Άκης Πετρετζίκης: Γρήγορο και πεντανόστιμο σουφλέ σοκολάτας στη χύτρα ταχύτητας

Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε!

Συστατικά

  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • 50 γρ. κακάο

  • 1 κ.σ. καφέ espresso σε σκόνη

  • 100 γρ. κουβερτούρα

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 5 αυγά μεσαία

  • 2 λίτρα νερό

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά, το αλεύρι, το κακάο, τον καφέ, την κουβερτούρα ψιλοκομμένη, το αλάτι και ανακατεύουμε.

  • Σε άλλο μπολ βάζουμε όλα τα υγρά υλικά, τη ζάχαρη, το βούτυρο, τη βανίλια, τα αυγά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

  • Ενώνουμε τα υλικά των δύο μπολ και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος 18 εκ. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

  • Βάζουμε στη χύτρα ταχύτητας το ειδικό τρίποδο με το καλάθι, προσθέτουμε το νερό και τοποθετούμε μέσα το σκεύος με το μείγμα.

  • Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά κλείνουμε το καπάκι, βάζουμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά.

  • Αποσυμπιέζουμε τη χύτρα ταχύτητας και αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό για 30 λεπτά.

  • Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα. Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ