Λένα Παγώνη: Ένα ταξίδι στη ζωή & στο έργο του Καποδίστρια

Βροχερό, Φθινοπωρινό πρωινό  στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ταίριαζε το θέμα: Ι. Καποδίστριας, η ζωή και το έργο του.

 

Ιστορικά στοιχεία, που τα ακούγαμε, σε μια όμορφη ατμόσφαιρα, σα να είμαστε στα Πανεπιστημιακά έδρανα, από ιστορικούς καθηγητές, όπως ο Θ. Βερέμης, η Μ. Ευθυμίου, ο Α. Κούκος.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑ

Η διεθνής πολιτική δράση του μεγάλου Ευρωπαίου Διπλωμάτη και πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, μέσα από δραματοποιημένες σκηνές, αφηγήσεις, σπάνια ντοκουμέντα, ξετυλίγεται σε τηλεοπτική σειρά 6 επεισοδίων, στην COSMOTE HISTORY, κάθε Σάββατο βράδυ στις 9.00 μ.μ..

Τα νεανικά του χρόνια (1776-1808), οι σπουδές ιατρικής στην Ιταλία, η πολιτική του στα Επτάνησα, η διεθνής σταδιοδρομία του ως διπλωμάτης και ως υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, ως πρώτος Κυβερνήτης της Ελεύθερης Ελλάδας και την δολοφονία του (1831) που επηρέασε την σύγχρονη Ελληνική Ιστορία.

Τον Καποδίστρια υποδύεται ο ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου Σπ. Σταμούλης και σκηνοθέτης ο Γ. Γκικαπέππας.

Μια εξαιρετικά χρήσιμη για όλους μας ιστορική αναφορά που μας κάνει πιο πλούσιους σε γνώσεις και ταξίδια της σκέψης.

ΣΤΗΝ ΔΗΛΟ

Μια επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, ηλιοβασίλεμα, αρχές Φθινοπώρου….

Ε! είναι λόγος να υμνείς για μια ακόμη φορά την Ελλάδα (να της τα συγχωρείς όλα!), να αισθάνεσαι ότι….. πετάς περίπου στα σύννεφα του Κυκλαδίτικου ουρανού, να νοιώθεις λαμπερή με έναν τέτοιο ήλιο, ευτυχία, αρμονία, περιφάνεια, γοητεία μέσα στο μυθικό μας παρελθόν.

Πόσο μάλλον έχοντας δίπλα μου τον 8χρονο εγγονό μου Γιώργο junior, μαγεμένος βέβαια από την ξενάγηση, αλλά και μοίραζε τον χρόνο του χαϊδεύοντας τις πολλές, ομολογουμένος γάτες, που κυκλοφορούσαν στο Ιερό Νησί.

Η Έκθεση Σύγχρονης Γλυπτικής Τέχνης που φιλοξενήθηκε αυτό το καλοκαίρι ανάμεσα στις αρχαιότητες της Δήλου, απορροφάται σχεδόν…. εξαφανίζεται από τη δύναμη της ιστορίας και ιερότητας του χώρου.
Φεύγοντας την έχεις ξεχάσει……
Η σύλληψη του Βρεττανού καλλιτέχνη Antony Gormley, σε σύμπραξη με την Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το ΝΕΟΝ σε κάποιους άρεσε, άλλοι, όμως, τη θεώρησαν πρόκληση. 
Θα διερκέσει ως τέλη Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ