Αλέκος Αλεξανδράκης - Αφιέρωμα στον ζεν πρεμιέ του Ελληνικού κινηματογράφου - Ζούσε για το τώρα και ποτέ δεν αναπολούσε - Γεννήθηκε στις 27/11/1928! (φωτό - βίντεο)

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε πολύ τη ζωή. Ζούσε για το τώρα και ποτέ δεν αναπολούσε. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου του 1928 και από μικρός ήταν πολύ ντροπαλός.Ο Αλέκος Αλεξανδράκης ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε πολύ τη ζωή. Ζούσε για το τώρα και ποτέ δεν αναπολούσε. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου του 1928 και από μικρός ήταν πολύ ντροπαλός. - See more at: http://www.storybox.gr/culture/theater/1022-alekos-aleksandrak...

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε πολύ τη ζωή. Ζούσε για το τώρα και ποτέ δεν αναπολούσε. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου του 1928 και από μικρός ήταν πολύ ντροπαλός.

Πέρασα πολλά στάδια μέχρι να βγω στο θέατρο. Δεν είχα σκοπό ποτέ να βγω στο θέατρο. Ως παιδί κρυβόμουν στο σχολείο μη με βάλουν να πω ποίημα ή μη με βάλουν σε καμιά παράσταση, σε καμιά γιορτή. Κρυβόμουν και εξαφανιζόμουν. Μετά άρχισα να λατρεύω τον κινηματογράφο, τον ξένο, γιατί ελληνικός τότε δεν υπήρχε. Και άρχισα να μελετάω [..] Με είχε αρπάξει ο κινηματογράφος, αλλά ουδέποτε για να παίξω. Σα σκηνοθέτης και επρόκειτο να πάω να σπουδάσω έξω…στο Λος Άντζελες. Πήγα στη δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου για να μάθω κάποια πράγματα, να μην πάω στούρνος στο Λος Άντζελες, να μην ξέρω τίποτα, για να δω την υποκριτική. Και σιγά σιγά με άρπαξε το θέατρο. Νομίζω ότι οι δάσκαλοί μου είχαν δίκιο που με πίεσαν να βγω.



Όταν βρισκόταν στο τέταρτο έτος της δραματικής σχολής, του έγινε πρόταση να παρουσιάσει στην Κατερίνα Ανδρεάδη ένα κομμάτι, καθώς εκείνη έψαχνε έναν νεαρό ηθοποιό για ένα μικρό ρόλο. Εκείνος εμφανίστηκε στο σπίτι της μαζί με τη συμμαθήτριά του Άννα Συνοδινού, προκειμένου να δείξουν από κοινού μια σκηνή. Τελικά, η Κατερίνα αποφάσισε να αλλάξει έργο και να δώσει στον Αλέκο Αλεξανδράκη τον πρώτο του μεγάλο ρόλο στο σανίδι (1949).



Τον ίδιο χρόνο έκανε και την πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη με την ταινία Δύο κόσμοι, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου. Ο ίδιος παραδέχεται ότι έκανε ταινίες προκειμένου να πληρώνει τα έξοδα του θεάτρου, καθώς αυτός ήταν ο χώρος που τον ενδιέφερε κυρίως.



Ο Αλέκος Αλεξανδράκης κυριάρχησε στον χώρο του πολιτισμού για πολλά χρόνια ως θιασάρχης, ηθοποιός και σκηνοθέτης τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Στο πλευρό του μεγάλου αυτού ζεν πρεμιέ βρέθηκαν μεγάλες κυρίες του χώρου, Μελίνα Μερκούρη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Μάρω Κοντού, Ζωή Λάσκαρη.



Παράξενο Ιντερμέτζο, Ταξίδι της μέρας μέσα στην νύχτα, Ήταν όλοι τους παιδιά μου, Μαντάμ Μπάτερφλαΐ, Η γυναίκα με τα μαύρα, Τέσσερα δωμάτια με κήπο, Έγκλημα και τιμωρία, Τα μεγάλα χρόνια, είναι μερικά μόνο από τα θεατρικά έργα στα οποία πρωταγωνίστησε.



Στο χώρο του κινηματογράφου πρωταγωνίστησε περίπου σε 100 κινηματογραφικές ταινίες: Ο βαφτιστικός, Στέλλα, Το νησί των γενναίων, Ραντεβού στην Κέρκυρα, Δεσποινίς Διευθυντής, Δάκρυα για την Ηλέκτρα, Όμορφες μέρες, Η κόμισσα της Κέρκυρας, Η Μαρία της σιωπής, Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο, Τα παιδιά της Χελιδόνας.



Τα τελευταία χρόνια δίδασκε υποκριτική στο Εργαστήρι του Διαμαντόπουλου, ενώ το 2001 του απονεμήθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής για την προσφορά του στην τέχνη.



Ο Αλέκος Αλεξανδράκης έφυγε για το μεγάλο ταξίδι σε ηλικία 76 χρόνων μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο (27/11/1928-8/11/2005).










Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ