Good News: Σε τροχιά υλοποίησης 4 τουριστικές επενδύσεις σε Ρόδο, Ελούντα , Ιθάκη και Κέρκυρα - Τι δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης (φώτο)

Πολυτελή θέρετρα και μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις - Το πλάνο του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Επίσκεψη στην Αφάντου στη Ρόδο πραγματοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με τον επενδυτή Μερκούριο Αγγελιάδη και τους συνεργάτες του.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, σήμερα, στο Twitter, ο υπουργός: «Χθες, με τον επενδυτή κ. Αγγελιάδη και τους συνεργάτες του, που ετοιμάζουν την τεράστια επένδυση στην Αφάντου της Ρόδου, γυρίσαμε όλο τον χώρο. Πάνω από 1600 στρέμματα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο master plan έχουν γήπεδο γκολφ, τρία ξενοδοχεία, μία μοναδική μαρίνα, ορειβατικό περίπατο κλπ Θα γίνει!».

Πολυτελή θέρετρα σε Ελούντα, Κέρκυρα και Ιθάκη

Στα χνάρια του Ελληνικού, δηλαδή ένα βήμα προτού ξεμπλοκάρουν από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας βρίσκονται τρεις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που προβλέπουν ξενοδοχεία, βίλες και μαρίνες, σε Ελούντα, Ιθάκη και Κέρκυρα. 

Η απεμπλοκή τους στηρίζεται στο μοντέλο που έχει καθιερώσει για το Ελληνικό και παρακολουθεί από κοντά ο υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, μια τεχνική δηλαδή ομάδα να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στην πράξη, και μια πολιτική να μηδενίζει την γραφειοκρατία ανάμεσα στα εμπλεκόμενα υπουργεία, τους τεχνοκράτες και την πολιτική ηγεσία.

Το συγκρότημα στην Ελούντα («Elounda Hills») συμφερόντων του Ρώσου επενδυτή Β. Μπορίσοφ αφορά την ανάπτυξη σε έκταση 1.000 στρεμμάτων, 5άστερης ξενοδοχειακής μονάδας και μαρίνας, συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ. Η τουριστική επένδυση στην Ιθάκη («Ithaca Odyssey»), του Ελληνοαυστραλού Τζ. Μολφέση, προβλέπει την δημιουργία σε έκταση 1.550 στρεμμάτων, παραθαλάσσιου οικισμού, ξενοδοχείων και μαρίνας, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση. Τέλος η επένδυση που μετρά… επτά χρόνια φαγούρας στην τοποθεσία Ερημίτη της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, συμφερόντων της αμερικανικής NCH Capital, αφορά ξενοδοχειακό συγκρότημα και κατοικίες, ύψους 120 εκατ. ευρώ. 

Κάθε μια από τις παραπάνω επενδύσεις βρίσκεται επί χρόνια στα συρτάρια διαφόρων υπουργών και έχει γνωρίσει από πρώτο χέρι τι θα πει ελληνική δημόσια διοίκηση. Oι εκτάσεις στην Ιθάκη αγοράστηκαν το 2005, στην Ελούντα το 2009, ενώ στην Κέρκυρα η σύμβαση παραχώρησης του ακινήτου στους επενδυτές, υπεγράφη το 2013. Αθροίζοντας και τις τρεις αυτές επενδύσεις προκύπτει ότι χάρη σε γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια της δημόσιας διοίκησης, μαζί με πάσης φύσεως εμμονές, και ενίοτε ιδεοληψίες, κεφάλαια συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, παραμένουν εκτός της ελληνικής οικονομίας.

Περνά από Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης η Ελούντα

Στην περίπτωση της Ελούντας, η αγορά των εκτάσεων από μια ομάδα Ρώσων επενδυτών ξεκίνησε το 2007, και αφού χρειάστηκαν χρόνια για να συγκεντρωθούν βασικές εγκρίσεις, το 2017 υπεγράφη η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και τέλη 2018 η Περιφέρεια Κρήτης ενέκρινε την μελέτη. Έκτοτε η επένδυση παραμένει στα χαρτιά. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr, η εντολή του υπ. Ανάπτυξης είναι το «Ellounda Hills», να είναι το επόμενο έργο, αμέσως μετά το Ελληνικό, που θα περάσει από Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, δηλαδή από τον αρμόδιο φορέα που κάνει τις αναγκαίες εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις για projects αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, προτού εκδοθούν οι τελικές υπουργικές αποφάσεις. Το Ελληνικό περνάει από το ΚΣΔ στις 27 Αυγούστου, άρα η πρώτη συνεδρίαση του φορέα μέσα στο Σεπτέμβριο, θα αφορά στο project της Ελούντα.

Το έργο που προωθεί η Mirum Hellas, συμφερόντων Μπορίσοφ, προβλέπει πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα 200 κλινών, μαρίνα ελλιμενισμού, αλλά και τουριστικές κατοικίες, οι οποίες θα πωλούνται σε τιμές από 250.000 ευρώ μέχρι 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, έως σήμερα έχουν δαπανηθεί αρκετά εκατ. ευρώ για να διαμορφωθεί μια ενιαία παραθαλάσσια έκταση της τάξεως των 1.000 στρεμμάτων και έξι περιφερειακές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας άλλων 200 στρεμμάτων, αναφέρει ο Γιώργος Φιντικάκης στο άθρο του στη Liberal

 Μπαίνει στο νόμο Fast Track η Ιθάκη

Το τουριστικό συγκρότημα «Ithaca Odyssey» είναι άλλη μια επένδυση που βγαίνει από την ναφθαλίνη. Η έρευνα για την αναζήτηση των εκτάσεων στη Νότια Ιθάκη ξεκίνησε το 2002, οι αγοραπωλησίες ολοκληρώθηκαν το 2005, και αφού το εγχείρημα πέρασε από χίλια κύματα, κάπου το 2016 η ιδιοκτήτρια του ακινήτου Smenter Limited, συμφερόντων Τζ. Μολφέση, υπέβαλε φάκελο στο Enterprise Greece για να ενταχθεί στο περίφημο νόμο Fast Track, περί στρατηγικών επενδύσεων. Εκτοτε εκκρεμεί η υπαγωγή του στο σχετικό νόμο.

Σύμφωνα με πηγές του υπ. Ανάπτυξης, πρόσφατα δόθηκε τελικά η εντολή, να ενταχθεί το project στο συγκεκριμένο νόμο, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εκδοθούν και οι σχετικές άδειες. Σημειωτέον πάντως ότι από το 2010, οπότε θεσπίστηκε ο νόμος για επενδύσεις Fast Track έως σήμερα, ελάχιστα από τα έργα που εντάχθηκαν σε αυτόν, έχουν ξεκινήσει. Η ιδιοκτήτρια του ακινήτου Smenter Limited, συμφερόντων σήμερα πλειάδας επενδυτών, έχει μέχρι σήμερα επενδύσει -σύμφωνα με την ίδια- περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ, ποσό που περιλαµβάνει την απόκτηση γης, και άλλες δαπάνες. 

Το project προβλέπει την δημιουργία ολοκληρωμένου τουριστικού προορισμού, χωρητικότητας περίπου 2.500 επισκεπτών, αποτελούμενο από ένα κεντρικό ξενοδοχειακό συγκρότημα και δύο οικιστικές περιοχές, καλύπτοντας μαζί με τις συμπληρωματικές εγκαταστάσεις (αθλητικές, εστίαση, υδατοδρόμιο, ελικοδρόμιο, κλπ), μια δομημένη επιφάνεια περίπου 79.000 τ.μ., που ισοδυναμεί με περίπου 5% της συνολικής επιφάνειας της έκτασης.

Στο επόμενο δίμηνο ξεμπλέκει η Κασσιόπη

Τέλος, ζήτημα το πολύ δύο μηνών είναι να εκδοθεί η οικοδομική άδεια και να έχει παραχωρηθεί ο αιγιαλός στην αμερικανική εταιρεία NCH Capital για το τουριστικό έργο της Κασσιόπης στην Κέρκυρα. Ο φάκελος πήρε επιτέλους το πράσινο φως από την πολεοδομία Κέρκυρας, τώρα βρίσκεται στην Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού -Οικοδομικού Κανονισμού (ΔΑΟΚΑ) του υπ. Περιβάλλοντος, υπεύθυνη για την έγκριση των εργασιών δόμησης και σύντομα αναμένεται να επιλυθεί και το θέμα της παραχώρησης του αιγιαλού. 

«Κάπου μέσα στον Οκτώβριο υπολογίζουμε όλα να έχουν τελειώσει, προκειμένου μετά να προκηρύξουμε διαγωνισμό ανάθεσης κατασκευής του έργου σε τεχνικές εταιρείες, άρα εκτιμάμε ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι μπουλντόζες θα πιάσουν δουλειά μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2020, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του project τα 3-5 χρόνια», δηλώνει στο liberal.gr o Ανδρέας Σιάντης, επικεφαλής της NCH Capital στην Ελλάδα, αποδίδοντας την επιτάχυνση των διαδικασιών προσωπικά στις κινήσεις του υπ. Ανάπτυξης Αδ.Γεωργιάδη.

Η παραχώρηση της έκτασης στην Κασσιόπη είναι η πρώτη αποκρατικοποίηση που έγινε από την σύσταση του ΤΑΙΠΕΔ, με την σύμβαση προς τον επενδυτή να υπογράφεται τον Ιανουάριο του 2013.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ