Γιατί το φθινόπωρο είναι η εποχή της ευγνωμοσύνης;

Η γενναιοδωρία, η αλληλεγγύη και η αγάπη προς τους ανθρώπους, σχετίζεται (σύμφωνα με την έρευνα) άμεσα με την ευγνωμοσύνη. Τέλος, όσο πιο πολύ ευγνώμονες προς τη ζωή μας είμαστε, τόσο λιγότερο νιώθουμε μοναξιά και αποκλεισμό.

Χωρίς αμφιβολία, δεν υπάρχουν εποχές με συγκεκριμένα συναισθήματα. Κάθε μέρα μπορούμε να έχουμε διαφορετική διάθεση. Υπάρχουν όμως κάποια συναισθήματα και κάποιες ψυχικές καταστάσεις που ευνοούνται περισσότερο. Ο καιρός σίγουρα μας επηρεάζει καθώς είναι η ίδια η φύση της οποίας είμαστε μέρος. Γιατί λοιπόν το φθινόπωρο είναι μια εποχή που μπορεί να μάς χαρίσει την ίδια την ευγνωμοσύνη;

Η περίοδος του απολογισμού.

Με το καλοκαίρι να έχει τελειώσει, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μια νέα σεζόν γεμάτη προκλήσεις και ευκαιρίες. Το καλοκαίρι προσφέρεται για ανεμελιά και για ξεκούραση. Όμορφο είναι το καλοκαίρι στο οποίο δε σκεφτόμαστε και δεν αγχωνόμαστε! To φθινόπωρο όμως, είναι αλλιώς. Αρχίζουμε και βάζουμε σε τάξη τις σκέψεις μας για το τι έγινε την περασμένη χρονιά. Τί πετύχαμε; Πού θέλουμε διορθώσεις και βελτιώσεις; Ποιες ήταν οι καλές στιγμές  και ποιές οι λιγότερο καλές; Ο απολογισμός είναι απαραίτητος προκειμένου να φτιάξουμε τη νέα μας χρονιά! Να δούμε πού έχουμε μείνει από την περασμένη σεζόν και τελικά, να δούμε πού πάμε! Το ταξίδι συνεχίζεται γιατί έχουμε ανάγκη από έναν προορισμό! Καθώς τα φύλλα αρχίζουν να πέφτουν και οι πρώτες ψιχάλες έρχονται, εμείς είμαστε έτοιμοι για νέες περιπέτειες με αισιοδοξία!

Πλησιάζουν οι γιορτές!

Είναι πολύ όμορφη η θετική ανυπομονησία! Εκεί που νοσταλγούμε (καμιά φορά και με στεναχώρια) το τέλος του καλοκαιριού, απευθείας μπορούμε να γεμίσουμε με νέα χαρά! Δεν είναι μόνο οι νέες προκλήσεις που μας περιμένουν και οι σχεδιασμοί μας για μια σεζόν καλύτερη από την προηγούμενη!

Αχνοφαίνονται τα λαμπιόνια και τα στολίδια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς! Αυτή η ανυπομονησία είναι που μάς κάνει να μετράμε αντίστροφα, από τον Οκτώβρη κιόλας, και να αρχίζουμε σιγά-σιγά το στόλισμα για τις μέρες που θα έλθουν τον Δεκέμβρη, μέσα στο καταχείμωνο! Η ευγνωμοσύνη για όσα καλά και όμορφα έρχονται, μας πλημμυρίζει όλο και περισσότερο. Ο εσωτερικός μας κόσμος γεμίζει με ζεστασιά και με θαλπωρή! Το μήνυμα των Χριστουγέννων μας κάνει να νιώθουμε παιδιά και όσο πιο πριν ξεκινήσουμε να νιώθουμε παιδικά και αγνά συναισθήματα, τόσο το καλύτερο! Κάνουμε το φθινόπωρο, πρελούδιο Χριστουγέννων, αναφέρει το Blog της Κατερίνας Τσεμπερλίδου.

Η επιστήμη που υποστηρίζει την ευγνωμοσύνη!

Είναι γνωστό από την επιστήμη, πως επειδή οι πολύ παλιοί μας πρόγονοι, ήταν καλλιεργητές, οι περισσότερες γιορτές λάμβαναν χώρα το φθινόπωρο καθώς τότε σχεδίαζαν τις σοδειές που θα σπείρουν για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Επίσης γινόταν ο απολογισμός της προηγούμενης σοδειάς!

Το φθινόπωρο είναι η εποχή της προετοιμασίας και του σχεδιασμού της χρονιάς! Αποφασίζουμε το τι θα «φυτέψουμε»!

Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έχει κάνει μια έρευνα σχετική με την ευγνωμοσύνη και τα οφέλη της για τον άνθρωπο. Οι άνθρωποι που νιώθουν την ευγνωμοσύνη έχουν μια σειρά από οφέλη που χαρίζουν σωματική υγεία! Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Περισσότερα και ποιοτικότερα θετικά και αισιόδοξα συναισθήματα, παρατηρούνται σε ανθρώπους που νιώθουν ευγνωμοσύνη.

Η γενναιοδωρία, η αλληλεγγύη και η αγάπη προς τους ανθρώπους, σχετίζεται (σύμφωνα με την έρευνα) άμεσα με την ευγνωμοσύνη. Τέλος, όσο πιο πολύ ευγνώμονες προς τη ζωή μας είμαστε, τόσο λιγότερο νιώθουμε μοναξιά και αποκλεισμό. Τα όσα αποκαλύπτει η έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου, μπορούν να αξιοποιηθούν κατά το φθινόπωρο καθώς βρίσκεται ανάμεσα στο τέλος μια σεζόν (καλοκαίρι) και στην αρχή μιας νέας. Ας είμαστε γεμάτοι με ευγνωμοσύνη λοιπόν, καθώς φθινοπωριάζει!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ