Παραλύει η χώρα την Τετάρτη λόγω της απεργίας – Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Με 24ωρη απεργία και στάσεις εργασίας θα συμμετάσχουν εργατικά συνδικάτα από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα στην αυριανή κινητοποίηση της 2ας Οκτωβρίου

Σε νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, εργατικά συνδικάτα, με αφορμή το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία στην οποία συμμετέχουν σωματεία εργαζομένων. 

Στάση εργασίας κήρυξε και η ΑΔΕΔΥ από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Στις 11 θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος μαζί με την ΓΣΕΕ και την ΕΚΑ. Νωρίτερα, στις 10:30, το ΠΑΜΕ που θα συμμετέχει κι αυτό στην απεργία, έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν αύριο οι συρμοί στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, «προκηρύσσεται 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου από τις 12:00 έως 15:00», με αίτημα τη ΣΣΕ, η οποία αν και υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019, δεν τίθεται σε ισχύ.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, την ημέρα της απεργίας, θα κυκλοφορούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού. Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο απεργίας και την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας για υπογραφή ΣΣΕ στην ΕΕΣΣΤΥ.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Εικοσιτετράωρη απεργία για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, αποφάσισαν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Το θέμα εξετάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η πλειοψηφία της οποίας απέρριψε την πρόταση για απεργία. Ωστόσο, τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση από την έναρξη, 00.01, έως τη λήξη, στις 24.00, στις 2 Οκτωβρίου.

Απεργιακές κινητοποιήσεις από ΟΤΟΕ-ΔΟΕ

Και ο κλάδος των καθηγητών και των δασκάλων και των καθηγητών θα συμμετάσχει στις αυριανές κινητοποιήσεις με 24ωρη απεργία. Από κοινού με το ΕΚΑ θα βρεθούν στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11, ενώ για την Παρασκευή έχουν προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, διαμαρτυρόμενοι «για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς του εκπαιδευτικού, προτάσσοντας και διεκδικώντας την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων μας». Στη λίστα με τους κλάδους που θα απεργήσουν είναι και αυτός των εργαζομένων στις τράπεζες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ