92 ετών & με έργο ζωής - Πέθανε η Σαντάκο Ογκάτα - Η πρώτη γυναίκα Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Η Σαντάκο Ογκάτα, πρώην Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (1991-2000), πέθανε σε ηλικία 92 ετών.

Η Σαντάκο Ογκάτα, πρώην Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (1991-2000), πέθανε σε ηλικία 92 ετών, μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, χωρίς να διευκρινίσει την αιτία θανάτου της. Η Ογκάτα, δισέγγονη του πρώην πρωθυπουργού Τσουγιόσι Ινουκάι, με διδακτορικό στις πολιτικές επιστήμες από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής της UNHCR.

Η θητεία της, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, σημαδεύτηκε από τη γενοκτονία στη Ρουάντα και τον εμφύλιο στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία.

Αργότερα, η Ογκάτα υπήρξε πρόεδρος της Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας της Ιαπωνίας (2003-2012), αλλά και ειδική απεσταλμένη της ιαπωνικής κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, η Ογκάτα πέθανε την περασμένη Τρίτη. Το Ρόιτερς μεταδίδει ότι δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με κάποιο μέλος της οικογένειάς της για να μάθει περισσότερα σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Σε συνέντευξή της στο Ρόιτερς το 2015, η Ογκάτα είχε καλέσει την Ιαπωνία να αναλάβει πολύ πιο ηγετικό ρόλο διεθνώς για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ