Αποκλ. : "Made in Greece" οι Artpeckers – Η ομάδα που με σύνθημα “Share the Greek Myth” μετατρέπει την ελληνική ιστορία σε στιλάτα αξεσουάρ (φώτο)

Η έντονη ανάγκη δημιουργίας αντικειμένων με χαρακτήρα, οδήγησε τους Artpeckers στη δημιουργία αξεσουάρ και κοσμημάτων φτιαγμένων κυρίως από ξύλο που διαδίδουν ιστορίες από την ελληνική μυθολογία και κληρονομιά σε όλο τον κόσμο , χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σύγχρονου Design.

Το ταξίδι των Artpeckers  ξεκίνησε το 2015 σε ένα μικρό εργαστήριο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης από τον Κίμωνα (πολιτικό μηχανικό), την Έλλη και τον Δημήτρη (αρχιτέκτονες μηχανικούς)

Στην Ελλάδα οι παρέες γράφουν ιστορία και εκεί ακριβώς στηρίζεται το concept  της παρέας  των ταλαντούχων παιδιών από τη Θεσσαλονίκη γράφει τη δική της ιστορία στο χώρο του Design.

Για την ακρίβεια οι Artpeckers «ραμφίζουν» τις εικόνες και τις ιστορίες τους και μας τις προσφέρουν για να τις φοράμε.

Η έντονη ανάγκη δημιουργίας αντικειμένων με χαρακτήρα, οδήγησε τους Artpeckers στη δημιουργία αξεσουάρ και κοσμημάτων φτιαγμένων κυρίως από ξύλο που διαδίδουν ιστορίες από την ελληνική μυθολογία και κληρονομιά σε όλο τον κόσμο , χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σύγχρονου Design.

Σημαντική έμφαση δίνεται και στον τρόπο με τον οποίο η ομάδα επικοινωνεί τις δημιουργίες της, μέσα από το concept και τη φωτογραφική ματιά της Υρώς Σημαιοφορίδου.

Το μεράκι της ομάδας για δημιουργία δίνει ζωή και ώθηση για πειραματισμό με διάφορα υλικά. Βασισμένοι σε νέες ιδέες αναπτύσσουν διαρκώς τις συλλογές τους με στόχο οι ιστορίες από την Ελλάδα να ταξιδέψουν σε κάθε άκρη του κόσμου!

Οι δημιουργίες τους κέρδισαν όχι μόνο την αγάπη του κοινού αλλά και πολλά σημαντικά βραβεία.

Ζητήσαμε από τους ArtPeckers να μας μιλήσουν για τα προϊόντα και τις ιδέες τους και για τις πιο σημαντικές στιγμές στην πορεία του επιτυχημένου brand τους.

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης

* οι δημιουργίες του brand φέρουν επίσης ελληνική ταυτότητα καθώς οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται αγοράζονται από Έλληνες κατασκευαστές-προμηθευτές και κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Ελλάδα στο εργαστήριό μας όπως και των συνεργατών μας.

*Tο όνομα Artpeckers είναι εμπνευσμένο από το woodpecker –τρυποκάρυδο- καθώς οι πρώτες δημιουργίες μας ήταν αποκλειστικά με βάση το ξύλο

*Οι δημιουργίες της ομάδας είναι κυρίως αξεσουάρ, κοσμήματα και τσάντες, με μοτίβα τα οποία είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και κουλτούρα.

* Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται αγοράζονται από Έλληνες κατασκευαστές-προμηθευτές.

*Η έμπνευσή μας πηγάζει από ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας και τα ελληνικά έθιμα

*Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα που νιώθουμε όταν ο κόσμος που έρχεται στο κατάστημά μας ενθουσιάζεται και προσπαθεί να δημιουργήσει το συνδυασμό που του ταιριάζει περισσότερο.

* Το γυναικείο κοινό μας έχει δείξει την εμπιστοσύνη του, από αρκετά νεαρές ηλικίες μέχρι και μεγαλύτερες.

*Το βραβείο IRON A’ DESIGN AWARD ήταν για μας πολύ σημαντική διάκριση, καθώς ένα κομμάτι της δουλειάς μας αναγνωρίστηκε σε διεθνές επίπεδο. Τόσο το επαγγελματικό όσο και το ηθικό κομμάτι τονώθηκε και ήταν αρκετό ώστε να πάρουμε δύναμη και να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά

*Για την ομάδα μας, οι μεγαλύτερες επιτυχίες που αναγνωρίζουμε είναι η συγκεκριμένη διάκριση και η αγάπη του κοινού που επισκέπτεται το κατάστημα μας και μας εμπιστεύεται.

* Το μεράκι της ομάδας για δημιουργία δίνει ζωή και ώθηση για πειραματισμό με διάφορα υλικά. Βασισμένοι πάνω σε νέες ιδέες αναπτύσσουμε διαρκώς τις συλλογές με στόχο οι ιστορίες από την Ελλάδα να ταξιδέψουν σε κάθε άκρη του κόσμου!
#sharethegreekmyth

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της  Artpeckers;  Πότε και πως ξεκίνησε η ιστορία της; Ποια η ιδέα, η στόχευση και τα στάδια ανάπτυξής της;

H ομάδα μας, Artpeckers, ξεκίνησε το ταξίδι της το 2015 σε ένα μικρό εργαστήριο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης από τον Κίμωνα Γκολογκίνα (πολιτικό μηχανικό), την Έλλη Γκολογκίνα και τον Δημήτρη Σεργεντάκη (αρχιτέκτονες μηχανικούς).

Από την πρώτη στιγμή, υπήρξε έντονη η ανάγκη δημιουργίας αντικειμένων με χαρακτήρα, που θα μπορούσαν να διηγηθούν μια ιστορία μέσα από τη γλώσσα του σύγχρονου design.

Πολύ γρήγορα ορίστηκε η φιλοσοφία μας, η οποία είναι να διατηρήσουμε και να κάνουμε ακόμα πιο γνωστές σε όλο τον κόσμο ιστορίες από Ελλάδα χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σύγχρονου design.

Βασική μας επιθυμία είναι οι ιστορίες αυτές να αποτυπώνονται σε εύχρηστα αντικείμενα και αξεσουάρ που ο καθένας θα μπορούσε να επιλέξει στην καθημερινότητά του. Γι αυτόν το λόγο, φροντίζουμε τα αξεσουάρ που σχεδιάζουμε να έχουν πολυλειτουργικό χαρακτήρα ώστε να εξυπηρετούν με ευκολία σύγχρονες ανάγκες.

 

Μία ιστορία λοιπόν γίνεται τροφή για σκέψη και ξεκινάει η διαδικασία με το σχεδιασμό, ο οποίος βασίζεται σε γεωμετρικές φόρμες, συνεχίζοντας με την εφαρμογή σε μια πρωτότυπη ιδέα αξεσουάρ και την επιλογή ποιοτικών πρώτων υλών.

Γεωμετρικές φόρμες και μοτίβα, εφαρμοσμένα σε κοσμήματα και αξεσουάρ, έρχονται να δώσουν μορφή σε ιστορίες εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία και τα ελληνικά έθιμα.

Σημαντική έμφαση δίνεται και στον τρόπο με τον οποίο η ομάδα επικοινωνεί τις δημιουργίες της, μέσα από το concept και τη φωτογραφική ματιά της Υρώς Σημαιοφορίδου. Τέλος, οι δημιουργίες του brand φέρουν επίσης ελληνική ταυτότητα καθώς οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται αγοράζονται από Έλληνες κατασκευαστές-προμηθευτές και κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Ελλάδα στο εργαστήριό μας όπως και των συνεργατών μας.

Tι σημαίνει το όνομα Artpeckers;

Tο όνομα Artpeckers είναι εμπνευσμένο από το woodpecker –τρυποκάρυδο- καθώς οι πρώτες δημιουργίες μας ήταν αποκλειστικά με βάση το ξύλο και με αυτόν τον τρόπο θέλαμε να επικοινωνήσουμε το υλικό.

Περιγράψτε μας τις δημιουργίες σας. Τι ακριβώς φτιάχνετε και με ποιους τρόπους, ποιες τεχνικές;

Οι δημιουργίες της ομάδας είναι κυρίως αξεσουάρ, κοσμήματα και τσάντες, με μοτίβα τα οποία είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και κουλτούρα.

Μια ιστορία λοιπόν γίνεται τροφή για σκέψη και ξεκινάει η διαδικασία με το σχεδιασμό, ο οποίος βασίζεται σε γεωμετρικές φόρμες, συνεχίζοντας με την εφαρμογή σε μια πρωτότυπη ιδέα και την επιλογή ποιοτικών πρώτων υλών.

Τα κοσμήματα είναι είτε από ξύλο κομμένο σε CNC και περαιτέρω επεξεργασία κοπής, λείανσης και βερνικώματος στο χέρι, είτε από ασήμι κομμένο σε laser με επεξεργασία συγκόλλησης και γυαλίσματος.

Τα μοτίβα αποτυπώνονται σε υφάσματα με ψηφιακή εκτύπωση ή μεταξοτυπία νερού, τα οποία έρχονται να δομήσουν διάφορα είδη τσαντών με στόχο την σύγχρονη άνεση και τον πολυλειτουργικό χαρακτήρα.

Ο σχεδιασμός των τσαντών προκύπτει μέσα από έρευνα σε σχέση με τις ανάγκες για χρηστικότητα και άνεση που παρατηρούμε.

Τι υλικά προτιμάτε να χρησιμοποιείτε για τις δημιουργίες σας;

Τα υλικά αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και το ύφος που επιθυμούμε. Οι χειμερινές δημιουργίες μας έχουν αδιάβροχα υφάσματα. Τα κοσμήματα μας είναι φτιαγμένα από ξύλο κερασιάς, καρυδιάς και ασήμι 925o.

To καλοκαίρι προτιμούμε υφάσματα πιο ελαφριά που να αναπνέουν, ή τελείως αδιάβροχα για προϊόντα που προορίζονται για τη θάλασσα. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται αγοράζονται από Έλληνες κατασκευαστές-προμηθευτές.

Γιατί επιλέξατε το ξύλο ως βάση;

Το ξύλο είναι ένα από τα αγαπημένα μας υλικά. Σαν υλικό φέρει μια ζεστασιά και τα χρώματα και τα νερά του μπορούν να κάνουν τη κάθε δημιουργία ξεχωριστή και μοναδική.

Από που αντλείτε έμπνευση;

Η έμπνευσή μας πηγάζει από ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας και τα ελληνικά έθιμα.

Η πρώτη σειρά, TWELVE, είναι εμπνευσμένη από τα σύμβολα των δώδεκα Θεών του Ολύμπου. Η HEPTAGON, είναι μια σειρά εμπνευσμένη από ελληνικά σύμβολα τύχης και η ODYSSEY, από χαρακτήρες της Οδύσσειας, μέσα από τις περιπέτειες του Οδυσσέα όπως τις διηγήθηκε ο Όμηρος.

Το παγόνι της θεάς Ήρας, τα σπόρια του ροδιού, το μάτι του Κύκλωπα είναι κάποια από αυτά, τα οποία σχεδιάστηκαν με γεωμετρικές φόρμες ώστε να μπορέσουν να «πλέξουν» ένα σύγχρονο μοτίβο με ελληνική ιστορία. Κάθε δημιουργία συνοδεύεται με μια σύντομη ιστορία που περιγράφει το σύμβολο που δημιουργεί το αντίστοιχο μοτίβο.

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο κομμάτι από τις δημιουργίες σας;

Ο καθένας μας έχει το δικό του αγαπημένο κομμάτι. Σαν ομάδα όμως αγαπάμε πολύ, το Τwo In One back pack, καθώς βλέπουμε την ανταπόκριση που έχει. Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα που νιώθουμε όταν ο κόσμος που έρχεται στο κατάστημά μας ενθουσιάζεται και προσπαθεί να δημιουργήσει το συνδυασμό που του ταιριάζει περισσότερο. Ξαναβλέπουμε κάτι που σχεδιάσαμε με άλλα μάτια και το αγαπάμε ξανά!

Σε ποιους απευθύνονται οι δημιουργίες σας;

Το κοινό μας είναι ιδιαίτερα ευρύ. Το γυναικείο κοινό μας έχει δείξει την εμπιστοσύνη του, από αρκετά νεαρές ηλικίες μέχρι και μεγαλύτερες.

Από εκεί και πέρα, πολλοί επισκέπτες της πόλης μας αλλά και της χώρας μας, μιας και οι δημιουργίες μας βρίσκονται σε αρκετά καταστήματα της Ελλάδας, βρίσκουν στα προϊόντα μας αυτόν το συνδυασμό, ενός σύγχρονου αξεσουάρ με μια ιστορία, που θα ήθελαν να πάρουν μαζί τους επιστρέφοντας.

Πρόσφατα λάβατε μία σημαντική διάκριση στον Διεθνή διαγωνισμό Α’Design Award, με το Two In One Backpack. Μιλήστε μας αρχικά για τις ιδιαιτερότητες αυτού του προϊόντος που του χάρισαν το βραβείο και μετέπειτα για τη σημασία αυτής της βράβευσης στην εξέλιξή σας...

Τον Απρίλιο του 2019, λάβαμε το βραβείο IRON A’ DESIGN AWARD στην κατηγορία FASHION AND TRAVEL ACCESSORIES για το TWO IN ONE backpack (pantent design no 6004324-0001) .

Το backpack αυτό είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε το καπάκι του να μπορεί να αποσπαστεί και με αυτόν τον τρόπο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξεχωριστά το πάνω με το κάτω μέρος ή και τα δύο μαζί.

Το καπάκι όταν αποσπαστεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάκελος-clutch. Σε κάθε συλλογή φροντίζουμε να υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από καπάκια, ώστε ο καθένας να μπορεί να προσαρμόσει το δικό του στυλ ή να μπορεί να μεταμορφώσει το backpack, βάζοντας ένα άλλο καπάκι.

Η χειμερινή σειρά αποτελείται από πέντε διαφορετικά χρώματα βάσεων backpack με αδιάβροχα υφάσματα και μια μεγάλη ποικιλία από καπάκια με χρώματα που θα φορεθούν φέτος το χειμώνα, προσφέροντας πάρα πολλές επιλογές και συνδυασμούς. Το καλοκαιρινά αντίστοιχα εξυπηρετούν τις χρηστικές και χρωματικές ανάγκες του καλοκαιριού.

Η συγκεκριμένη διάκριση ήταν για μας πολύ σημαντική, καθώς ένα κομμάτι της δουλειάς μας αναγνωρίστηκε σε διεθνές επίπεδο.Τόσο το επαγγελματικό όσο και το ηθικό κομμάτι τονώθηκε και ήταν αρκετό ώστε να πάρουμε δύναμη και να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά.

Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες; 

Κάθε αρχή και δύσκολη λένε. Η αβέβαιη και δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας έβαζε αρκετές τρικλοποδιές σχεδόν σε κάθε στάδιο στην αρχή.

Όμως ήταν και η ίδια κατάσταση που μας οδήγησε να στραφούμε προς μια διαφορετική επαγγελματική αναζήτηση. Αλλά, όλα τα δύσκολα και επίπονα έρχονται και σβήνουν όταν αυτό που κάνεις αναγνωρίζεται και παίρνεις δύναμη να συνεχίσεις ακόμα και με δύσκολες συνθήκες. Για την ομάδα μας, οι μεγαλύτερες επιτυχίες που αναγνωρίζουμε είναι η συγκεκριμένη διάκριση και η αγάπη του κοινού που επισκέπτεται το κατάστημα μας και μας εμπιστεύεται.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ''Made in Greece.news''. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Από την αρχή της γέννησής του, καθώς  παραμείναμε Ελλάδα για να στήσουμε την εταιρεία μας, την ιδέα που μεταφέρεται, τις πρώτες ύλες και την κατασκευή υπάρχει η ελληνική ταυτότητα.

Η έμπνευση πηγάζει από την ελληνική μυθολογία και από ιστορίες της ελληνικής κουλτούρας. Ο σχεδιασμός γίνεται από την ομάδα μας και οι πρώτες ύλες διαλέγονται από παραγωγούς και κατασκευαστές που εδρεύουν στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας την ελληνική αγορά. Ακόμα, η κατασκευή των δημιουργιών μας γίνεται αποκλειστικά από εμάς, στο εργαστήριό μας και στα αντίστοιχα εργαστήρια των συνεργατών μας.


 

Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το δημιούργημά σας; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα; 

Το μεράκι της ομάδας για δημιουργία δίνει ζωή και ώθηση για πειραματισμό με διάφορα υλικά. Βασισμένοι πάνω σε νέες ιδέες αναπτύσσουμε διαρκώς τις συλλογές με στόχο οι ιστορίες από την Ελλάδα να ταξιδέψουν σε κάθε άκρη του κόσμου! #sharethegreekmyth

Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Made in Greece News στις 24 Οκτωβρίου 2019

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ