Είναι αυτό το νησί της Κίρκης; Τι αποκαλύφθηκε σε εκθαμβωτική σπηλιά στην κεντρική Ιταλία - Τα συναρπαστικά ευρήματα των αρχαιολόγων (φώτο-βίντεο)

Ιταλοί αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν το άντρο της Κίρκης

Μια μυστηριώδης σπηλιά που ανακαλύφθηκε στην κεντρική Ιταλία θεωρείται ότι είναι η σπηλιά της μάγισσας Κίρκης, που μετέτρεπε τους  συντρόφους του Οδυσσέα σε γουρούνια σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Όμηρος στην Οδύσσεια.

Ομάδα Ιταλών αρχαιολόγων ισχυρίζεται ότι η εκθαμβωτική σπηλιά που ανακάλυψε είναι το άντρο της Κίρκης. Το σπήλαιο  μήκους εκατό μέτρων, πλάτους τριάντα και ύψους 25, που οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι είναι αυτό που ενέπνευσε το μύθο του Ομήρου βρίσκεται  βαθιά μέσα σε μια χερσόνησο στην Ιταλία περίπου 60 μίλια νότια της Ρώμης.

Στην ελληνική μυθολογία η Κίρκη, κόρη του Ήλιου και μιας από τις Ωκεανίδες, της Πέρσης, ήταν δευτερεύουσα θεότητα, κατ' άλλους μάγισσα ή νύμφη. Βασίλευε στο νησί Αιαία και μεταμόρφωνε τους εχθρούς της ή όσους την προσέβαλαν σε ζώα με τη χρήση μαγικών ποτών, καθώς γνώριζε πολλά για τα βότανα και τη φαρμακευτική τους επίδραση.

Η Κίρκη είναι περισσότερο γνωστή από την Οδύσσεια του Ομήρου, όπου περιγράφεται η προσπάθειά της να κρατήσει τον Οδυσσέα στο νησί της κι όταν εκείνος ξεφεύγει με τη βοήθεια ενός φίλτρου που του έδωσε ο Ερμής, από το ξόρκι της πλανεύτρας μάγισσας, αναγκάζεται να τον αφήσει μετά από έναν χρόνο ελεύθερο μαζί με τους συντρόφους του.

Οι Ιταλοί ερευνητές λένε ότι ανακάλυψαν τη σπηλιά της μάγισσας , στο Torre Paola της περιφέρειας του Λάτσιο, βασιζόμενοι σ’ ένα βιβλίο που είχε γράψει το 1972 ο ιστορικός Τομάζο Λαντζουίζι.

Η σπηλιά βρίσκεται στην ακτογραμμή του όρους Circeo, που πήρε το όνομα του από την Κίρκη. Στο δυσπρόσιτο σημείο έφθασαν οι ερευνητές με κανό και στη συνέχεια αναρριχήθηκαν με σκοινιά. «Δείχνει να έχει βάθος περίπου δέκα μέτρων, αλλά κρύβει εκπλήξεις», είπε ο Μάρκο Πλάτσιντο, μέλoς της Ένωσης Σπηλαιο-Αρχαιολογικής Έρευνας Rome Sotteranea.

 An 1891 painting of Crice, who is said to have turned all of Odysseus' men into pigs

Βαθιά μέσα στο σπήλαιο βρήκαν υπολείμματα πήλινων αγγείων, πράγμα που δείχνει ότι στο μέρος αυτό κάποτε κατοικούσαν άνθρωποι. «Ήταν εξαιρετικά συναρπαστικό το ότι βρήκαμε πήλινα αγγεία, απόδειξη ότι ζούσαν εκεί άνθρωποι την αρχαία εποχή. Η τοπογραφία της σπηλιάς στο Torre Paola συνάδει με την περιγραφή και τις γεωγραφικές αναφορές στο ομηρικό έπος.



 

Αν και δεν μπορούμε να μιλήσουμε με επιστημονική βεβαιότητα, υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που ταιριάζουν με την περιγραφή στην Οδύσσεια», δήλωσε ο Πλάτσιντο σύμφωνα με τη The sun που αναφέρει ως πηγή το Inews.

 Ορισμένοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι η Κίρκη ίσως είχε δύο σπηλιές, μία όπου περνούσε τα καλοκαίρια της στη νήσο Πόντζα και ένα δεύτερο κρησφύγετο στο όρος Circeo.

Πόντζα

Ο ιστορικός Λαντζουίζι παραδέχεται ότι το όρος αυτό δεν ταιριάζει με την περιγραφή στην Οδύσσεια, αφού από την εποχή που έγραψε το έπος του ο Όμηρος έχει πέσει η στάθμη της θάλασσας. «Το όρος Circeo πρέπει να ήταν εξ’ ολοκλήρου ή εν μέρει νησί, ανάλογα με τις εποχές», είπε. Η σπηλιά δεν είναι, πάντως, προσβάσιμη στο κοινό καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν την εξερεύνησή της.



 

 



 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ