Ο Άκης Πετρετζίκης δημιουργεί: Γεμιστό χοιρινό με μήλα - Αρωματικό & ζουμερό - θα εντυπωσιάσει

Τέλεια ιδέα για το κυριακάτικο τραπέζι και για κάθε επίσημο γεύμα

Συστατικά
60 γρ. σταφίδες ή κράνμπερι, αποξηραμένα
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μήλα
100 γρ. χωριάτικο ψωμί, μπαγιάτικο
2 σκ. σκόρδου, ψιλοκομμένες
6 κλωναράκια θυμάρι
3 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο
1½ κιλό χοιρινό μπούτι, χωρίς κόκαλο
1-2 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. πιπέρι
250 γρ. μπίρα
200 γρ. νερό
½ λάχανο
2 πράσα, μόνο το λευκό μέρος

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Μουλιάζουμε τις σταφίδες (ή τα κράνμπερι) σε νερό για 10-20 λεπτά.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Βάζουμε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο και το λάδι.
Όταν λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, και τα σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους 1 εκ.
Περνάμε το ψωμί από το μούλτι μέχρι να γίνει ψίχουλα.
Σοτάρουμε τα μήλα και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Στα πρώτα λεπτά προσθέτουμε το θυμάρι, το φασκόμηλο, και τα σοτάρουμε.
Τέλος, βάζουμε το ψωμί και τις σταφίδες (ή τα κράνμπερι), αφού τις έχουμε στραγγίξει.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά, και όταν πάρει χρώμα το μείγμα, το αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε το κρέας. Γυρνάμε το κρέας πάνω στον πάγκο με το δέρμα προς τα κάτω.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, το κόβουμε κάνοντας μακριές χαρακιές παράλληλα προς το άνοιγμα. Εξακολουθούμε να ανοίγουμε το κρέας σαν ρολό, μέχρι να λεπτύνει πολύ.
Απλώνουμε τη μουστάρδα πάνω στο κρέας. Στρώνουμε από πάνω τη γέμιση και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Με απαλές κινήσεις, τυλίγουμε το κρέας και το δένουμε σε 4-5 σημεία με σπάγκο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε το ρολό σε ένα ταψάκι και ρίχνουμε τη μπίρα και το νερό.
Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για άλλα 80 λεπτά.  
Κόβουμε το λάχανο και τα πράσα σε λεπτές λωρίδες. Τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο ταψί τα τελευταία 45 λεπτά.
 

Tip
Αντί για το λάχανο και τα πράσα, μπορούμε να συνοδέψουμε και με πατάτες baby.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ