Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει φανταστική χειμωνιάτικη σαλάτα με αχλάδια & blue cheese - Θα εντυπωσιάσει στα επίσημα τραπέζια

 Γεύση, χρώμα & ενέργεια σε ένα υγιεινό πιάτο

Συστατικά
Για τη σαλάτα

200 γρ. ρόκα
400 γρ. παντζάρια, βρασμένα
1 ρόδι, τα σπόρια του
2 καρότα
2 ραπανάκια
2 κ.σ. cranberries, αποξηραμένα
2 αχλάδια
100 γρ. καρυδόψιχα
100 γρ. blue cheese
1/4 ματσάκι κόλιανδρο, για το σερβίρισμα
Για το dressing

50 γρ. χυμό ροδιού
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. μέλι
αλάτι
πιπέρι
100-150 γρ. ηλιέλαιο
20-30 γρ. χυμό παντζαριού

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Κόβουμε στο μαντολίνο σε λεπτές φέτες τα καρότα και τα ραπανάκια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και πάγο για λίγα λεπτά.
Σε μία πιατέλα απλώνουμε την ρόκα μας.
Κόβουμε τα παντζάρια σε ακαθόριστα κομμάτια και τα τοποθετούμε πάνω από την ρόκα μας.
Βάζουμε μία γκριλιέρα να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Κόβουμε τα αχλάδια στα 4 και τα βάζουμε στην καυτή γκριλιέρα να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Όσην ώρα ετοιμάζονται τα αχλάδια ετοιμάζουμε το dressing μας.
Βάζουμε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το χυμό ρόδι, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι. 
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το ηλιέλαιο μέχρι να έχουμε μια σάλτσα ομοιόμορφη.
Τέλος προσθέτουμε το πιπέρι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.
Αφαιρούμε τις φέτες αχλαδιού από την γκριλιέρα και τις βάζουμε στην σαλάτα μας.
Προσθέτουμε και τις φέτες καρότου με τα ραπανάκια, αφού πρώτα τα στραγγίξουμε.
Ρίχνουμε από πάνω τους σπόρους από το ρόδι, σπάμε τα καρύδια με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε στην πιατέλα.
Προσθέτουμε κομματάκια από το τυρί μας, περιχύνουμε με το dressing, γαρνίρουμε με κόλιανδρο και σερβίρουμε.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ