Ύδρα : Στη Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών -«Πάντα όταν ήμασταν ενωμένοι, ο τόπος πήγαινε μπροστά» (φώτο)

Με λαμπρότητα η Θεία Λειτουργία

Το μυστήριο της θείας ευχαριστίας ετέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Ύδρας.  Συλλειτούργησαν ο μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και ο επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αναφέρθηκε και πάλι στο γεγονός ο,τι ακριβώς δίπλα στεγάζεται και το δημαρχείο κάνοντας έτσι ειδική αναφορά στην συνεργασία Εκκλησίας – Πολιτείας. Και εξέφρασε την ευχή σε λίγα χρόνια που θα ξανάρθει να μην υπάρχει διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους.

«Πάντα όταν ήμασταν ενωμένοι, ο τόπος πήγαινε μπροστά»

Ο Αρχιεπίσκοπος συνέκρινε την Παναγία με την Εύα τονίζοντας ότι πρόκειται για δύο μορφές που ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο στο κάλεσμα του Θεού.

«Η Εύα ζούσε προνομιακά στον παράδεισο. Την πλησίασε ο όφις και κατάφερε να την παρασύρει χάνοντας την κοινωνία που είχε με τον Θεό και αποξενώθηκε, γιατί ήθελε να είναι ανεξάρτητη. Και σύμφωνα με τον ψαλμωδό έκατσε απέναντι και έκλαψε. Η Παναγία μεγάλωσε στην Ναζαρέτ, σε ένα χώρο δύσκολο. Την επισκέφθηκε ο Αρχάγγελος και δεν της είπε εύκολα λόγια. Εκείνη ταράχτηκε, αλλά δεν αρνήθηκε. Έγινε η γέφυρα, να ανεβάσει τον άνθρωπο στον ουρανό. Αυτές οι δύο γυναίκες όσο κι αν απέχουν χρονικά ή τοπικά, έχουν σχέση με τη ζωή μας. Συνδέονται με μας. Η Παναγία θεραπεύει την παρανομία και ανοίγει το δρόμο για τον παράδεισο. Γι’ αυτό οι γενεές των ανθρώπων κάθε φορά που θα ακούν την ιστορία της Εύας θα λένε «ουαί τη αθλία», ενώ κάθε φορά που θα ακούν την ιστορία της Παναγίας θα λένε «Μακαρία, Ευλογημένη»» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και σημείωσε ότι «κάθε φορά που απομακρυνόμαστε από την κοινωνία με τον Θεό και πατέρα, όχι τον Θεό ως εκδικητή, αλλά τον Θεό της αγάπης, είμαστε παιδιά της Εύας, ενώ κάθε φορά που είμαστε κοντά στον Θεό είμαστε τα παιδιά της Θεοτόκου».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης κ. Εφραίμ, τον ευχαρίστησε και του δώρησε μία εικόνα του Αγίου Πορφυρίου, προκειμένου -όπως του είπε- να την βάλει στο κέντρο Γεροντολογίας που φέρει το όνομα του Αγίου.

Χθες, ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό του νησιού.

Ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ, καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο εκφράζοντας την χαρά του για την παρουσία του στο νησί και στο ιστορικό αυτό μοναστήρι με αφορμή την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Αναφέρθηκε επίσης στην εκκλησιαστική και εθνική ιστορία του νησιού αλλά και στους τοπικούς Αγίους, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στους αρχιερείς και τους επιφανείς Υδραίους.

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να την αποδεχθεί τονίζοντας ότι ήθελε να γιορτάσει μαζί με τον Μητροπολίτη Ύδρας και το ποίμνιο του την μεγάλη αυτή γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου χωρίς τυμπανοκρουσίες, αναφέρει στο ρεπορτάζ του το www.orthodoxianewsagency.gr

 

Ανέφερε επίσης ότι ήθελε να εκφράσει την αγάπη του στον Μητροπολίτη και στο λαό του διότι όπως τόνισε υπήρξε αδερφός και συμπαραστάτης σε όποια προβλήματα προέκυψαν τον συνεχάρη μάλιστα για την διαποίμανση του λαού. Στη συνέχεια εστίασε το λόγο του στα χαρίσματα του τονίζοντας πως «ο Μητροπολίτης Ύδρας προσφέρει τα τάλαντά του προς όφελος του λαού όπως ο κύριος έχει ζητήσει».

Μίλησε ακόμη για τον ιστορικό ναό και αναφέρθηκε στο γεγονός ο,τι ακριβώς δίπλα στεγάζεται και το δημαρχείο κάνοντας έτσι ειδική αναφορά στην συνεργασία Εκκλησίας – Πολιτείας.

Μετά το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Καθεδρικό ναό στην συνεδριακή αίθουσα του ναού θα λάβει χώρα επίσημη τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο Δημότη Ύδρας

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ