Πήλιο: Βήμα – βήμα, χωριό -χωριό, οι ομορφιές, τα hits, η παράδοση & τα new entrys

Βρείτε τις ομορφές του Πηλίου!

Ατμοσφαιρικά χωριά με πλήρη τουριστική υποδομή αλλά και κρυμμένα μυστικά ανέγγιχτα από τον τουρισμό, μοναδικές διαδρομές μες στη φύση αλλά και χαλάρωση με θέα στον Παγασητικό, επιλογές για σπορ στο χιόνι αλλά και φυσιολατρικές δραστηριότητες, πληθωρικές τοπικές γεύσεις αλλά και προορισμοί καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος… 

Ένα μοναδικό μωσαϊκό εικόνων και εμπειριών που θυμίζει μικρογραφία της Ελλάδας, το Πήλιο έχει τόσα διαφορετικά πρόσωπα που δεν μπορείς να πεις ποτέ ότι το έχεις εξαντλήσει.

Από τα πιο κοσμικά και τουριστικά ανεπτυγμένα χωριά, όπως η Μακρινίτσα και η Πορταριά, ως το χιονοδρομικό που κάθε χειμώνα γίνεται πόλος έλξης μικρών και μεγάλων για παιχνίδια με το χιόνι, κι από το ανερχόμενο τα τελευταία χρόνια ανατολικό και νότιο Πήλιο ως τα γραφικά χωριά στα δυτικά, με τα ιστορικά αρχοντικά που μετατρέπονται σε σοφιστικέ ξενώνες, το Πήλιο έχει μια γωνιά για κάθε διάθεση και ανάγκη.

Όποιο χωριό κι αν επιλέξετε ως βάση διαμονής, πάντως, σίγουρα δεν θα μείνετε σ’ ένα σημείο, αφού η γοητεία του Πηλίου αποκαλύπτεται κυρίως όταν το γυρνάς με αυτοκίνητο.

Οι φαν των μανιταριών και των αγριόχορτων θα βρουν στα δάση του ένα μικρό παράδεισο, οι λάτρεις της πεζοπορίας θα απολαύσουν ιδιαίτερα μονοπάτια και καλντερίμια που αποτελούσαν τους άξονες επικοινωνίας μεταξύ των χωριών, πολλά από τα οποία έχουν και καλή σήμανση, ενώ όσοι προτιμούν το 4x4 δεν πρέπει να χάσουν την υπέροχη διαδρομή από τον Άγιο Λαυρέντιο ως το χιονοδρομικό στα Χάνια, μέσα από υπεραιωνόβιες οξιές και καστανιές και με θέα ως τον Παγασητικό.

Όποιες δραστηριότητες όμως κι αν επιλέξετε για τη μέρα σας, το βράδυ θα σας βρει σε ένα από τα παραδοσιακά ταβερνάκια, καφενεία ή τσιπουράδικα να απολαμβάνετε τοπικούς μεζέδες, όπως μπουμπάρι, τσιτσίραβλα, φασολάδα ή σπετζοφάι από πηλιωρίτικο λουκάνικο συνοδεία τσίπουρου ή κόκκινου κρασιού.

Βόλος: city chic

 Βόλος

Βόλος

Η κλασική πύλη εισόδου στο Πήλιο, ο Βόλος, διεκδικεί όλο και πιο δυναμικά τους επισκέπτες και ως αυτόνομος προορισμός διακοπών. Η παραλία με τα τσιπουράδικα, τα cafes και τα ανακαινισμένα city hotels, οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά και οι ανακαινισμένοι βιομηχανικοί πολυχώροι, η έντονη νυχτερινή ζωή και η νεανική φοιτητική ατμόσφαιρα συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πακέτο για city breaks σε συνδυασμό και με εκδρομές στα χωριά του Πηλίου.

Δυτικό Πήλιο: κλασικά hits

  Μακρυνίτσα

Μακρυνίτσα

Η Πορταριά και η Μακρυνίτσα, τα πρώτα χωριά που συναντάς ανεβαίνοντας στο Πήλιο από τον Βόλο, είναι και δύο από τα πιο διαχρονικά must για τους ταξιδιώτες της πρώτης φοράς, για οικογένειες αλλά και για όσους θέλουν να βρίσκονται στο κέντρο των γεγονότων απολαμβάνοντας όλες τις ανέσεις. Χωριά μεγάλα και επιβλητικά, με πληθώρα αρχοντικών και τον Βόλο να απλώνεται αμφιθεατρικά στα πόδια τους. Ακόμη κι αν δεν μείνετε σε κάποιο από τα ξενοδοχεία της περιοχής, σίγουρα θα περάσετε για έναν καφέ από την εντυπωσιακή πλατεία-μπαλκόνι της Μακρυνίτσας με το διάσημο πλέον καφενείο του Θεόφιλου αλλά κι από την αρχοντική Πορταριά, για να γευτείτε καλή παραδοσιακή κουζίνα ή να προμηθευτείτε βότανα της περιοχής και γλυκά του κουταλιού.

 Χάνια

Χάνια

Όταν πέσουν τα πρώτα χιόνια, τα Χάνια σφύζουν από ζωή και το χιονοδρομικό κέντρο γίνεται ο βασικός πόλος έλξης για ski fun. Μια φιδωτή διαδρομή μέσα από ένα δάσος με οξιές θα σας οδηγήσει στην ιστορική Ζαγορά, το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου, με τις χαρακτηριστικές μηλιές πριν από την είσοδό του και μερικά από τα ιστορικότερα αρχοντικά. Από τη δενδροσκέπαστη πλατεία του χωριού που απλώνεται σε τρία επίπεδα και την αποκαλούν «Μπαλκόνι του Αιγαίου», το βλέμμα φτάνει αγναντεύοντας ως τη Χαλκιδική. Η Ζαγορά και το Πουρί, με εκπληκτική θέα στην ανατολική ακτή, τα λιγότερο τουριστικά και με μικρότερη ανάπτυξη χωριά στο βορειότερο σημείο του ανατολικού Πηλίου, είναι ιδανικά για φυσιολατρικές και οικογενειακές διακοπές.

Ανατολικό Πήλιο: ανερχόμενη δύναμη

 Νταμούχαρη

Νταμούχαρη

Συνεχίζοντας νότια, συναντάμε ορισμένα από τα πιο γοητευτικά μέρη του Ανατολικού Πηλίου, όπου η φύση παίζει τον πρώτο ρόλο, προσελκύοντας εναλλακτικούς ταξιδιώτες που αναζητούν το αυθεντικό. Ο Κισσός με τη γαλήνια πλατεία και το Μούρεσι, χτισμένο αμφιθεατρικά ανάμεσα σε δάση από μηλιές και καστανιές, εξελίσσονται τα τελευταία χρόνια σε αυτόνομο προορισμό για weekend και χειμερινές διακοπές με νέους μικρούς ξενώνες, ενώ διαθέτουν και αξιόλογες εκκλησίες.

Η κοσμοπολίτικη Τσαγκαράδα, απλωμένη σε τέσσερις συνοικίες μέσα σε δάσος από καστανιές, αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά, με αξιόλογες προτάσεις διαμονής και γεύσης και πανέμορφες πλατείες, όπως αυτές της Αγίας Παρασκευής και των Ταξιαρχών. Ακόμη και το χειμώνα, που οι πανέμορφες παραλίες του ανατολικού Πηλίου ερημώνουν, μια βόλτα ως το ζωντανό παραθαλάσσιο θέρετρο του Αγίου Ιωάννη ή το χωριό-ζωγραφιά Νταμούχαρη δίπλα στη θάλασσα που «έπαιξε» και στην ταινία «Mamma Mia!» επιβάλλεται.

Κεντρικό Πήλιο: focus στην παράδοση

 Μηλιές

Μηλιές

Αν αυτό που αναζητάτε είναι χωριά ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, με σοφιστικέ, χαμηλών τόνων ανάπτυξη και καλλιτεχνικό χρώμα, επιλέξτε τις πλαγιές στα δυτικά του Βόλου. ΜηλιέςΒυζίτσα, Πινακάτες, Άγιος Γεώργιος Νηλείας: αμφιθεατρικά γραφικά χωριά στον ίδιο οδικό άξονα, πολύ κοντά στον Βόλο και στις παραλίες του Παγασητικού, με υπέροχες διαδρομές μέσα από οπωρώνες και καστανοδάση και με όμορφους ξενώνες σε πυργόσπιτα και αρχοντικά.

Οι Μηλιές, κεφαλοχώρι με σημαντικό παρελθόν στο πνεύμα και στα γράμματα, εξακολουθούν ν’ αποτελούν πόλο έλξης ανθρώπων των τεχνών και της διανόησης, με ιδιαίτερες επιλογές για sightseeing. Αξίζει και για τη βόλτα στον περίφημο σταθμό-κομψοτέχνημα, στις ράγες και στις γέφυρες του τρένου του Ντε Κίρικο που περιδιαβαίνουν το ανάγλυφο της περιοχής.

 Άγιος Λαυρέντιος

Άγιος Λαυρέντιος

Σε μικρή απόσταση βρίσκονται η γειτονική Βυζίτσα και οι Πινακάτες, χωριά-υπαίθρια μουσεία αρχιτεκτονικής με καλοδιατηρημένα αρχοντικά, ενώ ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας με τις καταπράσινες ρεματιές του και ο κουκλίστικος πετρόχτιστος Άγιος Λαυρέντιος (με την ομώνυμη ιστορική μονή) περνούν μία νέα περίοδο ανάπτυξης, όπως άλλωστε και η παραλιακή ακτογραμμή προς τον Βόλο.

Στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου και με υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό Κόλπο, ο αμφιθεατρικά χτισμένος Άγιος Βλάσιος είναι ένα ιδιαίτερα ζωντανό χωριό, ενώ τα «κρυμμένα» Άνω και Κάτω Λεχώνια θα σας μαγνητίσουν με τα μυρωδάτα φρούτα τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε σε κάθε γωνιά του δρόμου. Από δω ξεκινάει και ο περίφημος Μουτζούρης, το γραφικό τρενάκι του Πηλίου, που διασχίζει μία από τις ομορφότερες γωνιές της Ευρώπης.

Νότιο Πήλιο: μεσογειακή γοητεία

 Τρίκερι

Τρίκερι

Ένα διαφορετικό φυσικό τοπίο περιμένει τους επισκέπτες στον Νότο. Τα υψόμετρα χαμηλώνουν, οι κουμαριές και οι ελαιώνες υπερτερούν, ενώ το περιβάλλον θυμίζει έντονα νησί διατηρώντας τη γοητεία του όλες τις εποχές του χρόνου. Από τις ακτές του Παγασητικού ως το Αιγαίο, ακόμη και τώρα το χειμώνα που ορισμένα καλοκαιρινά κυρίως θέρετρα χαμηλώνουν τους ρυθμούς τους, οι λάτρεις των on the road θα βρουν πολλές προτάσεις για διαδρομές και ευκαιρίες για ανακαλύψεις. Αξίζει να φτάσετε ως τα κεφαλοχώρια του Λαύκου και της Αργαλαστής, την αμφιθεατρική Άφησσο, το ιστορικό Προμύρι, την παραθαλάσσια Μιλήνα, τις Αφέτες με τα τρία τοξωτά γεφύρια, τα «νησιώτικα» λιμανάκια Τρίκερι και Αγία Κυριακή: χωριά με ιδιαίτερη προσωπικότητα που θα σας μαγνητίσει.

Activites και εναλλακτικές δραστηριότητες

Σκι Στην όμορφη και δασωμένη περιοχή Αγριόλευκες, σε υψόμετρο ως και 1.500 μ. σας περιμένει το χιονοδρομικό κέντρο με 4 πίστες, 2 άνετα καταφύγια, 2 ηλεκτροκίνητους χιονοδρομικούς αναβατήρες, ιατρείο, χιονοστρωτήρα και ευρύχωρα πάρκιν. 

Ποδήλατο βουνού Ποδηλατώντας από την κορυφή του βουνού προς τους πρόποδες, θα συναντήσετε όμορφα χωριά, ξεχασμένα ξωκλήσια και σχεδιασμένα καλντερίμια. 

Ιππασία Μαγευτείτε από τις ομορφιές του Πηλίου ιππεύοντας ένα από τα σωστά εκπαιδευμένα άλογα που θα βρείτε στις φάρμες της περιοχής. Οι περιηγήσεις με τα άλογα θα σας οδηγήσουν μέσα από ελαιώνες και πλατείες με αιωνόβια δέντρα και παραδοσιακά σπίτια.

Μονοπάτια Τα μονοπάτια-καλντερίμια και ο σιδηρόδρομος Βόλου-Μηλεών αποτελούσαν μέχρι τη δεκαετία του ’50 το μοναδικό άξονα επικοινωνίας των χωριών μεταξύ τους και με τον Βόλο και σήμερα διατηρούνται σε καλή κατάσταση, δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να εξερευνήσει το βουνό από κοντά και με ασφάλεια (δείτε περισσότερα στο www.pelion-paths.gr). 

Βόλτα με το τρενάκι Ο Ευαρίστο Ντε Κίρικο κατασκεύασε στους ελαιώνες και στις πλαγιές του βουνού των Κενταύρων μία από τις ωραιότερες σιδηροδρομικές γραμμές του κόσμου, πλάτους 60 εκατοστών, ένα έργο που θα θαυμάζεται πάντα για την υψηλή του αισθητική, τη μορφολογική του αρμονία και την κατασκευαστική του τελειότητα σύμφωνα με το Aθηνόραμα!

Μάζεμα βοτάνων Ακολουθήστε τα καλντερίμια ανάμεσα στις καστανιές και τις οξιές κι ανακαλύψτε τη θεραπευτική δύναμη, το άρωμα και την ομορφιά των βοτάνων που χρησιμοποιούνται πλέον και για την παραγωγή φυσικών καλλυντικών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ