Ο Σπύρος Χαριτάτος στο τείχος του Βερολίνου μπροστά στο διάσημο "αδερφικό φιλί του σοσιαλισμού" - Το συγκλονιστικό αφιέρωμα (φώτο-βίντεο)

Με αφορμή την επέτειο της πτώσης του Βερολίνου

Με συγκίνηση και δέος που κάθε ένας από εμάς θα ένιωθε ο Σπύρος Χαριτάτος βρέθηκε μπροστά στο μνημείο του τείχους του Βερολίνου. Το Τείχος του Βερολίνου, ή  "τείχος της ντροπής", έπεσε τη νύχτα της Πέμπτης 9 προς Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 1989.

 

 

Με αφορμή αυτή την επέτειο ο Σπύρος Χαριτάτος που βρέθηκε εκεί ανέβασε στο λογαριασμό του στο Instagram ένα συγκλονιστικό αφιέρωμα που περιλαμβάνει φωτογραφίες και βίντεο.

 

 

Δύο από τις φωτογραφίες και ένα από τα βίντεο που ανέβασε ο Σπύρος Χαριτάτος είναι μπροστά στο διάσημο «αδελφικό φιλί του σοσιαλισμού».

 

 

 

 

Το φιλί στο στόμα ανάμεσα στον  πρώην γ.γ της Σοβιετικής Σοβιετικής Ένωσης Λέονιντ Μπρέζνιεφ και τον προέδρο της Ανατολικής Γερμανίας Έρικ Χόνεκερ ,  μπήκε στο κάδρο της φωτογραφικής μηχανής του φωτορεπόρτερ Ρέτζις Μπόσου το 1979, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Είναι μια εμβληματική πράξη για τους τότε κομμουνιστές που συμβόλιζε  την ισχύ του ανατολικού μπλοκ και κατ΄ επέκταση, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

 

 

Έγινε αμέσως πρωτοσέλιδο σε πολλά περιοδικά που κυκλοφόρησαν με τίτλο «Το Φιλί», που έγινε αργότερα το «αδελφικό φιλί», αφού αποτύπωνε τη συντροφική σχέση που συνέδεε τις δύο σοσιαλιστικές χώρες.

 

 

Το 1989, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Σοβιετικός καλλιτέχνης Ντμίτρι Βραμπέλ ζωγράφισε ένα γκράφιτι με αυτήν την εικόνα σε έναν τοίχο στην ανατολική πλευρά του Βερολίνου, στο πλαίσιο μιας κίνησης καλλιτεχνών που γέμισαν την πόλη με θεματικές εικόνες.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ