Η επόμενη μέρα στη Μόρια; Οι νεκροί, οι λυσσαλέες συγκρούσεις - Τι λένε περιφερειάρχης, δήμαρχος, το kill police

Οι χθεσινές σκηνές χάους στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, που είχαν ως αποτέλεσμα των τραυματισμό τουλάχιστον πέντε ανθρώπων, μετά τη φωτιά που στοίχισε τη ζωή σε μία γυναίκα και το παιδί της

Η σορός μιας απανθρακωμένης γυναίκας που μεταφέρθηκε στις 7 το απόγευμα της Κυριακής από ιδιώτη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, και η σορός ενός απανθρακωμένου παιδιού που έβγαλαν μέσα σε μια κουβέρτα πρόσφυγες και μετανάστες από το τμήμα του καταυλισμού που κάηκε στην κάτω πύλη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των όσων συμβαίνουν στον καταυλισμό της Μόριας.

Για άγνωστους λόγους, γύρω στις 5 το απόγευμα της Κυριακής ξέσπασαν δυο φωτιές. Μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περί τα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.

Κι ενώ η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Το σβήσιμο της δε έγινε μετ’ εμποδίων. Μάλιστα, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.

 

Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν τον χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Ξέφυγε η κατάσταση, οι μετανάστες φώναζαν «kill police

Για όσα συνέβησαν το απόγευμα της Κυριακής στη Μόρια μίλησε ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Λέσβου, Βασίλης Ροδόπουλος, κάνοντας λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια φώναζαν "kill police"».

«Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Είχαν πολύ επιθετική συμπεριφορά, δεν άφηναν τα πυροσβεστικά για την κατάσβεση. Όταν είδαν το πτώμα χάρη στην εμπειρία συναδέλφων και από τύχη δεν είχαμε θύματα» πρόσθεσε ο κ. Ροδόπουλος

«Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πράγμα» συμπλήρωσε ο ίδιος περιγράφοντας ότι στο κέντρο υποδοχής της Μόριας βρίσκονται αυτή τη στιγμή «13.000 άνθρωποι από πάνω από 17 διαφορετικές φυλές».

Ο πρόεδρος των αστυνομικών Λέσβου σημείωσε επίσης ότι «το πιο ανησυχητικό είναι το σημείο που βρίσκεται το κέντρο κράτησης μέσα στη Μόρια όπου βρίσκονται κρατούμενοι που είναι για επαναπροώθηση. Χθες ήταν 40 κρατούμενοι και φυλάσσονταν από 5 συναδέλφους που δέχθηκαν επίθεση από 400 άτομα. Κινδύνευσαν οι συνάδελφοι, γλίτωσαν χάρη στην εμπειρία τους καθώς δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής».

Ο κ. Ροδόπουλος ζήτησε τέλος να καλυφθούν οι περίπου 25 κενές οργανικές θέσεις στη Μυτιλήνη πράγμα που δεν συνέβη στις έκτακτες μεταθέσεις που έγιναν πρόσφατα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

«Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπεδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών. Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου.

Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για Μόρια: Εύκολα μπορεί να υπάρξει νέα ανάφλεξη 

O περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τόνισε ότι πλέον μετά τα επεισόδια η κατάσταση έχει ηρεμήσει, ωστόσο όπως είπε «εύκολα μπορεί να υπάρξει νέα ανάφλεξη».

Καταληκτικά, σχετικά με τα αίτια εκδήλωσης των επεισοδίων στο ΚΥΤ της Μόριας ο κ. Μουτζούρης σχολίασε χαρακτηριστικά ότι εξετάζονται δύο ενδεχόμενα. «Αλλοι μιλούν για κάποια Αφγανή που προσπαθούσε να μαγειρέψει και κάηκε και άλλοι μιλούν για βραχυκύκλωμα».
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ