Τελικά ποια είναι η ιστορία του κρουασάν; Ξεκινάει από την Γαλλία;

Eσείς την γνωρίζετε; 

Τα φρεσκοψημένα κρουασάν αποτελούν εδώ και χρόνια μία αγαπημένη συνήθεια των Γάλλων, οι οποίοι έχουν μυήσει όλο τον υπόλοιπο κόσμο σε αυτή τη φινετσάτη λιχουδιά. Παρόλα αυτά, η καταγωγή τους, που παραμένει αβέβαιη, φαίνεται ότι έχει ρίζες στην Ανατολή.

Στη Γαλλία, βρίσκουμε κρουασάν σε κάθε γωνιά του δρόμου. «Ωστόσο», λέει η Apollonia Poilane, υπεύθυνη σε ένα από τα πιο διάσημα αρτοποιεία στη Γαλλία, «κάθε φούρνος έχει το δικό του μυστικό στην Παρασκευή.

Ένα μυστικό που έχει να κάνει συνήθως με τον αριθμό των φύλων που χρησιμοποιεί ο κάθε αρτοποιός για τη ζύμη του. Πιστεύω επίσης ότι η ποιότητα των προϊόντων που επιλέγονται για να φτιαχτεί ένα κρουασάν είναι μια πολύ ευαίσθητη και προσωπική υπόθεση».

Το διάσημο viennoiserie χρονολογείται από την εποχή του Λουδοβίκου Φιλίππου , όμως ορισμένοι πιστεύουν ότι είχε κάνει την εμφάνισή του πριν από το γαλλικό βασίλειο. Η Μαρία Αντουανέτα , η οποία ήταν Αυστριακή, συνήθιζε να απολαμβάνει το κρουασάν της κάθε πρωί. «Αυτή η εκδοχή της ιστορίας φαίνεται περισσότερο λογική και μου αρέσει πολύ», προσθέτει η Apollonia Poilane. 

«Οι Αυστριακοί έχουν υιοθετήσει αυτήν την λιχουδιά για να γιορτάσουν το τέλος της πολιορκίας της Βιέννης από τους Τούρκους το 1683. Το μισοφέγγαρο του Ισλάμ στην οθωμανική σημαία, μπορεί κάλλιστα να γίνει ζύμη. Αυτό είναι αρκετά ποιητικό. Ίσως μάλιστα να ισχύει στον κόσμο του αρτοποιού» καταλήγει σύμφωνα με το tsemperlidou.

Κρουασάν βουτύρου με τυρί κρέμα και μαρμελάδα αχλάδι.

Λαχταριστά αφράτα κρουασανάκια βουτύρου που θα δώσουν άρωμα Γαλλίας σε κάθε στιγμή της ημέρα σας. Γεμίστε τα με τυρί κρέμα και σπιτική μαρμελάδα αχλάδι και συνοδέψτε τα με τον πρωινό σας καφέ!

Υλικά (για 12 κρουασάν)

  • 1 συσκευασία κατεψυγμένα κρουασάν βουτύρου
  • 150 γραμμάρια τυρί κρέμα
  • 150 γραμμάρια σπιτική μαρμελάδα αχλάδι

 

Για την σπιτική μαρμελάδα αχλάδι

Υλικά

  • 8 φλιτζάνια αχλάδια ώριμα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 2 λοβούς βανίλιας, σχισμένους κατά μήκος και ξεσποριασμένους
  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3-6 κουταλιές της σούπας πηκτίνη σε σκόνη

 

Εκτέλεση 

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε τα κομμένα αχλάδια μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια (και τα σποράκια). Ανακατεύουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι τα αχλάδια να μαλακώσουν και να μπορούν εύκολα να θρυμματιστούν με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας. Με το εργαλείο του πουρέ ή με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη μαρμελάδα στην κατσαρόλα (αφού αφαιρέσουμε πρώτα τη σχισμένη βανίλια) μέχρι να έχουμε ένα λείο σχεδόν πουρέ. Ρίχνουμε την πηκτίνη και αφήνουμε να πάρει βράση. Βράζουμε για ακόμα 5 λεπτά.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε τη μαρμελάδα σε καλά αποστειρωμένα γυάλινα βάζα, κλείνουμε με το καπάκι και αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει. ( Η μαρμελάδα διατηρείται στο ψυγείο).
  3. Βάζουμε τα κρουασάν σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε τα κρουασάν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
  4. Κόβουμε τα κρουασάν στη μέση, τοποθετούμε στο κάτω μέρος τους από λίγο τυρί κρέμα. Προσθέτουμε από πάνω λίγη σπιτική μαρμελάδα και τα σκεπάζουμε με το επάνω μέρος τους. Σερβίρουμε αμέσως.

Extra tip: Αν θέλετε μπορείτε να σπάσετε λίγα καρύδια μέσα στην μαρμελάδα πριν γεμίσετε το κρουασάν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ