Ματιές πάνω στην Ύλη, από τρεις Κινέζους γλύπτες

Τρεις Ματιές πανω στην Ύλη...

Από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου τρεις Κινέζοι γλύπτες παρουσιάζουν στην Αθήνα την κοινή τους έκθεση «Τρείς Ματιές πάνω στην Ύλη». Τρεις καλλιτέχνες που έζησαν μαζί στα πρώτα χρόνια των σπουδών τους και συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1997 στο  Nanjing, επανασυνδέονται μετά από 20 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας.

Με όχημα την Γλυπτική παρουσιάζουν τον ξεχωριστό πολιτιστικό προσανατολισμό τους και τη δημιουργική τους θέση.

Παρουσιάζουν το έργο τους σε τρεις ιστορικές πόλεις με μακρά πολιτιστική παράδοση. Στο Ναντζίν, τη Φλωρεντία και την Αθήνα. Η επιλογή των πόλεων δεν είναι τυχαία. Βρίσκονται πάνω  στον Αρχαίο αλλά και τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού  και οι καλλιτέχνες επιδιώκουν με  το έργο τους να πυροδοτήσουν μία πολιτιστική ολοκλήρωση και επανασύνδεση  των τριών πόλεων.

Άλλωστε η ανταλλαγή και η επικοινωνία  του Κινεζικού και του Δυτικού Πολιτισμού έχει βαθιές ρίζες στην Αρχαιότητα.

Οι τρεις καλλιτέχνες ακολούθησαν διαφορετική πορεία ο καθένας και  διαμόρφωσαν διαφορετική καλλιτεχνική αντίληψη

Ο Τσεν  Τζιάν Χουά (Chen Jianhua) έχει μακρά εκπαιδευτική εμπειρία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ναντζίν  όπου ζει και εργάζεται.

Παρουσιάζει τοπία της Ανατολής ισορροπώντας ανάμεσα στο παραδοσιακό και το σύγχρονο και ανακαλύπτει κοινή αισθητική αντίληψη των δημιουργών ανατολής και δύσης.Ενώ στη σειρά « Ορεινοί Ήχοι» αποδομεί την ανατολική αισθητική του χώρου.

Οι ρίζες του πολιτισμού και το ίχνος του χρόνου διατρέχουν το έργο του. Ο Παν Κάι (Pan Kai) συνέχισε τις σπουδές του στην Κεντρική Ακαδημία Καλών Τεχνών  και σήμερα  ζει και εργάζεται στο Πεκίνο.

 Στα έργα του  συγκρούεται η παράδοση και το σύγχρονο, περιγράφει το παράλογο και το παράξενο για να μας αφυπνίσει σχετικά με την ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού. 
 

Ο Τζου Ραν (Ju Ran) συνέχισε τις σπουδές του στη Λυών της Γαλλίας και σήμερα ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Αναλύει και παρατηρεί την κοινωνία μέσα από τη στατικότητα της κίνησης. Όλα κινούνται και πάντα κινούνται και εκείνος παγώνει τη στιγμή, θέλοντας να δείξει ότι η κίνηση είναι  απόλυτη ενώ η στασιμότητα σχετική.

Και οι τρείς είναι  πολυβραβευμένοι καλλιτέχνες  και μας παρουσιάζουν την εικοσάχρονη πορεία τους με βαθιές ανατολικές ρίζες και δυτικές επιδράσεις.

Επιμέλεια:Hong Yan, Νανά Χούντα, Λεωνίδας Λιού Διοργάνωση:Jiangsu Art Foundation Συνδιοργάνωση: Πανελλήνια Ένωση Κινέζων, Nanjing Haoyi Decoration Engineering Co.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ