Συνελήφθη στη Μύκονο, μετά από 34 χρόνια, ο Λιβανέζος στην αεροπειρατεία της της TWA

Η αεροπειρατεία της πτήσης Αθήνα - Ρώμη του 1985 είχε συγκλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη...

Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά την πολύκροτη υπόθεση, εντοπίσθηκε και την Παρασκευή στη Μύκονο από αστυνομικούς του τοπικού αστυνομικού τμήματος, 65χρονος αλλοδαπός, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση αεροπειρατείας της πτήσης TWA το 1985, από την Αθήνα προς τη Ρώμη.

Ο διωκόμενος οδηγήθηκε χθες στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου στην Σύρο, ο οποίος παρήγγειλε την προσωρινή σύλληψη και κράτησή του. Ο 65χρονος βρίσκεται στα κρατητήρια του Α.Τ. Ερμούπολης.

Ο συγκεκριμένος επέβαινε σε κρουαζιερόπλοιο που είχε περάσει από Ρόδο και Σαντορίνη και η Μύκονος ήταν ο τελευταίος σταθμός πριν επιστρέψει στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου, το σύστημα «χτύπησε» και μόλις διαπιστώθηκε οτι ήταν στην κόκκινη λίστα της Interpol οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στην

Εισαγγελία Εφετών Σύρου όπου από εκεί διατάχθηκε η προφυλάκιση του στον Κορυδαλλό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και ισχυρίζεται πως πρόκεται περί συνωνυμίας. Μέχρι στιγμής παραμένει στην εισαγγελία Σύρου όπου οι πληροφορίες λένε ότι εκεί θα γίνει και η δίκη για την έκδοσή του.

Η ιστορία της πτήσης 847 της TWA

Η σκοτεινή ιστορια του 65χρονου Λιβανέζου απο την Βυρηττό αρχίζει να γράφεται στα μέσα της δεκαετίας του 80.

Ο συλληφθείς ήταν συνεργάτης του προ ετών υπαρχηγού της Χεζμπολάχ, Ιμάντ Μουγκνίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2008. Πριν από 34 χρόνια, η δράση αυτού και των συνεργατών του, οδήγησε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε μία από τις σοβαρότερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας τους. Το πρωί της 14ης Ιουνίου του 1985, το Μπόινγκ 727 της αμερικανικής εταιρείας TWA απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού με προορισμό τη Ρώμη.

Στην πτήση με κωδικό 847, επέβαιναν 153 άνθρωποι, επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Λίγο μετά την απογείωση, δύο Λιβανέζοι άνδρες εισέβαλαν στο πιλοτήριο και -υπό την απειλή όπλου και χειροβομβίδων- ανάγκασαν τον κυβερνήτη να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί προς τη Βηρυτό.

Εκεί απελευθέρωσαν 19 επιβάτες ως αντάλλαγμα για τον ανεφοδιασμό και στη συνέχεια κατεύθυναν το αεροσκάφος προς το Αλγέρι. Άλλοι είκοσι όμηροι απελευθερώθηκαν, πριν το αεροσκάφος πετάξει πάλι για τη Βηρυτό.

Ένας Αμερικανός επιβάτης δολοφονήθηκε εκεί, ενώ άλλοι επτά κατέβηκαν απ’ το αεροπλάνο και κρατήθηκαν από συνεργάτες των αεροπειρατών. Στο αεροπλάνο ανέβηκαν άλλοι δέκα αεροπειρατές, και αυτό απογειώθηκε πάλι προς το Αλγέρι, πριν επιστρέψει ξανά στη Βηρυτό.

Κάποια στιγμή μέσα σ’ αυτό το κωμικοτραγικό πήγαινε-έλα, και καθώς η υφήλιος παρακολουθούσε έκπληκτη, η Ελληνική κυβέρνηση απελευθέρωσε τον τρίτο αεροπειρατή που δεν είχε πετάξει και είχε συλληφθεί στην Αθήνα, ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση οκτώ Ελλήνων ομήρων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος.

Οι αεροπειρατές όταν αντιλήφθηκαν το Ντέμη Ρούσσο ανάμεσα στους ομήρους γιόρτασαν ακόμη και τα γενέθλιά του (15/6). Το όνομά του και η φωτογραφία του ήταν γνωστά σε όλο τον πλανήτη! Τελικά οι τελευταίοι όμηροι απελευθερώθηκαν μετά από μια περιπέτεια που τους οδήγησε μέχρι τη Συρία, ολοκληρώνοντας έτσι μια από τις πιο αλλόκοτες υποθέσεις αεροπειρατείας στην ιστορία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ