Πομπηία: Κεχριμπάρια, λαμπεροί κρύσταλλοι, αμέθυστοι ήρθαν στο φως - Ο θησαυρός μιας "μάγισσας" & η έπαυλη της (φώτο)

Μεγάλης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα για τις μυστηριώδεις ιστορίες που έχουν να διηγηθούν

Αρχαία φυλακτά, πέτρες , κεχριμπάρια , αμέθυστους, κρύσταλλους και κουμπιά από οστά έφερε στο φως της μέρας η αρχαιολογική σκαπάνη στην Πομπηία. Οι θησαυροί που βρέθηκαν κάτω από έναν σωρό από τέφρα χρονολογούνται από την έκρηξη του Βεζούβιου το  79 π.Χ.

Φώτο: Cesare Abbate- ANSA

Τα αρχαία φυλακτά που βρέθηκαν είναι μικροσκοπικά και με πολύ χαρακτηριστικές λεπτομέρειες. Το ένα είναι ένας χαραγμένος κρύσταλλος του Διόνυσου. Του Έλληνα Θεού του κρασιού και της γονιμότητας. Ένας άλλος κρύσταλλος έχει χαραγμένο πάνω του το χορό των Σάτυρων.

Υπάρχουν κι άλλα φυλακτά και μικρά γλυπτά που αναπαριστούν κρανία, φαλλούς, σκαραβαίους. Μερικά από αυτά απεικονίζουν τον Αρποκράτη , τον Έλληνα θεό της σιωπής και της εχεμύθειας, αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Πάρκου της Πομπηίας στο οποίο βρέθηκαν τα φυλακτά.

Φώτο: Cesare Abbate- ANSA

Αυτά τα φυλακτά πιθανότατα συλλέχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από μια γυναίκα, είτε ως κοσμήματα είτε για να την προστατεύσουν από την κακή τύχη. Οι αρχαιολόγοι μελετούν τώρα τον πιθανό συμβολισμό τους για να «κατανοήσουν το νόημα και τη λειτουργία τους», δήλωσε ο Massimo Osanna, γενικός διευθυντής στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας.

"Είναι αντικείμενα της καθημερινής ζωής για τις γυναίκες εκείνης της εποχής και είναι εξαιρετικά επειδή "διηγούνται" μικρο-ιστορίες, βιογραφίες των κατοίκων της πόλης που προσπάθησαν να ξεφύγουν από την έκρηξη του Βεζούβιου", δήλωσε ο Osanna.

Φώτο: Cesare Abbate- ANSA

Τα φυλακτά, τα κεχριμπάρια, οι κρύσταλλοι,  μαζί με ημιπολύτιμους λίθους, με κουκλάκια και κουδουνάκια, αλλά και πήλινα αντικείμενα, βρέθηκαν μέσα σε ότι απέμεινε από ένα ξύλινο  κουτί στην  Έπαυλη του Κήπου στο συγκρότημα της Πομπηίας, στο οποίο γίνονται διαρκώς ανασκαφές.

"Δεν είναι γνωστό αν η γυναίκα ιδιοκτήτης όλων αυτών των φυλακτών κατάφερε να γλυτώσει από την φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου, όπως κάποιοι άλλοι κάτοικοι της περιοχής, αν τελικά το κατάφερε δεν μπόρεσε να πάρει μαζί της το κουτί με τα φυλακτά που είχε για να την προστατεύουν από την κακοτυχία", σημείωσε ο Osanna

Φώτο: Cesare Abbate- ANSA

Το ξύλινο κουτί είχε αποσυντεθεί στα σχεδόν 2.000 χρόνια  μετά από την έκρηξη, αλλά η ηφαιστειακή τέφρα που το κάλυπτε διατήρησε το ορθογώνιο σχήμα του. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τους χάλκινους μεντεσέδες του κουτιού, καθώς και τα καλά διατηρημένα φυλακτά μέσα.

Στην περίεργη συλλογή "κοσμημάτων" της γυναίκας περιλαμβάνονται δύο καθρέπτες, κομμάτια από κολιέ, γυαλιστερά κεραμικά στολίδια και φυλακτά φτιαγμένα από χαλκό, κόκκαλο, κεχριμπάρι και γυαλί.

Φώτο: Cesare Abbate- ANSA

Επίσης οι αρχαιολόγοι βρήκαν φυλακτά σε σχήμα φαλλού, ένα μικρό ανθρώπινο κρανίο, μια χούφτα ημιπολύτιμων λίθων στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ένας μωβ αμέθυστος με γυναικεία μορφή και ένας κόκκινος καρνελαίος με έναν τεχνίτη, ανέφερε το Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας , σύμφωνα με την Washington Post

Φώτο: Cesare Abbate- ANSA

Τα κεχριμπαρένια και τα κρυστάλλινα  γλυπτά είναι τόσο καλής ποιότητας που κάποιος που θα τα αγόραζε εκείνη την εποχή θα έπρεπε να διαθέσει πολλά χρήματα. Αλλά αν ο συλλέκτης τους αγόραζε για προστασία, είναι πιθανό αυτά τα φυλαχτά να μην έκαναν προβλεπόμενη δουλειά τους.

Φώτο: Cesare Abbate- ANSA

Φώτο: Cesare Abbate- ANSA

"Στο ίδιο σπίτι βρέθηκαν 10 ανθρώπινοι σκελετοί, ανάμεσα τους γυναικών και παιδιών και τώρα προσπαθούμε να ανακαλύψουμε μέσω των εξετάσεων DNA αν υπήρχε κάποια συγγενική σχέση μεταξύ τους", δήλωσε ο  Osanna. "Πιθανόν το κουτί με τα φυλακτά να ανήκε σε κάποιον από αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μανία του Βεζούβιου. Ενδιαφέρουσα είναι η εικονογραφία των αντικειμένων και των φυλακτών, τα οποία επικαλούνται την τύχη, τη γονιμότητα και την προστασία από την κακή τύχη ", συνεχίζει.

Φώτο: Cesare Abbate- ANSA

Στην έπαυλη δεν βρέθηκαν καθόλου χρυσά κοσμήματα , κι αυτό είναι ένα γεγονός κάπως περίεργο για τους αρχαιολόγους, με δεδομένο ότι οι πλούσιες γυναίκες της εποχής συνήθιζαν να φοράνε μόνο χρυσά κοσμήματα. Τα ευρήματα που ήρθαν στο φως έχουν άλλο σκοπό , από αυτόν του "καλωπισμού" και του να στολίσουν μια γυναίκα.

Φώτο: Cesare Abbate- ANSA

Όπως τονίζει ο ίδιος ο Οζάνα, «ενδέχεται να αφορούν τα φυλακτά που φοριούνται σε περιπτώσεις μιας ιεροτελεστίας κι όχι για λόγους κομψότητας». Αντικείμενα πολύτιμα για τις ιστορίες που έχουν να "διηγηθούν", που όμως δεν έχουν να κάνουν με τον πλούτο των γυναικών της πόλης, αλλά, όπως πιθανολογούν οι αρχαιολόγοι, ανήκουν στο «οπλοστάσιο» μιας «μάγισσας».

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ