Κεντρικό θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια - Εκαντοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με θηριώδεις φλόγες (φώτο)

Με εκτενή ρεπορτάζ κάλυψαν το θέμα τα διεθνή ΜΜΕ

Με εκτενή ρεπορτάζ καλύπτουν τα διεθνή ΜΜΕ την μεγάλη πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Εύβοια και κατακαίει πολλά στρέμματα παρθένου δάσους. Σε πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης του εξωτερικού η φωτιά στην Εύβοια είναι ένα από τα κεντρικά θέματα. Τα ρεπορτάζ αναφέρονται στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών να σβήσουν την φωτιά αλλά και στον καπνό που έπνιξε την Αττική.

Το πρακτορείο Reuters περιγράφει τη σκληρή μάχη που δίνουν πάνω από 227 πυροσβέστες με τις φλόγες, επισημαίνοντας ότι το έργο τους δυσχέραιναν για πολλές ώρες οι ισχυροί άνεμοι. 

«Μια πυρκαγιά ενισχυμένη από δυνατούς ανέμους έκαψε μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους στο ελληνικό νησί την Τρίτη, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν χωριά και οι Αρχές να ζητήσουν βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους τους», αναφέρει το πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός διέκοψε τις διακοπές του στην Κρήτη και επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα προκειμένου να ενημερώνεται από κοντά για την πορεία της κατάσβεσης. 

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει συχνά πυρκαγιές τους ξηρούς μήνες του καλοκαιριού και οι Αρχές είχαν ενημερώσει για τον υψηλό κίνδυνο φωτιάς αυτήν την εβδομάδα. Περιβαλλοντικές οργανώσεις βλέπουν την αύξηση των πυρκαγιών σε παγκόσμιο επίπεδο ως ένα ακόμη σύμπτωμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη», συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Η βρετανική Telegraph αναφέρεται όχι μόνο στην πυρκαγιά στην Εύβοια, αλλά και στις εστίες στη Θάσο και στη Θήβα που προκάλεσαν χθες κινητοποίηση στην Πυροσβεστική. Το σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι η φωτιά στην Εύβοια ξέσπασε σε ένα πυκνό πευκοδάσος, που αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής, και ότι στη συγκεκριμένη περιοχή η πρόσβαση μέσω ξηράς είναι δύσκολη. 

Το άρθρο της Daily Mail σχετικά με τη μεγάλη φωτιά στην Ευβοια είναι γεμάτο με εικόνες που αποτυπώνουν τη δύσκολη μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες, και την αγωνία των κατοίκων της περιοχής. 

«Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα χωριά τους εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στο δημοφιλές ελληνικό νησί. Η φωτιά ξεκίνησε σε ένα πυκνό δάσος, που αποτελεί προστατευτόμενη περιοχή και καταφύγιο άγριας ζωής», εξηγεί το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας. Όπως συμπληρώνει «οι προσπάθειες κατάσβεσης αποδείχθηκαν δύσκολες καθώς η πρόσβαση στο πευκοδάσος από την ξηρά είναι περιορισμένη και οι φλόγες επεκτάθηκαν γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων. Ωστόσο, οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να προστατέψουν τα χωριά Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, Σταυρός και Πλατάνα, έχοντας προηγουμένως απομακρύνει τους κατοίκους».

Η Daily Mail αναφέρεται και στην αποπνικτική ατμόσφαιρα της Αθήνας. «Ένα πυκνό πέπλο καπνού από τις τρεις κολάσεις έχει σκεπάσει την ελληνική πρωτεύουσα. Η προστασία πολιτικής προστασίας έχει προειδοποιήσει τους ανθρώπους στις περιοχές που επηρεάζονται να μείνουν στα σπίτια τους και να ρυθμίσουν τα κλιματιστικά τους στην ανακύκλωση εσωτερικού αέρα, ιδίως οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και όσοι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα». 

«Πάνω από χίλιοι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, καθώς η μεγαλύτερη μαίνεται εκτός ελέγχου στη νήσο Εύβοια αναγκάζοντας την εκκένωση τεσσάρων χωριών κι ενός μοναστηριού», μεταδίδει και το Associated Press.


 

Εκτενή αναφορά στο πύρινο μέτωπο της Εύβοιας κάνει και το Αljazeera το οποίο σημειώνει επίσης ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εκδηλώθηκαν αρκετές φωτιές στη χώρα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων. Επίσης το ρεπορτάζ του Aljazeera αναφέρεται και στον καπνό που έπνιξε την Αττική.

Φώτο: Reuters- Costas Baltas

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ