Ο Άκης Πετρετζίκης μας κακομαθαίνει: Έξοχο το ραβανί με καραμέλα - Πρέπει να το δοκιμάσετε

Ένα θεσπέσιο γλυκό για όλες τις περιστάσεις 

Συστατικά

Για το ραβανί

120 γρ. σύκα, αποξηραμένα

250 γρ. νερό, βραστό

1 κ.γ. σόδα μαγειρική

100 γρ. βούτυρο

100 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή

2 αβγά, μεσαία

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 κ.γ. κανέλα

10 γρ. τζίντζερ, φρέσκο

200 γρ. καρότα, τριμμένα

250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

βούτυρο, για το ταψί

αλεύρι γ.ο.χ., για το ταψί

Για τη σάλτσα

200 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή

200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

200 γρ. βούτυρο

1 πρέζα αλάτι

Για το σερβίρισμα

φύλλα δυόσμου

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το ραβανί

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.

Ψιλοκόβουμε τα σύκα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το βραστό νερό, τη σόδα και αφήνουμε στην άκρη.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Αφήνουμε να λιώσει χωρίς να κάψει.

Μεταφέρουμε το βούτυρο σε ένα μπολ, βάζουμε τη μαύρη μαλακή ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

Προσθέτουμε τα αβγά, τη βανίλια, την κανέλα, το τζίντζερ τριμμένο, το μείγμα με τα σύκα, τα καρότα και ανακατεύουμε καλά.

Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 25x32 εκ. και απλώνουμε μέσα το μείγμα.

Ψήνουμε για 30 λεπτά.

Για τη σάλτσα

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.

Βάζουμε τη μαύρη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο σε κομμάτια, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει η σάλτσα για 2-3 λεπτά.

Αφαιρούμε το ραβανί και όπως είναι καυτό περιχύνουμε με την καυτά σάλτσα. Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει το γλυκό μας τη σάλτσα.

Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ