Thomas Cook: Φώτο & βίντεο από όλο τον πλανήτη με χιλιάδες τουρίστες να κινούνται σε αεροδρόμια, να εκνευρίζονται 

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η Επιχείρηση Μάττερχορν η μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης

Tο αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο, η Thomas Cook, κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αποτυγχάνοντας να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600.000 πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο.

H μαζική επιχείρηση επαναπατρισμού των χιλιάδων καθηλωμένων επιβάτων της Thomas Cook συνεχίζεται για  δεύτερη μέρα. 

Ενώ η αποστολή για την επαναφορά 156.000 παραθεριστών βρίσκεται σε εξέλιξη, ορισμένοι επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν αρκετά και κοιμήθηκαν στα αεροδρόμια καθώς περίμεναν τις πτήσεις διάσωσης.

Επιχείρηση Μάττερχορν

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία « Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό).

Η CAA πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για αυτήν την κολοσσιαία επιχείρηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, αν και μερικοί τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις. Υπενθυμίζει ότι οι οργανωμένες εκδρομές επωφελούνται από την εγγύηση της ATOL, η οποία απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία

Η επιχείρηση Mattherhorn επιχειρεί να φέρει πίσω  κάθε έναν ξεχωριστό επιβάτη Thomas Cook στη Βρετανία - από 18 διαφορετικές χώρες και 52 διαφορετικά αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν προγραμματισμένες περισσότερες από 1.000 πτήσεις επαναπατρισμού, οι των οποίων η χρηματοδότητση θα κοστίσει πάνω από 100 εκατομμύρια λίρες , αναφέρει η Daily Mail.

Η προσπάθεια διάσωσης ξεκίνησε τη Δευτέρα, όταν περίπου 15.000 παραθεριστές επέστρεψαν στην πατρίδα τους με περίπου 61 πτήσεις, μετά την κατάρρευση της ταξιδιωτικής εταιρείας.

Απομένουν περισσότεροι από  150.000  τουρίστες οι οποίοι  θα μεταφερθούν στις επόμενες δύο εβδομάδες με το  πρόγραμμα πτήσεων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (CAA).

Ο Richard Moriarty, διευθύνων σύμβουλος της CAA, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ζήτησε  από την CAA, να δρομολογήσει "την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης"

Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε προσωπικό στο βρετανικό προξενείο της Νέας Υόρκης, οι οποίοι εργάζονται για να φέρουν τους εγκλωβισμένους ταξιδιώτες στην πατρίδα τους.

Στο μεταξύ θα διαταχθεί έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια που οδήγησαν την Thomas Cook στην κατάρρευση, και οι ευθύνες των στελεχών της γι΄αυτή την εξέλιξη.

Μετά από αυτό το γεγονός επικρατεί θυμός και αναβρασμός σε ταξιδιωτικές και αεροπορικές εταιρείες που αναγκάζονται να αλλάξουν τις πτήσεις τους και να ρίξουν τις τιμές τους.

Εν τω μεταξύ  το γύρο του κόσμου κάνουν φωτογραφίες εκνευρισμένων τουριστών από όλο  τον πλανήτη οι οποίοι περιμένουν στα αεροδρόμια την πτήση που θα τους οδηγήσει στον προορισμό τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ