Ο γιος της Ρίτας Σακελλαρίου, Τάκης Θέμελης μιλά για τη μητέρα του: "Τραγούδησε πρώτη φορά κρυφά με δανεικό φόρεμα" (βίντεο)

"Αυθεντική Ελληνίδα μάνα αλλά και γυναίκα που αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ"

Είκοσι χρόνια πριν, στις 6 Αυγούστου 1999, μια από τις πιο κλασικές λαϊκές φωνές, εκείνη της Ρίτας Σακελλαρίου, σιγούσε. Όχι για πάντα, καθώς τα σουξέ που άφησαν εποχή συνεχίζουν να ξεσηκώνουν όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και λάτρεις του ελληνικού τραγουδιού σε κάθε γωνιά του κόσμου. Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν, όμως οι αναμνήσεις δε σβήνουν, μας λέει ο πρωτότοκος γιός της Ρίτας, Τάκης Θέμελης, που βρέθηκε για μια ακόμα φορά στην Κρήτη, το νησί που γεννήθηκε η Ρίτα, τον τόπο που αγάπησε και δεν ξέχασε ποτέ.

«Τραγούδησε πρώτη φορά κρυφά, με δανεικό φόρεμα»

Η Ρίτα Σακελλαρίου ξεκίνησε σχεδόν τυχαία την καριέρα της. Όπως θυμάται ο γιος της, κ. Τάκης Θέμελης, τραγουδούσε στο σπίτι της όταν την άκουσαν δύο άντρες που έκαναν καντάδα στις γειτονιές. Ήταν στα 1959, όταν της πρότειναν, μαγεμένοι από τη φωνή της, να τραγουδήσει σε μια ταβέρνα στο Πέραμα.

Η Ρίτα δέχτηκε και με δανεικό φόρεμα πήγε, κρυφά από τη μάνα της. Δούλεψε με ελάχιστα λεφτά θεμελιώνοντας τη μετέπειτα καριέρα της, που ξεκίνησε όταν την ανακάλυψε ο στιχουργός Στέλιος Χρυσίνης, δίνοντάς της το τραγούδι “Μείνε, μείνε”. Ήταν η αρχή μιας λαμπρής καριέρας, που απογειώθηκε με το θρυλικό πια τραγούδι “Ιστορία μου αμαρτία μου”...

Tο τραγούδι του... Ανδρέα Παπανδρέου

Πιστός θαυμαστής της ήταν βέβαια και ο Ανδρέας Παπανδρέου, που ήθελε πάντα να του τραγουδά και να χορεύει το “Αυτός ο άνθρωπος, αυτός”. Η χρυσή φωνή του ελληνικού πενταγράμμου ήταν εκείνη που έκανε τον Ανδρέα Παπανδρέου να σηκωθεί και χορέψει μπροστά στον φακό, σε μια πόζα που άφησε εποχή.

Η Ρίτα αγαπούσε τον Ανδρέα, αν και αμέτοχη στα πολιτικά, θαυμάζοντάς τον σαν άντρα, καθώς ήταν δυναμικός όπως και η ίδια, ντόμπρος που δε “μασούσε” τα λόγια του. Κάθε χρόνο στη γιορτή του, του Αγίου Ανδρέα, πήγαινε στην Εκάλη και τραγουδούσε, με τα γλέντια εκείνης της εποχής να έχουν μείνει θρυλικά. 

Η Ρίτα, όπως θυμάται ο κ. Θέμελης μιλώντας στην Ευαγγελία Μαρινάκη για την εφημερίδα Νέα Κρήτη, ήταν μια αυθεντική Ελληνίδα μάνα.

Μια γυναίκα που αγαπήθηκε και αγάπησε με πάθος. Μια φωνή που λάτρεψαν και λατρεύουν οι Έλληνες. Η Ρίτα είχε ένα μεγάλο πάθος, τη δουλειά και το σπίτι της. «Δούλευε χειμώνα-καλοκαίρι, δε σταματούσε ποτέ», σημείωσε ο γιος της, μη παραλείποντας να τονίσει το πόσο πολύ φρόντιζε την οικογένειά της.

Και το Ισραήλ τραγουδάει Ρίτα

Η Ρίτα ηχογράφησε 36 δίσκους, ενώ τα τραγούδια της έχουν περάσει τα σύνορα της Ελλάδας. Μάλιστα, μια από τις πιο γνωστές τραγουδίστριες του Ισραήλ, η Γκέλια, που βρίσκεται στην Κρήτη μαζί με τους συνεργάτες της, αναφέρει πόσο μεγάλο πάθος για τη Ρίτα τρέφει ο ισραηλίτικος λαός και τονίζει το πόσο γνωστή και αγαπητή είναι στο Ισραήλ.

«Ο κόσμος εκεί λατρεύει τα τραγούδια της», μας είπε χαρακτηριστικά η Γκέλια, προσθέτοντας ότι έχει τις καλύτερες αναμνήσεις από την ίδια, την οποία γνώρισε το 1987, όταν η Ρίτα Σακελλαρίου βρισκόταν στο Ισραήλ. Οι μνήμες φορτισμένες συγκινησιακά.

Όταν η Ρίτα έμαθε ότι είχε καρκίνο στον πνεύμονα, πήρε τηλέφωνο τον πρώτο της άντρα, ο οποίος επίσης έπασχε από καρκίνο, λέγοντάς του «ή θα με πάρεις μαζί σου, ή θα σε πάρω μαζί μου» - κάτι που αποδείχτηκε προφητικό.

Η Ρίτα Σακελαρίου έσβησε με 18 μέρες διαφορά από τον άνθρωπο που αγάπησε βαθιά. Η Ρίτα Σακελλαρίου πέθανε στις 6 Αυγούστου του 1999. Η φωνή της μεγάλης αυτής τραγουδίστριας, όμως, συνεχίζει να μαγεύει μικρούς και μεγάλους. Εκείνους που την έζησαν, αλλά και τους νέους που τη γνωρίζουν μέσα από τα τραγούδια της. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ