλοί, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι τραυματιοφορείς», αναφέρει και συνεχίζει:

«Ο νεαρός είχε χτύπημα στο πίσω μέρος του κεφαλιού και από ότι μας είπαν τα παιδιά που ήταν στο πάρκινγκ, πιο κοντά από εμάς, όταν ακούστηκε το "μπαμ", που έπεσε η μπασκέτα, στο σημείο έσπευσε κόσμος και τη σήκωσε καθώς είχε πλακώσει το παιδί».

 

Συγκινεί η μητέρα

Για την τραγωδία στη Χίο, μίλησε  και η μητέρα του 19χρονου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. Συντετριμμένη  η άτυχη γυναίκα από την Αθήνα είπε ότι ειδοποιήθηκε για την τραγωδία από έναν φίλο του. «Μου είπε ότι έχει πέσει η μπασκέτα επάνω στο κεφάλι του» προσέθεσε η μητέρα.

Συνελλήφθη ο μηχανικός του δήμου

Με τη διαδικασία του αυτοφώρου κρατείται από το απόγευμα της Δευτέρας ένας μηχανικός που εργαζόταν στο δήμο Χίου και φέρεται πως έχει εμπλοκή στο έργο κατασκευής της μπασκέτας που έπεσε και σκότωσε 19χρονο.



Ο μηχανικός υπηρετούσε στην τεχνική υπηρεσία του πρώην δήμου Ομηρούπολης και φαίνεται πως είχε την ευθύνη επίβλεψης του έργου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του astraparis.gr.

Αρνείται τις κατηγορίες ο μηχανικός

Ο κατηγορούμενος είχε κληθεί να καταθέσει και αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο, στη συνέχεια η αστυνομία τον συνέλαβε στο πλαίσιο του αυτοφώρου, θεωρώντας ότι είναι υπεύθυνος για την κακοτεχνία.

Ο ίδιος σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αρνείται ότι φέρει ευθύνη για την κατασκευή της μπασκέτας στη Δασκαλόπετρα, αναφέροντας στους αστυνομικούς πως δεν είναι ο δικός του ο γραφικός χαρακτήρας στην τεχνική έκθεση του έργου.

Ως αργά το βράδυ της Δευτέρας ο μηχανικός παρέμενε στο κτήριο της αστυνομικής διεύθυνσης Χίου και πιθανολογείται ότι το πρωί της Τρίτης 6 Αυγούστου, θα προσαχθεί στην εισαγγελέα πρωτοδικών Χίου, η οποία είτε θα του απαγγείλει κατηγορίες, είτε θα διατάξει να αφεθεί ελεύθερος, εφαρμοζόμενης της ίδιας διαδικασίας που ακολούθησε με τον δήμαρχο Χίου κ. Μανώλη Βουρνού.

Λουλούδια στο σημείο από τους φίλους

Ένα καντηλάκι στη μνήμη του αδικοχαμένου 19ρονου Σταύρου Δ. , αφήνει η φιλική του οικογένεια στο σημείο που έπεσε νεκρός από τη δολοφονική μπασκέτα.

«Μας κοιτάς ψηλά με τα λευκά φτερά σου», γράφει στο σημείωμα της, στο Σταύρο, η συμμαθήτρια του.

Δίπλα σε αυτά, ένα λουλούδι και μια εικόνα, στον 19χρονο φοιτητή της ΑΣΟΕ- Τμήμα λογιστικής που μαζί με 4 ακόμα φίλους του βρέθηκε από την Παρασκευή στη Χίο για ολιγοήμερες διακοπές.

Για λίγο οι 5 φίλοι έχασαν το λεωφορείο που από την ιστορική τοποθεσία της Δασκαλόπετρας, θα κατέβαιναν στις 10.00 το βράδυ της Κυριακής στην πόλη της Χίου. Περιμένοντας φιλικό τους πρόσωπο για να τους μεταφέρει άρχισαν να παίζουν στην μπασκέτα, αναφέρει το astrapatris.gr

Αθλητικός τύπος ο ψιλόλιγνος Σταυρός, το 2ο παιδί από τα 4 της πολύτεκνης οικογένειας, έβαλε στόχο να πιάσει τη στεφάνη και τα κατάφερε… μόνο που τα σαθρά θεμέλια της μοιραίας μπασκέτας, που ασυντήρητη χρόνια τώρα είχε τα έτσι και αλλιώς λιγοστά σίδερα στα οποία στηριζόταν σαπισμένα από την υγρασία και το αλάτι της θάλασσας υποχώρησε και καταπλάκωσε το νεαρό που δεν πρόλαβε να αντιδράσει.

Στις φωνές των φίλων του για βοήθεια έτρεξε από το παρακείμενο αναψυκτήριο γιατρός του νοσοκομείου Χίου ενώ κλήθηκε άμεσα το ΕΚΑΒ. Δυστυχώς όμως παρά τις υπε- προσπάθειες τόσο από τους διασώστες όσο και από τους γιατρούς δεν έγινε δυνατό να κρατήσουν στη ζωή το 19χρονο παλικάρι.

Χώρος για σχολικές εκδρομές

Χώρος όπου καθημερινά παίζουν δεκάδες παιδιά και κατά τη σχολική χρονιά αγαπημένη επιλογή για τις εκδρομές των σχολείων του Βροντάδου, το γήπεδο μπάσκετ στη Δασκαλόπετρα δείχνει να διαθέτει δύο μπασκέτες παλιάς εποχής, ιδιαίτερα βαριές, που εδώ και 30 χρόνια έχουν μείνει χωρίς τα ουσιαστικά μέτρα συντήρησης.

ερωτηματικά τίθονται και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο συγκεκριμένος χώρος είχε παραδοθεί από την Ενοριακή Επιτροπή που διαχειρίζεται την ιδιαίτερα μεγάλη ακίνητη περιουσία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου στον τότε Δήμο Ομηρούπολης ή η κατασκευή της μπασκέτας έγινε αυθαίρετα; Και από ποιόν;

Το πόσο είχε διαβρωθεί η μοιραία μπασκέτα που απέχει λίγα μέτρα από τη θάλασσα, αλλά και η σαθρή θεμελίωσή της, επισημαίνουν τα μέλη του κλιμακίου από το παράρτημα Χίου του ΤΕΕ που επισκέφθηκαν την περιοχή. Συγκεκριμένα ο πρέοδρος του παραρτήματος Χίου του ΤΕΕ, πολιτικός μηχανικός Μανώλης Μισιρλής και το μέλος του κλιμακίου, μηχανολόγος μηχανικός Δημήτρης Τριαντάφυλλος επισημαίνουν την ανάγκη να γίνει έκθεση από εμπειρογνώμονες.

Με το άκουσμα της είδησης, το βράδυ της Κυριακής, ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς αυτοβούλως παρουσιάστηκε στο αστυνομικό Τμήμα Χίου. Τη Δευτέρα οδηγήθηκε στην εισαγγελία πρωτοδικών Χίου με τη διαδικασία του αυτοφώρου αφού συνελήφθη ως ύποπτος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, και εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος. Παράλληλα η Εισαγγελέας Χίου Σπυριδούλα Σταυράτη διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα και διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για τις συνθήκες κάτω απ΄πο τις οποίες έγινε το δυστύχημα.

Σε σχετική γραπτή δήλωσή του ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς σημειώνει:

«Χάθηκε η ζωή ενός ανθρώπου την ώρα που πήγε να παίξει και όλοι είμαστε συντετριμμένοι από το γεγονός.

Παρουσιάστηκα αυτοβούλως προκειμένου να διευκολύνω τη διαδικασία της διερεύνησης από τη δικαιοσύνη σε αυτά τα πρώτα στάδια και μετά την ολοκλήρωση της επέστρεψα στα καθήκοντα μου.

Από τις αστυνομικές αρχές ενημερώθηκα ότι θα διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για την αναζήτηση των υπαιτίων.

Στο Δήμο της Χίου είμαστε ασφαλώς έτοιμοι να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ζήτησα από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν έκτακτο έλεγχο σε όλες τις παρόμοιες εγκαταστάσεις του Δήμου Χίου.

Όπως είναι γνωστό, λόγω του απορρήτου της διαδικασίας, δεν επιτρέπεται να υπεισέλθω στην ουσία της υπόθεσης μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του νέου παιδιού».

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ