Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να αλλάξει τον κόσμο της μόδας; (βίντεο)

Τι σχέση έχει η τεχνητή νοημοσύνη με την μόδα; 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ήδη μάς δείχνει τον συντομότερο δρόμο για το σπίτι μας και δεν είναι μακριά η εποχή που θα δίνει και την εντολή να ανάψει το καλοριφέρ, τα φώτα και ο θερμοσίφωνας, ώστε να μας περιμένουν όταν μπούμε στο σπίτι.

Σύντομα, όμως, θα ταράξει και τα νερά της μόδας και τον τρόπο που επιλέγουμε ρούχα.

Γιατί, ποιον εμπιστεύεσαι να σου πει αν ένα ρούχο σου πηγαίνει ή όχι; Ή την κολλητή σου ή το Instagram! Τώρα, όμως, υπάρχει και το Alexa Echo Look της Amazon, που μπορεί να σε φωτογραφίσει με τα ρούχα που θέλεις, να σου πει αν είσαι στη μόδα και αν αυτό που φόρεσες σου πάει, με βάση έναν αλγόριθμο, αλλά και τη γνώμη αληθινών σχεδιαστών μόδας.

 

Άρα, ποιος ξέρει τι πρόκειται να γίνει στην μόδα στο μέλλον;

Η μόδα δεν έχει να κάνει ούτε με υφάσματα, ούτε με ρούχα. Έχει να κάνει με το πώς νιώθουμε εμείς για τα ρούχα. Αυτό είναι το συναισθηματικό κομμάτι της μόδας και σε αυτό το κομμάτι θέλει να εξαπλωθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Υπάρχει, όμως, ένας αλγόριθμος για το στιλ; Πόσο έξυπνος μπορεί να είναι ένας αλγόριθμος που βασίζεται στα likes που παίρνεις στο Instagram ή στα αστεράκια που δίνουν οι καταναλωτές στα προϊόντα ενός ηλεκτρονικού καταστήματος; Μήπως θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταντήσουμε όλοι ίδιοι, ανάλογα με το τι αρέσει στους περισσότερους;

Ποια θα τολμήσει να φορέσει κάτι υπερβολικό, τη στιγμή που ο ψηφιακός στιλίστας θα τής υποδεικνύει ότι το πιο δημοφιλές σύνολο είναι το γνωστό μικρό μαύρο φόρεμα με ψηλές γόβες;

Φυσικά, υπάρχει και το παράδειγμα του Airbnb, που αποδεικνύει ότι η τεχνολογία όντως μπορεί να επηρεάσει και να λανσάρει ένα νέο στιλ. Σήμερα, το Airbnb δεν είναι μόνο μια πλατφόρμα από την οποία μπορούμε να νοικιάσουμε ένα δωμάτιο, είναι και ένα πρότυπο τού πώς θα πρέπει να είναι διακοσμημένο ένα μοντέρνο σπίτι. Λευκοί τοίχοι ή βαμμένοι με έντονα χρώματα, γυμνό ξύλο, ντιζαϊνάτες εσπρεσιέρες, πολυθρόνες Eames, πολύχρωμα χαλιά σε βιομηχανικά πατώματα, καδράκια και μίνιμαλ στιλ.

Δεν είναι τυχαίο που όλα τα σπίτια στο Airbnb μοιάζουν. Απλά, όσοι ενδιαφέρονταν να ανεβάσουν το δικό τους σπίτι στο Airbnb, έβλεπαν ποιο σπίτι ήταν πιο δημοφιλές και έφτιαχναν ένα ίδιο. Στη συνέχεια, όσοι νοίκιαζαν αυτά τα σπίτια, έφευγαν με την εντύπωση ότι έτσι πρέπει να μοιάζει ένα σύγχρονο σπίτι και διακοσμούσαν και τα δικά τους σπίτια ανάλογα. Έτσι, προέκυψε το Airbnb look!

Κάτι αντίστοιχο, μάλλον, θα συμβεί όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη κατακτήσει και τη μόδα. Η ντουλάπα μας θα μοιάζει με όλες τις άλλες ντουλάπες του κόσμου.

Όμως, η εμπειρία του online shοpping θα είναι τελείως διαφορετική! Κάποια μέρα, θα κάθεσαι στον καναπέ σου και θα κάνουν πασαρέλα μπροστά στα μάτια σου τρισδιάστατα μοντέλα, τα οποία μάλλον θα σου μοιάζουν κιόλας, ανάλογα με τις διαστάσεις σου. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να πασπαλίσει λίγη λαμπερή αστρόσκονη πάνω στον ανιαρό, δισδιάστατο τρόπο που ψωνίζεις στα ηλεκτρονικά καταστήματα σήμερα, ώστε αντί να ξεφυλλίζεις βαρετές σελίδες με εκατοντάδες φούστες, απλά να σου παρουσιάζει ζωντανά τη μία και μοναδική φούστα, που θα ερωτευτείς με την πρώτη ματιά.

Επιπλέον, με την Τεχνητή Νοημοσύνη η μόδα θα γίνει πολύ πιο βιώσιμη. Σήμερα, παράγονται υπερβολικά πολλά ρούχα, αρκετά από τα οποία μένουν στα αζήτητα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ελέγχει ή να προβλέπει ποια ρούχα θα πουλήσουν περισσότερο και ποια λιγότερο, ώστε να ρυθμίζει την γραμμή παραγωγής ανάλογα, ώστε να μην σπαταλιούνται πολύτιμοι πόροι.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη συνεχώς εξελίσσεται και σύντομα θα μπορεί να διεκδικήσει τα σκήπτρα της εξουσίας από τους ειδήμονες των περιοδικών και τους συνήθεις ύποπτους τής πρώτης σειράς των Fashion Week. Η μόδα διοικείται, ακόμα και σήμερα, από ανθρώπους που ίσως έχουν μέσα τους έναν σνομπισμό, μια ελιτίστικη διάθεση. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, μπορεί να κάνει την μόδα πιο δημοκρατική, αφού το κριτήριό της είναι τι αρέσει στους πολλούς σύμφωνα με το tsemperlidou.

Ίσως να έχουμε κι εμείς μέσα στο μυαλό μας, το δικό μας στιλιστικό αλγόριθμο, ο οποίος βασίζεται στο ιστορικό μας, στις εμπειρίες μας από το παρελθόν, την εντύπωση που κάναμε φορώντας συγκεκριμένα ρούχα, τα κομπλιμέντα που πήραμε, τα κεφάλια που κάναμε να γυρίσουν. Αυτό, όμως, είναι κάτι που ίσως η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να το κάνει ακόμα καλύτερα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ