Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει πως να φτιάξουμε σπιτικό λικέρ κυδώνι με αρμπαρόριζα σε 5 λεπτά!

Εύκολο και γρήγορο λικέρ κυδώνι με αρμπαρόριζα, με προετοιμασία 5 λεπτών. 

Υλικά Συνταγής

4 μέτρια κυδώνια (περίπου 200 γραµ. έκαστο)
750 ml κονιάκ (1 μπουκάλι)
2 κλαδάκια αρμπαρόριζα
Για το σιρόπι
1 ½ φλ. ζάχαρη
1 ½ φλ. νερό
1 κομμάτι φλούδας λεμονιού
1 κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού
1 μικρό ξυλάκι κανέλα

 

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για το γρήγορο λικέρ κυδώνι με αρμπαρόριζα, πρέπει να διαλέξετε ώριμα κυδωνιά χωρίς χτυπήματα. Πλένουμε πολύ καλά τα κυδώνια να φύγει όλο το χνούδι από τη φλούδα. Τα σκουπίζουμε με μία πετσέτα. Θα χρησιμοποιήσουμε και τη φλούδα στο λικέρ καθώς και τις καρδιές των κυδωνιών.

Κόβουμε τα κυδώνια στη μέση και μετά κάθε κομμάτι σε 3-4 φέτες. Βάζουμε τις φέτες του κυδωνιού με τη φλούδα τους μέσα στο γυάλινο βάζο. Προσθέτουμε την αρμπαρόριζα, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα.

Περιχύνουμε το κυδώνι με το κονιάκ. Σφραγίζουμε καλά το γυάλινο βάζο. Φυλάμε το λικέρ κυδώνι σε δροσερό ντουλάπι για 1,5 με 2 μήνες.

Όταν περάσει αυτό το διάστημα της εκχύλισης, σουρώνουμε το λικέρ κυδώνι σε διπλωμένο τουλπάνι ή φίλτρο του καφέ, μέσα σε μία μεγάλη κανάτα.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού και το ξύλο κανέλας.

Ανακατεύουμε μια φορά κι αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση το σιρόπι. Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως. Αφαιρούμε τις φλούδες και την κανέλα.

Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι μέσα στο λικέρ κυδώνι. Ανακατεύουμε το λικέρ. Το ισομοιράζουμε σε δυο αποστειρωμένα μπουκάλια.

Σφραγίζουμε τα μπουκάλια και τα αφήνουμε να σταθούν για 1-2 εβδομάδες.

Το διατηρώ πάντα στο ψυγείο και το σερβίρω πάντα δροσερό και αρωματικό μετά από ένα γεύμα.

Μυστικά για το λικέρ κυδώνι

-Το λικέρ κυδώνι μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Εγώ προτιμώ αυτή την εκδοχή. Το λικέρ με ωμά κυδώνια έχει περισσότερο άρωμα και τη αυθεντική γεύση του κυδωνιού.

-Μην παραλείψετε την αρμπαρόριζα. Είναι μοναδικός ο συνδυασμός του κυδωνιού και της αρμπαρόριζας. Το φυτό της αρμπαρόριζας θα το βρείτε σε γλαστράκι σε όλα τα φυτώρια η ακόμα και σε ανθοπωλεία.

-Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι αλκοόλ σας αρέσει. Εγώ προσωπικά λατρεύω το κονιάκ σε αυτό το λικέρ γιατί ταιριάζει με το κυδώνι. Το χρώμα του λικέρ βέβαια βγαίνει λίγο πιο σκούρο. Αλλά αυτά είναι γούστα. Άλλο αλκοόλ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι η βότκα, που θα δώσει μια πιο ουδέτερη γεύση, τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης κόκκινο κρασί που θα δώσει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα και τέλεια γεύση στο λικέρ σας.

-Αν προτιμάτε τα λικέρ σας πολύ γλυκά, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο σιρόπι για πιο έντονη γλύκα.

-Τα κυδώνια που μένουν από το λικέρ μπορείτε να τα μαγειρέψετε με αρνάκι στην κατσαρόλα ή στο φούρνο. Γίνονται φανταστικά.

-Επίσης, μπορείτε να τα βάλετε σε ταψί με ζάχαρη και λίγο νερό και να τα σιγοψήσετε σκεπασμένα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν καλά και το σιρόπι τους να πάρει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα.

-Να τα σερβίρετε σκέτα ή με πιατέλα τυριών, ή πάνω σε γιαούρτι ή παγωτό. 

 

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι τηςκαι, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ