5 απίστευτα πράγματα που συμβαίνουν στην Έρημο Σαχάρα!

Εσείς τα γνωρίζατε; 

Όταν ακούμε τη λέξη “Έρημος Σαχάρα” πέρα από ένα άγχος επιβίωσης που μας κυριεύει, οι συνειρμοί έρχονται μαζί με άμμο, καμήλες, άντε και καμιά όαση. Στις ερήμους όμως συμβαίνουν και άλλα, απίστευτα πράγματα! Καιρός να μάθουμε τα απίστευτα πράγματα που συμβαίνουν στην αχανή έρημο!
 
1. Το παρόν και το παρελθόν της Σαχάρα.
Η Σαχάρα απλώνεται σε 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια και η έκτασή της περιλαμβάνει 10 χώρες, έχει πάνω από 15 λίμνες όμως μια μόνο έχει πόσιμο νερό. Οι υπόλοιπες λίμνες, δεν έχουν πόσιμο νερό καθώς έχει πολύ αλάτι! Οι βροχοπτώσεις στη Σαχάρα είναι ένα φαινόμενο…εξίσου  σπάνιο με την Έκλειψη Ηλίου! Αν αφήσουμε μια βρύση να τρέχει για λίγη ώρα, θα φτάσει το μέσο όρο βροχόπτωσης στη Σαχάρα! Οι θερμοκρασίες, τη μέρα ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ το βράδυ ξεπάγιασμα!

Η Σαχάρα δεν ήταν πάντα έτσι! Πολλές χιλιάδες χρόνια πριν η Σαχάρα ήταν μια περιοχή που έμοιαζε με την Ζούγκλα του Αμαζονίου. Πολλά είδη ζώων και αχανείς εκτάσεις με πυκνή βλάστηση έκαναν τους ανθρώπους να ζουν σε αφθονία. Η πτώση όμως ενός μετεωρίτη άλλαξε το κλίμα και σταδιακά, η Σαχάρα, έγινε αυτό που είναι σήμερα! Ας βλέπουμε ένα μόνο δείγμα του τι σημαίνει κλιματική αλλαγή για να μην ξεχνιόμαστε!

2. Ο Ιταλός Μαραθωνοδρόμος.
Ο Μαραθώνιος Άμμου που διεξήχθη το 1994, έλαβε χώρα στις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Ο Ιταλός Μαραθωνοδρόμος Προσπέρι, θα έχει να το θυμάται όλη του τη ζωή! Έπεσε σε μια λακκούβα και λόγω αμμοθύελλας, ξύπνησε το επόμενο πρωί καταλαβαίνοντας ότι του τελείωσε το νερό και ότι είχε χαθεί!

Η τύχη του χαμογέλασε καθώς βρήκε ένα μουσουλμανικό τέμενος με νυχτερίδες. Το πώς επιβίωσε τελικά δε χρειάζεται να το αναφέρουμε! Σημασία έχει πως μετά από 9 μέρες κατάφερε να επιβιώσει στην έρημο! Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε τελικά περιστατικό όπου ο άνθρωπος νίκησε την άγρια πλευρά της φύσης!

3. Οστά δεινοσαύρων!
Η Σαχάρα είναι για μας μια τεράστια περιοχή που δεν φιλοξενεί συνθήκες ζωής, επομένως πέραν από το δέος και από τον φόβο μην ποτέ βρεθούμε εκεί, δεν μας απασχολεί και πολύ.

Όπως αναφέρθηκε, κάποτε η Σαχάρα ήταν μια περιοχή που ήταν γεμάτη ζωή! Εκατομμύρια χρόνια πριν, ζούσαν δεινόσαυροι! Έχουν βρεθεί τεράστιοι σκελετοί στην Σαχάρα από δεινοσαύρους όπως ο Βελοσιράπτορας και ο Μασουρόσαυρος! Οι δυσκολίες της περαιτέρω έρευνας έχουν να κάνουν με την αφιλόξενη για έρευνα Σαχάρα και το ανυπόφορο – για τον άνθρωπο – κλίμα της.

4. Χρυσάφι μέσα στην έρημο!
Είναι καμιά φορά αξιοπερίεργο το ότι μια περιοχή, ακόμη και σαν τη Σαχάρα, μπορεί να αποκτήσει ξαφνικά ενδιαφέρον λόγω χρυσού. Τι και αν ακόμη και η έρευνα για χρυσάφι θα μπορούσε να μας κοστίσει τη ζωή σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Μόνο στην ιδέα ότι μπορούμε να βρούμε ένα νέο Ελ Ντοράντο, θα αρκούσε να βάλουμε κάθε κίνδυνο από κάτω!

Ένας βοσκός στην Σαχάρα (στην περιοχή του Νίγηρα) είχε βρει έναν βράχο στον οποίον υπήρχε ψήγμα χρυσού. Ο χρυσός αυτός, δεν άξιζε πάνω από 2 χιλιάδες δολάρια! Παρόλα αυτά, αυτή η ποσότητα χρυσού, είναι 2 έτη ζωής του μέσου πολίτη πολλών χωρών της περιοχής! Μανία ξαφνική λοιπόν ξέσπασε για έρευνα χρυσού! Πάντως μέχρι τώρα το πολύ χρυσάφι αποδείχθηκε άμμος!

5. Η πιο ζεστή καταγεγραμμένη θερμοκρασία στη Γη.
Η Καλιφόρνια είναι από τις πιο ζεστές περιοχές του πλανήτη! Έχει γραφτεί και στο ρεκόρ Guiness για την υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία! Το 1922 στη Λιβυκή Σαχάρα, έπεσε το μέχρι πρότινος ρεκόρ της Καλιφόρνια (1913). Στη Σαχάρα έφτασε η θερμοκρασία κοντά στους 58 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με το tsemperlidou.

Ο λόγος που δεν έχει μπει σε βιβλίο Guiness η Σαχάρα είναι ο εξής απλός: Οι μετεωρολόγοι, για να μπορούν να μελετούν θερμοκρασίες με ακρίβεια, χρειάζονται σταθμούς. Αυτό δε γίνεται, πόσο μάλλον όταν η Σαχάρα έχει συνθήκες πολύ δύσκολες για την επιβίωση επιστημόνων και συγχρόνως, αποτελεί μια αχανή έκταση! Με άλλα λόγια, η Σαχάρα περνάει σίγουρα την Καλιφόρνια στον ανταγωνισμό υψηλής θερμοκρασίας, όμως δεν γίνεται να παρακολουθείται επιστημονικά λόγω έλλειψης μετεωρολογικών σταθμών!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ