Η Ντίνα Νικολάου παρουσιάζει την καλοκαιρινή "αμαρτία" - Ονειρική Πάβλοβα σοκολάτας με κρέμα φουντουκιού & φρέσκα σύκα

Αμαρτωλό γλυκό που το καλοκαίρι με τα φρέσκα σύκα γίνεται ονειρεμένο. Η σοκολατένια βάση είναι πολύ διαφορετική από τις γνωστές μαρέγκες αλλά και η κρέμα φουντουκιού είναι υπέροχη.

ΥΛΙΚΑ
Για την βάση
120 γρ. πούδρα φουντουκιού
4 ασπράδια από μεγάλα αυγά
220 γρ. ζάχαρη
100 γρ. κουβερτούρα με 52% κακάο, τριμμένη
100 γρ. μπισκότα βουτύρου, τριμμένα σκόνη
 

Για την κρέμα φουντουκιού
250 γρ. γάλα
1 λοβό βανίλιας
40 γρ. ζάχαρη
3 κρόκους αυγών
20 γρ. κορν φλάουρ
90 γρ. βούτυρο, παγωμένο
90 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
60 γρ. πάστα φουντουκιού (θα την βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή deli)
 

Για τη διακόσμηση
50 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια
10-12 σύκα, πλυμένα και κομμένα στα 4
τριμμένη σοκολάτα
σιρόπι σοκολάτας

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Για την βάση: Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C. Σχεδιάζω με μολύβι έναν κύκλο με διάμετρο 22 εκ., επάνω σε αντικολλητικό χαρτί και βάζω το χαρτί μέσα στη λαμαρίνα.

ΒΗΜΑ 2  Βάζω τα ασπράδια με 55 γρ. από την ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθούν απαλές κορυφές μαρέγκας. Προσθέτω την υπόλοιπη ζάχαρη πασπαλιστά, χωρίς να σταματήσω το χτύπημα της μαρέγκας μέχρι να τελειώσει όλη η ζάχαρη και να ενσωματωθεί πλήρως.

ΒΗΜΑ 3  Μεταφέρω τη μαρέγκα σε ένα μεταλλικό μπολ και προσθέτω την πούδρα φουντουκιού, την τριμμένη σοκολάτα και τα μπισκότα. Ανακατεύω απαλά με μια μαρίζ και μόλις ενωθούν τα υλικά αδειάζω την μαρέγκα επάνω στο κέντρο του κύκλου που έχω σχεδιάσει. Με μια σπάτουλα απλώνω την μαρέγκα μέχρι να καλύψω όλο τον κύκλο (δεν χρειάζεται να είναι τέλεια απλωμένο). Ψήνω στο φούρνο για 40 λεπτά.

ΒΗΜΑ 4  Βγάζω τη λαμαρίνα από το φούρνο και μεταφέρω τη βάση σε σχάρα για να κρυώσει.

ΒΗΜΑ 5 Για την κρέμα: Σε ένα μεταλλικό μπολ, χτυπάω με το σύρμα τους κρόκους, τη μισή ζάχαρη (20 γρ.) και το κορν φλάουρ και τα αφήνω στην άκρη.

ΒΗΜΑ 6 Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζω τον λοβό βανίλιας και «ξύνω τα σποράκια». Ρίχνω το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέτω την υπόλοιπη ζάχαρη, τα σποράκια και τα ξυλάκια της βανίλιας. Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνω να πάρει μια βράση.

ΒΗΜΑ 7 Βάζω ένα σουρωτήρι στο μπολ με τους χτυπημένους κρόκους και ρίχνω το 1/3 της ποσότητας του ζεστού γάλακτος. Ανακατεύω γρήγορα και μόλις ενσωματωθεί προσθέτω άλλο 1/3 γάλακτος. Συνεχίζω το ανακάτεμα και προσθέτω την τελευταία δόση γάλακτος και ανακατεύω καλά. Αδειάζω το μείγμα στην κατσαρόλα που έβρασα το γάλα και την βάζω πάλι στη φωτιά. Ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω το παγωμένο βούτυρο και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με την κρέμα.

ΒΗΜΑ 8 Αδειάζω την κρέμα σε ένα πιρέξ, σκεπάζω με μεμβράνη (να εφάπτετε επάνω στην κρέμα) και την αφήνω να κρυώσει στο ψυγείο.

ΒΗΜΑ 9 Βγάζω την κρέμα από το ψυγείο και την αδειάζω σε ένα μπολ. Χτυπάω με το σύρμα για να αφρατέψει και προσθέτω την πάστα φουντουκιού και το μαλακωμένο βούτυρο χτυπώντας συνεχώς μέχρι να ενωθούν καλά και να γίνει αφράτη. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και με το μίξερ χειρός.

ΒΗΜΑ 10 Συναρμολόγηση: Αδειάζω την κρέμα επάνω στην κρύα, σοκολατένια βάση και απλώνω με ένα κουτάλι. Σκορπίζω τα σύκα, τα φουντούκια και το ξύσμα σοκολάτας. Ραντίζω με λίγο σιρόπι σοκολάτας και σερβίρω.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ