Γιάννης Σπανός: "Μια αγάπη για το καλοκαίρι" που θα κρατήσει για πάντα - Τα τραγούδια που σημάδεψαν γενιές (βίντεο)

"Άνθρωποι μονάχοι" θα περπατάνε στην "Οδό Αριστοτέλους" , ένα "Σάββατο απόβραδο" ή ¨"Μια Κυριακή", και θα σιγοψυθιρίζουν "Μια φορά θυμάμαι μ' αγαπούσες" . "Άσπρα καράβια τα όνειρα μας" , "Ένα καλοκαίρι" θα ταξιδέυουν για να συναντήσουν εκείνον που "Σαν μας κοιτά"  έχει ηλιβασίλεμα στα μάτια του φωτιά.

"Πέτρωσ' η φωνή και πώς να κλάψει

που 'φυγες εσύ έχουν ανάψει

χίλιοι καημοί"

"Μια φορά θυμάμαι" , μουσική Γιάννης Σπανός- Στίχοι Γιώργος Παπαστεφάνου

Η ελληνική μουσική είναι φτωχότερη από σήμερα καθώς ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός "δεν μένει πια εδώ". Ο "πατέρας" του νέου κύμματος, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 83 χρονών, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά. 

Τα τραγούδια του που έχουν τραγουδηθεί  και αγαπηθεί από όλους σημάδεψαν γενιές και γενιές. Τον Μάιο είχε γιορτάσει τα 50 του χρόνια στην δισκογραφία.

Καίτη Χωματά, Δήμητρα Γαλάνη, Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Μητσιάς, Μιχάλης Βιολάρης, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιάννης Πουλόπουλος, Τάνια Τσανακλίδου, Βίκυ Μοσχολιού, και αμέτρητοι άλλοι σπουδαίοι Έλληνες τραγουδιστές ερμήνευσαν  μεγάλες επιτυχίες  που τις μελωδίες τους είχε γράψει ο Γιάννης Σπανός. 

"Άνθρωποι μονάχοι" θα περπατάνε "Κάτω από τη Μαρκίζα"  στην "Οδό Αριστοτέλους" , ένα "Σάββατο απόβραδο" ή ¨"Μια Κυριακή", και θα σιγοψιθυρίζουν "Μια φορά θυμάμαι μ' αγαπούσες" .

"Άσπρα καράβια τα όνειρα μας" , "Ένα καλοκαίρι" θα ταξιδεύουν για να συναντήσουν εκείνον που "Σαν μας κοιτά"  έχει ηλιοβασίλεμα στα μάτια του φωτιά.

Η "Γλυκιά Ίρμα" θα μας συγκινεί πάντα όταν θρηνεί για τον "έρωτα που γίνεται καπνός".

Με τα τραγούδια του Γιάννη Σπανού ερωτευθήκαμε, ονειρευτήκαμε, αναζητήσαμε την "Έξοδο κινδύνου", ταξιδεύοντας με "Σπασμένο καράβι".

Τα τραγούδια "διαμάντια"  που αγάπησαν γενιές είναι η σπουδαία κληρονομιά που μας άφησε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης.

Ποιος ήταν ο Γιάννης Σπανός

Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο, Κορινθίας. Ο πατέρας του ήταν οδοντίατρος και η μητέρα του ασχολείτο με τα οικιακά. Είχε δυο αδέρφια, μια αδερφή κι έναν αδερφό μεγαλύτερους από εκείνον.

Στο σπίτι τους είχαν ένα πιάνο και ο ίδιος όπως έλεγε ό,τι άκουγε το έπαιζε. Το πιάνο με τα χρόνια έγινε προέκταση του εαυτού του. Έγινε η μεγάλη του αγάπη. Πήγε στο Ελληνικό Ωδείο στην Κόρινθο, αγόραζε συνέχεια παρτιτούρες κι έπαιζε κονσέρτα ολόκληρα του Τσαϊκόφσκι.

Έπιασε δουλειά ως πιανίστας στη σχολή χορού της Ηρώς Σισμάνη. Στα 20 του βρέθηκε στο Παρίσι και το αγάπησε. Εκεί γεννήθηκαν μεγάλες φιλίες τόσο με Γάλλους όσο και με Έλληνες. Εκεί έγινε φίλος με τον Κώστα Γαβρά. Συνόδευσε με το πιάνο του τον Σερζ Γκενσμπούργκ, την Μπαρμπαρά, ενώ και η Ζιλιέτ Γκρεκό ηχογράφησε 18 δικά του τραγούδια.

Το 1960-61 γνώρισε τον Γιώργο Παπαστεφάνου και σύντομα ο Γιάννης Σπανός έκανε το ντεμπούτο του στο ελληνικό τραγούδι με δυο τραγούδια με ερμηνεύτρια την Καίτη Χωματά, το «Μικρό ταξίδι στον γιαλό» και το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι».

Από τότε τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Ο ίδιος έγινε ο νονός του Νέου Κύματος επηρεασμένος από την γαλλική κουλτούρα και ξεκίνησε μια λαμπρή πορεία στο ελληνικό τραγούδι την οποία σταμάτησε μόνο ο θάνατος.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ