Πώς να κάνετε διαλογισμό: Έτσι εκπαιδεύουμε την προσοχή μας με ευεργετικά οφέλη για την ζωή

Μάθετε τα πάντα για τον διαλογισμό! +

Ο διαλογισμός είναι ένας τρόπος για να εκπαιδεύουμε το μυαλό μας. Τις περισσότερες φορές, το μυαλό μας περιπλανιέται: σκεφτόμαστε το μέλλον, ζούμε στο παρελθόν, ανησυχούμε, φοβόμαστε. Ο διαλογισμός μάς επαναφέρει πίσω στο τώρα, σε αυτή τη στιγμή και μας δίνει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε πιο ήρεμα και με αγάπη τον εαυτό μας και τους άλλους.

Είναι μια εκπαίδευση της προσοχής μας. Κάνοντας διαλογισμό παίρνουμε ευεργετικά και μακροχρόνια οφέλη για τη ζωή μας.

Ο ρόλος της αναπνοής.

Στον διαλογισμό, μαθαίνουμε πώς να συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στην αναπνοή, καθώς εισπνέουμε και εκπνέουμε αέρα και να παρατηρούμε πότε ο νους μας περιπλανιέται σε άσκοπες σκέψεις. Είναι η πρακτική της επιστροφής στην αναπνοή, κάθε φορά που πάμε να αποσυντονιστούμε.

Δεν είναι κάποια διαδικασία που διώχνει μαγικά το μυαλό από τις αμέτρητες και ατελείωτες σκέψεις που τριγυρνούν συνεχώς στο μυαλό μας. Είναι συνεχής εκπαίδευση.

Πώς γίνεται ο διαλογισμός;

1. Διάλεξε ένα ήσυχο, γαλήνιο περιβάλλον. Πρέπει να βρεις ένα ήσυχο σημείο. Ένα ήρεμο περιβάλλον θα σου επιτρέψει να εστιάσεις αποκλειστικά στη διαδικασία και να αποφύγεις εξωτερικά ερεθίσματα και περισπασμούς. Βρες ένα μέρος, όπου δεν θα σε διακόψει κανείς κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, είτε διαρκεί 5 λεπτά, είτε μισή ώρα. Ο χώρος δεν χρειάζεται να είναι πολύ μεγάλος, το μόνο που χρειάζεται είναι ιδιωτικότητα. Απενεργοποίησε τηλεοράσεις, τηλέφωνα ή άλλες συσκευές με θόρυβο.

2. Μπορείς να βάλεις και μουσική. Διάλεξε ήρεμες, επαναλαμβανόμενες μελωδίες για να μην χάσεις τη συγκέντρωσή σου. Μπορείς επίσης να διαλέξεις λευκό θόρυβο, όπως τρεχούμενο νερό ή κελάιδισμα.

3. Ο χώρος διαλογισμού δεν χρειάζεται να είναι απόλυτα σιωπηλός, επομένως δεν θα χρειαστείς ωτοασπίδες. Όμως, ο ήχος των αυτοκινήτων ή το γάβγισμα ενός σκύλου δεν πρέπει να σε εμποδίζει. Μπορείς να βρεις ησυχία ακόμα και κάτω από ένα δέντρο ή σε ένα δάσος.

4. Εστίασε στην αναπνοή σου. Πού αισθάνεσαι περισσότερο την αναπνοή σου; Στην κοιλιά σου; Στη μύτη σου; Προσπάθησε να κρατήσεις την προσοχή σου στην εισπνοή και την εκπνοή.

5. Φόρεσε άνετα ρούχα. Ένας από τους κύριους στόχους του διαλογισμού είναι να ηρεμήσει το μυαλό και να αποκλείσει τις εξωτερικές αποσπάσεις. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αν αισθάνεσαι σωματικά άβολα, λόγω σφιχτών ή άβολων ρούχων. Φόρεσε χαλαρά ρούχα και βγάλε τα παπούτσια.

6. Αποφάσισε πόσο θέλεις να διαλογιστείς. Πριν αρχίσεις, θα πρέπει να αποφασίσεις πόσο χρόνο θα διαλογιστείς. Ενώ πολλοί έμπειροι διαλογιστές συστήνουν συνεδρίες 20 λεπτών δύο φορές την ημέρα, οι αρχάριοι μπορούν να ξεκινήσουν κάνοντας μόλις 5 λεπτά μία φορά την ημέρα σύμφωνα με το tsemperlidou.

7. Μην εγκαταλείψεις επειδή αισθάνεσαι ότι δεν λειτουργεί. Θα χρειαστεί χρόνος και πρακτική για να πετύχεις στο διαλογισμό. Αυτή τη στιγμή, το πιο σημαντικό είναι να συνεχίσεις να προσπαθείς.

8. Όταν θα αρχίσουν να έρχονται ξανά οι σκέψεις του τύπου “Γιατί το αφεντικό μου θέλει να συναντηθεί μαζί μου αύριο;” “Θα έπρεπε να είχα πάει στο γυμναστήριο χθες.” Αύριο “Έχω να πληρώσω λογαριασμούς”, εσύ θα πρέπει να εστιάσεις ξανά στην αναπνοή σου. Αναπόφευκτα, η προσοχή σου θα αφήσει την αναπνοή και θα περιπλανηθεί σε άλλα μέρη. Όταν παρατηρήσεις ότι το μυαλό σου έχει αρχίσει να περιπλανιέται, απλά γύρνα την προσοχή στην αναπνοή.

9. Μη ξεχνάς ότι ο διαλογισμός είναι ένα εργαλείο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε αγχωτικές καταστάσεις για να επιστρέψεις στο παρόν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ