Πάμε με Τριβιζά στο Αβγατηγανιστάν, και στη Χώρα των Χαμένων Χαρταετών; Με συνεπιβάτες: τον Αχυρούλη, τον Τουρτούρι, τον Ρούνι-Ρούνι το ύπουλο, κακό γουρούνι;

Το Μουσείο Γουναρόπουλου παρουσίαζει ένα συναρπαστικό ταξίδι στους μαγικούς κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά. Με ενδιάμεσους σταθμούς... το Αβγατηγανιστάν, το Πιπερού, το Κουφέιτ, τη Χώρα των Χαμένων Χαρταετών... και συνεπιβάτες:  τον Αχυρούλη το σκιάχτρο, τον Τουρτούρι τον χιονάνθρωπο, τον Ρούνι-Ρούνι το ύπουλο, κακό γουρούνι, το παπί που έκανε πιπί στον Μισισιπή, και χίλιους δυο ακόμα!

Το Μουσείο Γουναρόπουλου παρουσίαζει ένα συναρπαστικό ταξίδι στους μαγικούς κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά. Με ενδιάμεσους σταθμούς... το Αβγατηγανιστάν, το Πιπερού, το Κουφέιτ, τη Χώρα των Χαμένων Χαρταετών... και συνεπιβάτες:  τον Αχυρούλη το σκιάχτρο, τον Τουρτούρι τον χιονάνθρωπο, τον Ρούνι-Ρούνι το ύπουλο, κακό γουρούνι, το παπί που έκανε πιπί στον Μισισιπή, και χίλιους δυο ακόμα!



Ταλαντούχοι ζωγράφοι, εικονογράφοι, γλύπτες, χαράκτες, ενδυματολόγοι, συντηρητές, ηθοποιοί, τραγουδοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν ζωγραφικούς πίνακες, εγκαταστάσεις, κατασκευές, κομψοτεχνήματα, κοσμήματα, παιχνίδια, κούκλες, ταινίες και δρώμενα, εμπνευσμένα από τα βιβλία και τους ήρωες του αγαπημένου σε μικρούς και μεγάλους ποιητή παραμυθιών, όπως γράφει το culturenow.gr.


Τα εκθέματα περιλαμβάνουν: την αυθεντική περγαμηνή με τον Νόμο του βασιλιά Αρπατίλαου του Πρώτου, που καταργεί τις Κυριακές και τις ονομάζει Προδευτέρες, τρεις μανάβηδες μεταμορφωμένους σε βίδες, ένα σπάνιο σπυρί ρυζιού από τον γάμο της πριγκίπισσας Δυσκολούλας, το ιπτάμενο σουρωτήρι της Χαράς και του Γκουντούν, μοναδικές ακτινογραφίες από την κοιλιά του φοβερού τουνελόδρακου που καταπίνει τρένα, το τηγάνι που έκλεψαν οι ιππότες της τηγανητής πατάτας και για πρώτη φορά σε κοινή θέα το περίφημο αόρατο πράσινο καγκουρό.


Συμμετέχουν:
Ράνια Βαρβάκη, Μαρία Γενιτσαρίου, Γιώτα Δασκαλά, Γιάννης Ζιόγκας, Ρόζα Ηλιού, Λίζα Ηλιού, Γιάννης Καπέλλος, Λίνα Καρανικολάου, Λέα Κούση, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Ντόρα Λελούδα, Ιωάννα Λιανού, Εύα Μαραθάκη, Άννα Μαχαιριανάκη, Εύα Νάθενα, Έφη Ξένου , Μαρία Ξενούλη, Μίλτος Παντελιάς, Γιάννης Παπαγιάννης, Ιωάννα Παπαντωνίου, Παναγιώτης Ράππας, Άγγελος Ρούβας, Άννα Σαντοριναίου, Οικογένεια Σοφιανού, Ελένη Τσαλδίρη, Μαριλένα Συνοδινού, Μυρτώ Φερεντίνου, Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα, Μαρίνα Προβατίδου και ΕΕΕΕΚ Ορεστιάδας, Στρατιωτικός Παιδικός Σταθμός Αλεξανδρούπολης, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκης, Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας  ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή , Θεατρική Εταιρία ΣΤΟΑ, Θεατρική Σκηνή Μίμηση Πράξης, Κουκλο-θεατρική Ομάδα Κιβωτός Μύθων από την Παραμυθοχώρα  Έλενα Ακρίτα, Φοίβος Δεληβοριάς , Χρήστος Θηβαίος , Νίκος Κουρής, Στέλιος Μάινας, Γωγώ Μπρέμπου, Δημήτρης Πιατάς , Διονύσης Σαββόπουλος , Βίκυ Σταυροπούλου, Κωνσταντίνος Τζούμας, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Ρένος Χαραλαμπίδης, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης


Θα προβληθούν οι ταινίες:

Ένα δέντρο, μια φορά, σκηνοθεσία Παναγιώτης Ράππας, συμπαραγωγή ΕΡΤ-Time Lapse Pictures, 2009

Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι, σκηνοθεσία Παναγιώτης Ράππας, Άγγελος Ρούβας, συμπαραγωγή ΕΡΤ-Time Lapse Pictures, 2007

Τα δύο κύματα, σκηνοθεσία Γιάννης Ζιόγκας, παραγωγή ΕΡΤ, 2005

Τέσσερις ταινίες μικρού μήκους εμπνευσμένες από το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά

Η τελευταία μαύρη γάτα, των σπουδαστών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκης, Δημοσθένη Κωτσόπουλου, Αντριάνας Παπαναργύρου (Ρού), Μανώλη Σκούλουκα και Δημήτρη Σωτηράκη.


Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 21 Νοεμβρίου 2013 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2014 και θα πλαισιωθεί με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων για παιδιά.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Σάββατο 23 Νοεμβρίου, ώρα 12.30

Ο Ευγένιος Τριβιζάς αποκαλύπτει τα απόκρυφα μυστικά του Νησιού των Πυροτεχνημάτων και μας δείχνει ένα κουφέτο από το Κουφέιτ.


Σάββατο 30 Νοεμβρίου, ώρα 11.00

Οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα μεταμορφώνονται σε πιόνια και παρουσιάζουν μια χορογραφική σύνθεση εμπνευσμένη από το ονειρόδραμα «Οι Δραπέτες της Σκακιέρας».


Σάββατο 30 Νοεμβρίου, ώρα 12.30

Η Μαριλένα Καββαδά, υπεύθυνη της καλλιτεχνικής & παιδαγωγικής ομάδας ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΧΥΛΙ παρουσιάζει σε μία πολυτροπική και διαδραστική αφήγηση , πλούσια σε μουσικοκινητικά, χοροθεατρικά και εικαστικά δρώμενα την «Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας». Θα διανεμηθούν οδοντόπαστες.


Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, ώρα 12.30

Ο τραγουδοποιός Χρήστος Θηβαίος φτάνει με το ποταμόπλοιό του για να μας βοηθήσει να λύσουμε ένα σκοτεινό μυστήριο και να ανακαλύψουμε «Ποιος έκανε πιπί στον Μισισιπή;». Προβλέπονται πιτσιλιές. Καλό θα είναι οι θεατές να φοράνε σωσίβια.


Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, ώρα 18.00

Μαζί με την ζωγράφο, γλύπτρια και εικονογράφο Λίζα Ηλιού σκαρώνουμε ένα ξωτικό που θα ομορφύνει το χριστουγεννιάτικο έλατό μας, ή μάλλον τα έλατά μας.


Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, ώρα 13.00

Ο τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος ταξιδεύει στο διάστημα όπου παρακολουθεί εντατικά μαθήματα στο σχολείο ενός μακρινού πλανήτη παρέα με ένα άταχτο Γκουντούν. Θα διανεμηθούν σχολικά τετράδια.


Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, ώρα 18.00

Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Τζούμας αναμετριέται με τη Φρικαντέλα, τη μάγισσα που μισεί τα κάλαντα, κινδυνεύοντας να επισύρει την οργή της και  να μεταμορφωθεί σε παπάκι. Θα διανεμηθούν μπαλόνια με κλεμμένες φωνές.


Επιμέλεια: Διονυσία Γιακουμή (Ιστορικός της τέχνης, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου)
Συντονισμός: Διονυσία Γιακουμή, Ζωή Χαραλαμπίδου (Μουσειολόγος, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου), Μαρία Κουτσιούμπα
Γραφιστική επιμέλεια υλικού: Σοφία Ζώρα
Πληροφορίες
Τοποθεσία: Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, Γουναροπούλου 6, ′Ανω  Ιλίσια


Ημερομηνία: 21 Νοεμβρίου 2013 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2014
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Τετάρτη: 09.00-13.30  &  17.00 – 20.00 Πέμπτη – Σάββατο:  09.00 – 15.00. Κυριακή – Δευτέρα: κλειστά


Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος ελεύθερη
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής


Πληροφορίες - κρατήσεις: Τηλ: 210 74 87 657- 210 77 77 601
Ώρες κρατήσεων: κάθε Τρίτη και Τετάρτη 18:00-20:00 (εκτός Τετάρτης 20 Νοεμ) και εκτάκτως το Σάββατο 16 Νοεμ. 10:00-14:00

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ