Αποτρίχωση με κερί: Όσα πρέπει να ξέρεις και πως να την κάνεις στο σπίτι

Διάβασε προσεκτικά τι πρέπει να κάνεις! 

Η αφαίρεση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας από το σώμα, το πρόσωπο και το μπικίνι είναι ένα θέμα που απασχολεί όλες τις γυναίκες και ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλές διαφορετικές μεθόδους, όπως το ξυράφι, το κερί, η χαλάουα, οι αποτριχωτικές κρέμες και οι μηχανές.

Όλες αυτές οι τεχνικές οδηγούν στην προσωρινή αφαίρεση της τρίχας. Αυτό που τις διαφοροποιεί όμως δεν είναι μόνο η διαδικασία, αλλά και η διάρκεια που προσφέρουν.

Η αποτρίχωση με κερί αποτελεί μια μέθοδο που χτυπάει το πρόβλημα στη ρίζα του. Κρατάει για περίπου 4-6 εβδομάδες και το δέρμα είναι απαλό και λείο. Μάλιστα, μετά από συνεχόμενη εφαρμογή του κεριού οι τρίχες εξασθενούν, αραιώνουν και βγαίνουν πιο αργά. Δρα δηλαδή όπως η χαλάουα, η οποία είναι ένα φυσικό προϊόν από ζάχαρη και μέλι.

Αν λοιπόν ψάχνετε για μια μέθοδο αποτρίχωσης με μεγάλη διάρκεια που θα είναι οικονομική και δεν θα προκαλεί κοψίματα, το κερί είναι μια πολύ καλή λύση. Μπορεί να είναι λίγο επώδυνη, αλλά «μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος»! Εξάλλου, υπάρχουν ορισμένα μυστικά που μπορούν να κάνουν την διαδικασία πιο ανεκτή χωρίς να επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Θα τα δούμε αναλυτικότερα παρακάτω.

Χρησιμοποιήστε λοιπόν την αποτρίχωση με κερί τόσο στο σώμα (πόδια, χέρια, μασχάλες, πλάτη και κοιλιά), όσο και στο πρόσωπο ή το μπικίνι για να απαλλαγείτε από το συχνό και ενοχλητικό πρόβλημα της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Στο εμπόριο θα το βρείτε σε τρεις βασικές μορφές: κρύο, ζεστό ή ταινίες αποτρίχωσης με κερί. Και οι τρεις είναι εξίσου αποτελεσματικές, απλά ανακαλύψτε ποια σας βολεύει και δοκιμάστε την.

Πως να κάνω μόνη μου στο σπίτι αποτρίχωση με κερί και τι είδος να επιλέξω (ζεστό, κρύο ή έτοιμο σε αποτριχωτικές ταινίες)

Ας δούμε τι ακριβώς είναι η κάθε μορφή κεριού αποτρίχωσης και τη διαδικασία εφαρμογής του κάθε τύπου.

Όλα τα είδη κεριού εφαρμόζονται και αφαιρούνται με την ίδια περίπου διαδικασία. Τα βήματα είναι απλά, αλλά χρειάζεται προσοχή προκειμένου να μην υπάρχουν παρενέργειες όπως το έγκαυμα, ο ερεθισμός, η θυλακίτιδα ή κάποια μόλυνση.

Καλό θα είναι λοιπόν την προηγούμενη μέρα από την αποτρίχωση με κερί να έχετε κάνει απολέπιση στα σημεία όπου πρόκειται να αφαιρέσετε τις ανεπιθύμητες τρίχες. Έτσι θα απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και θα αποφύγετε τις τρίχες που φυτρώνουν εσωτερικά.

Στη συνέχεια ενυδατώστε καλά την περιοχή για να παραμείνει απαλή και να μαλακώσουν οι τρίχες. Προσοχή όμως, την ημέρα της αποτρίχωσης μην εφαρμόσετε κρέμα διότι το κερί δεν θα κολλάει.

Αποτρίχωση με κερί (2)

Η διαδικασία είναι η εξής:

  1. Εφαρμόζετε το προϊόν με την φορά της τρίχας.
  2. Το πιέζετε λίγο για να κολλήσει καλά, πάντα με κίνηση προς την φορά της τρίχας.
  3. Με το ένα χέρι τεντώνετε καλά το δέρμα και τραβάτε το κερί ή την ταινία απότομα με μια κίνηση σε αντίθετη φορά από αυτήν που αναπτύσσεται η τρίχα.
  4. Σε περίπτωση που δεν αφαιρεθούν όλες οι τρίχες με την πρώτη φορά, προχωρήστε παραπέρα και επανέλθετε αργότερα στο ίδιο σημείο. Έτσι θα αποφύγετε τον ερεθισμό.
  5. Αν και μετά το δεύτερο τράβηγμα παραμείνουν διάσπαρτα 1-2 τρίχες, αφαιρέστε τις με το τσιμπιδάκι.
  6. Αφού τελειώσετε την αποτρίχωση με κερί, εφαρμόστε λίγο λάδι σώματος ή μια λιπαρή κρέμα για να αφαιρεθούν τα υπολείμματα κεριού και απλώστε μια ενυδατική – καταπραϋντική κρέμα.

Ζεστό κερί αποτρίχωσης που εφαρμόζεται με σπάτουλα και αφαιρείται με ταινίες

Το ζεστό κερί αποτριχώνει την επιδερμίδα τραβώντας τις τρίχες από την ρίζα τους. Το αποτέλεσμα είναι απαλό δέρμα για περίπου 4-6 εβδομάδες και σιγά σιγά το διάστημα αυτό αυξάνεται, καθώς η τρίχα αποδυναμώνεται και βγαίνει πιο αργά.

Το προϊόν αυτό ζεσταίνεται και λιώνει σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μυκροκυμάτων, όπως αναγράφεται στην κάθε συσκευασία. Στη συνέχεια εφαρμόζεται στο δέρμα με την βοήθεια μιας σπάτουλας προς την φορά που φυτρώνουν οι τρίχες. Από πάνω κολλάει η ειδική ταινία πάλι με κινήσεις προς την φορά που αναπτύσσεται η τριχοφυΐα.

Επίσης, υπάρχει ζεστό κερί σε ρολέτα, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως σε μεγάλες επιφάνειες όπως τα πόδια, τα χέρια, την πλάτη κλπ. Το συγκεκριμένο προϊόν ζεσταίνεται και λιώνει σε ειδικές συσκευές, τις λεγόμενες κεριέρες.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι η θερμοκρασία του κεριού πριν το βάλετε επάνω στο δέρμα σας. Δεν πρέπει να είναι πολύ καυτό, διότι θα προκληθούν εγκαύματα. Πρέπει να είναι λιωμένο, όχι όμως να αχνίζει.

Ζεστό κερί αποτρίχωσης σε χάντρες ή ταμπλέτες που βγαίνει με το χέρι, χωρίς ταινίες

Πέρα από την κλασσική μορφή του ζεστού κεριού που αφαιρείται με αποτριχωτικές ταινίες, υπάρχει και το λιπαντικό κερί από φυτικές ρυτίνες. Το συγκεκριμένο προϊόν βγαίνει με το χέρι και θα το βρείτε συνήθως σε ταμπλέτες ή χάντρες. Εφαρμόζεται στην επιδερμίδα, αφού πρώτα λιώσει σε μπεν μαρί ή τον φούρνο μικροκυμάτων. Έπειτα το αφήνετε να στεγνώσει και το αφαιρείτε με ένα απότομο τράβηγμα αντίθετα από τη φορά ανάπτυξης της τρίχας. Προκειμένου να κάνετε ευκολότερο το τράβηγμα του στεγνού κεριού, φροντίστε να δημιουργήσετε ένα μικρό ανασήκωμα στο σημείο όπου θα το πιάσετε για να το τραβήξετε.

Πρόκειται για ένα προϊόν που έχει μεγάλη απόδοση και είναι ιδανικό για κάθε τύπο δέρματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου αποτελεσματικά και σε ευαίσθητες επιδερμίδες όπως η περιοχή της μασχάλης ή του μπικίνι.

Σε περίπτωση που ζεστάνετε το κερί αποτρίχωσης σε ταμπλέτες ή χάντρες, αλλά δεν έχει πάρει την ιδανική ρευστή μορφή, θερμάνετε το λίγο ακόμη. Αν όμως παραείναι καυτό, αφήστε το να κρυώσει και να πάρει μια ανεκτή για την επιδερμίδα θερμοκρασία πριν το χρησιμοποιήσετε.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι πως η υπερθέρμανση του ζεστού κεριού που βγαίνει με το χέρι, ενδέχεται να μειώσει την αποτελεσματικότητα του.

Αποτρίχωση με κερί (3)

Ταινίες αποτρίχωσης προσώπου, σώματος και μπικίνι με κρύο κερί

Έχει συνήθως την μορφή πάστας ή τζελ και εφαρμόζεται χωρίς να ζεσταθεί σε μπεν μαρί ή τον φούρνο μικροκυμάτων, απλά παίρνει την επιθυμητή θερμοκρασία με την τριβή του ανάμεσα στα χέρια. Αν και αποκαλείται κρύο κερί, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που είναι χημικό προϊόν και δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα.

Οι αποτριχωτικές ταινίες με κρύο κερί αποτελούν μια από τις πιο εύκολες και ασφαλείς προτάσεις που μπορείτε να βρείτε ακόμη και στα σούπερ μάρκετ.

Η εφαρμογή τους είναι απλούστατη. Ζεσταίνετε την ταινία τρίβοντας την ανάμεσα στα χέρια σας, μετά την ανοίγετε στα δυο και την κολλάτε πολύ καλά επάνω στο δέρμα με την φορά που μεγαλώνουν οι τρίχες. Μετά την πιάνετε από την μία άκρη και με μια απότομη κίνηση την αφαιρείτε κάνοντας μια κίνηση αντίθετα από την ανάπτυξη της τριχοφυΐας. Αυτό ήταν! Απλώστε την ενυδατική σας και απολαύστε το μεταξένιο σας δέρμα.

Συμβουλές για να μειώσετε τον πόνο στην αποτρίχωση με κερί

  • Αποφύγετε να κάνετε κερί αποτρίχωσης μία εβδομάδα πριν την περίοδο σας, ειδικά στο μπικίνι και τις μασχάλες. Το δέρμα εκείνες τις μέρες είναι πιο ευαίσθητο και ο πόνος από το τράβηγμα θα είναι πιο έντονος.

  • Δεν χρειάζεται να κάνετε αποτρίχωση μόλις εμφανιστεί η παραμικρή τρίχα. Όχι μόνο δεν θα καταφέρετε να τις αφαιρέσετε, αφού το κερί δεν θα τις πιάνει, αλλά θα ερεθίσετε το δέρμα και θα δημιουργήσετε κοκκινίλες.
  • Οι τρίχες θα πρέπει να έχουν μήκος τουλάχιστον 2-3 χιλιοστά. Προσοχή όμως, δεν πρέπει να είναι ούτε πάρα πολύ μεγάλες διότι τότε το τράβηγμα γίνεται πιο επώδυνο. Σε περίπτωση που έχουν μακρύνει πολύ, φροντίστε να τις τριμάρετε πρώτα.
  • Μην ξεχνάτε την απολέπιση της περιοχής 1-2 μέρες πριν την διαδικασία.
  • Η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ ευαισθητοποιεί την επιδερμίδα και εντείνει τον πόνο. Γι’ αυτό καλό θα είναι να τα αποφεύγετε πριν από την διαδικασία.
  • Κάντε ένα ζεστό ντους πριν την αποτρίχωση με κερί. Έτσι όχι μόνο θα έχετε καθαρή επιδερμίδα και θα αποφύγετε μολύνσεις, αλλά θα ανοίξουν οι πόροι, κάνοντας πιο ανώδυνη την αφαίρεση της τρίχας.
  • Μια καλή λύση για να μην νιώσετε έντονο πόνο είναι ο αντιπερισπασμός. Μην εστιάζετε λοιπόν στην κίνηση του τραβήγματος. Φροντίστε να κάνετε κάτι άλλο, πχ ακούστε την αγαπημένη σας μουσική.
  • Ευεργετική λύση είναι και το μούδιασμα της περιοχής με πάγο, κρέμα ξυλοκαΐνης ή παρεμφερή προϊόντα.
  • Εξίσου αποτελεσματική είναι η λήψη παυσίπονου μισή ώρα πριν την διαδικασία.
  • Η αποτρίχωση με κερί δεν πρέπει να γίνεται σε σημεία με ερεθισμούς, μώλωπες ή εγκαύματα.
  • Και βέβαια ξεχάστε το ξυράφι, γιατί διαταράσσει την ανάπτυξη της τρίχας. Αυτό θα κάνει την αποτρίχωση επώδυνη.

Αποτρίχωση με κερί (4)

Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι μετά την αποτρίχωση με κερί

  • Αμέσως μετά την διαδικασία της αποτρίχωσης με κερί, εφαρμόστε κάποιο φυτικό έλαιο για να αφαιρεθούν τα υπολείμματα κεριού από την επιδερμίδα.
  • Στη συνέχεια απλώνετε μια ενυδατική κρέμα με καταπραϋντικές ιδιότητες για να ηρεμήσετε το δέρμα.
  • Αν το σημείο όπου αποτριχώνετε πρόκειται να εκτεθεί στον ήλιο, εφαρμόστε και αντιηλιακό σύμφωνα με το beautetinkyriaki
  • Φορέστε χαλαρά και βαμβακερά ρούχα – εσώρουχα. Έτσι θα αποφευχθεί η τριβή και το αποτριχωμένο με κερί δέρμα θα αναπνεύσει, χωρίς να ερεθιστεί.
  • Επειδή οι πόροι είναι ανοιχτοί μετά την αποτρίχωση, αποφύγετε την έκθεση σε θερμά περιβάλλοντα, όπως η σάουνα, το ζεστό μπάνιο και το γυμναστήριο. Ο ιδρώτας διευκολύνει την εξάπλωση των βακτηριδίων.
  • Μετά από την αποτρίχωση με κερί μην χρησιμοποιήσετε αποσμητικό ή οτιδήποτε περιέχει αρωματικές ουσίες, διότι η επιδερμίδα γίνεται πιο ευαίσθητη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ