Συρία: Εικόνες που συγκλονίζουν - Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι τρέπονται απελπισμένοι σε φυγή (φωτό &βίντεο)

Σφυροκοπά η Τουρκία...

Καταυλισμός με περισσότερους από 7.000 εκτοπισμένους στη βόρεια Συρία θα εκκενωθεί και γίνονται συνομιλίες για τη μετακίνηση κι άλλου καταυλισμού στον οποίο διαμένουν 13.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, μετά τον βομβαρδισμό και των δύο, ανακοίνωσαν σήμερα οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές στη βόρεια Συρία.

Οι καταυλισμοί στη Μαμπρούκα και την Αΐν Ίσα, επισημαίνουν στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας, δεν γλίτωσαν από τους κινδύνους της τουρκικής επίθεσης που άρχισε αυτήν την εβδομάδα.

Ο καταυλισμός της Μαμπρούκα, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την τουρκική μεθόριο, θα εκκενωθεί και οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί θα μετακινηθούν στον καταυλισμό της Αλ Αρίσα, που βρίσκεται νότια της πόλης Χασακέ, διευκρινίζουν οι αρχές αυτές στην ανακοίνωσή τους, στην οποία σημειώνουν ότι στον δεύτερο καταυλισμό στην Αΐν Ίσα βρίσκονται 785 συγγενείς μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Την ώρα που οι εικόνες συγκλονίζουν από την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία με τους νεκρούς να είναι πλέον πάνω από 200, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να το παίζει «τρελός» και να γράφει tweet, δίνοντας… τρεις επιλογές: επέμβαση, οικονομικός «πνιγμός» της Τουρκίας ή… μεσολάβηση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αριθμός των νεκρών έχει ανέβει στους 277.

Η Άγκυρα αναφέρει σε πανηγυρικό τόνο ότι 228 «τρομοκράτες» έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής στη Συρία, ενώ απώλειες ανθρώπινων ζωών έχει και η Τουρκία. Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε μάλιστα, ότι η Τουρκία ζήτησε στρατιωτική υποστήριξη από την Ουάσινγκτον αλλά ο Τραμπ αρνήθηκε. Φαίνεται πως η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» δεν θα είναι τόσο εύκολη για την Τουρκία και ο φόβος για γενικότερη σύρραξη είναι πάντα ορατός.

 

Μέσα σε όλα αυτά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε την Πέμπτη (10/10) κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την εισβολή της Τουρκίας στο βορειοανατολικό τμήμα της επικράτειας της Συρίας, αλλά τα κράτη μέλη του δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ως προς τα επόμενα βήματα. Άσκησε ωστόσο, βέτο η Ρωσία, αν και η Άγκυρα προέβη στην εισβολή και με την ανοχή της Μόσχας.

Η επιχείρηση της Τουρκίας, που άρχισε την Τετάρτη (09/10) είναι πλέον φανερό πως έχει στόχο τις κουρδικές πολιτοφυλακές που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να αναδιπλωθούν μερικές δεκάδες άνδρες των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έναρξή της. Και πλέον κατηγορείται ανοιχτά και στη χώρα του ότι εγκατέλειψε τους Κούρδους, με πολλούς να εκφράζουν φόβους για γενοκτονία, για νέο κύμα προσφύγων και για ανθρωπιστική κρίση.

Η Τουρκία υπογράμμισε ότι μετά από νέες επιχειρήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», «απελευθερώθηκαν», 11 χωριά στις περιοχές Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σημαντικά, χωρίς φυσικά να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς και οι άμαχοι.

 

 

Μόνο που πρόκειται για πολεμική επιχείρηση που φαίνεται πως δεν θα τελειώσει άμεσα. Μιλάμε για ένα δράμα που και πάλι κανείς δεν αντιμετωπίζει όπως θα έπρεπε, καθώς για ακόμα μία φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας έκανε μια… τρύπα στο νερό στο θέμα της Συρίας. Με την Τουρκία «να πανηγυρίζει» γιατί, όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα, έχει σκοτώσει 228 «τρομοκράτες» από την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Και ενώ οι επιχειρήσεις μπαίνουν στην τρίτη μέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παίζει με το twitter. Και ουσιαστικά χλευάζει το δράμα των ανθρώπων, είτε από την πλευρά της Συρίας είτε από την πλευρά της Τουρκίας, που βρίσκονται ανάμεσα στην κόλαση πυρών.

 

 

Τα σενάρια που εξετάζει ο Τραμπ

Το βράδυ της Πέμπτης (10/10), ο αμερικανός πρόεδρος «χτύπησε» ξανά, δίνοντας τρεις επιλογές για το τι θα γίνει στη βορειοανατολική Συρία. Μόνο που και ο ίδιος δεν φαίνεται να είναι χαμένος. Δεν έχει αποσαφηνίσει αν θέλει τελικά να επέμβει στρατιωτικά, αν θέλει να «γονατίσει» οικονομικά την Τουρκία ή αν θέλει να το παίξει μεσολαβητής. Και με δυο tweets έδειξε πως αντιμετωπίζει έναν πόλεμο σαν να παίζει… τηλεπαιχνίδι, δίνοντας τρεις επιλογές: στρατιωτική επέμβαση, οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ή… μεσολάβηση. Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν έδωσε εντολή να φύγουν τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή.

Για τον Τραμπ, οι ΗΠΑ έκαναν το… χρέος τους και έκαναν «τέλεια τη δουλειά μας» όταν «νίκησαν 100% το Χαλιφάτο του ISIS» αλλά τώρα αφήνει τους Τούρκους και τους Κούρδους «που πολεμούν ο ένας τον άλλο εδώ και 200 χρόνια» να αλληλοσκοτωθούν. Κι αν αποφασίσει πως θέλει να επέμβει, απλά δεν ξέρει τι θέλει να κάνει. Για άλλη μια φορά άφησε τους πάντες «παγωτό», προκαλώντας ανησυχία για την επόμενη κίνησή του

 

 

«Ο Ερντογάν ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τον Τραμπ»

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει σαφές πλάνο και με πολλά «βέλη» πάνω του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία δεν έχει ξεπεράσει, για την ώρα τουλάχιστον, τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει ο αμερικανός πρόεδρος. Αυτό υποστήριξε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποκαλύπτοντας πως η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ στρατιωτική βοήθεια, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε.

Η Άγκυρα αποπειράθηκε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στη στρατιωτική επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία, αλλά το αίτημά της απορρίφθηκε, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Οι ΗΠΑ δεν θα προσφέρουν οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη στην Τουρκία», είπε. «Ζητήθηκε από τους Τούρκους σε πολλά επίπεδα, πολλές φορές», υογράμμισε, αποκαλύπτοντας πως τη στρατιωτική βοήθεια ζήτησε και ο Ερντογάν από τον Τραμπ στην τηλεφωνική τους επικοινωνία την περασμένη Κυριακή. Αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, «η αμερικανική θέση έγινε σαφής στους Τούρκους».

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν του ζητήθηκε να δώσει έναν πιο σαφή ορισμό του τι θεωρεί «κόκκινες γραμμές», διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον θα θεωρήσει ότι ξεπεράστηκαν αν διαπιστώσει πως διαπράττεται «εθνική κάθαρση», ή ότι εξαπολύονται «αεροπορικά ή χερσαία πλήγματα αδιακρίτως εναντίον του άμαχου πληθυσμού».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ