Ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Κρήτη – Τι προκύπτει από τα σεισμικά δεδομένα

Ενδείξεις για υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου

Ενδείξεις για πολύ μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο, ανάλογο του κοιτάσματος Ζορ της Αιγύπτου, προκύπτουν από τις σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τις εφημερίδες «Καθημερινή» και «ΝΕΑ».

Εάν οι ενδείξεις αυτές επιβεβαιωθούν από τις γεωτρήσεις, τότε δυνητικά οι απολήψιμες ποσότητες μπορεί να είναι της τάξης των 280 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας για περίπου 70 χρόνια, δεδομένου ότι, σύμφωνα με την Καθημερινή, η Ελλάδα καταναλώνει 4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου το χρόνο.

Πρόκειται για τη Δομή Τάλως, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου σε κλειστή συζήτηση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου, έχει παρόμοια δομή με αυτή του κοιτάσματος Ζορ που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπου το 2015.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ο εν λόγω στόχος έχει καταγραφεί στις σεισμικές έρευνες του 2012-2013 από την νορβηγική εταιρεία PGS που είχε «σκανάρει» τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης με τη δομή Τάλως να εντοπίζεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην δεύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ