Αυτές είναι οι 6 απίστευτες εφευρέσεις της αρχαίας Ελλάδας

Δε χρειάζεται να πούμε πολλά για την περίοδο της αρχαίας Ελλάδας, αλλά και για τα Ελληνιστικά Χρόνια.

Ούτε που φαντάζεσαι τα όσα εφηύραν οι πρόγονοί μας! Ήταν ουσιαστικά, τα αποφασιστικά βήματα για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Πέρα από το πνεύμα και τη φιλοσοφία, υπάρχουν εφευρέσεις που έδωσαν ώθηση στην ανθρώπινη επιστήμη και έχουν την καταγωγή τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με το tsemperlidou.gr.

1. Ο φάρος
Χωρίς τους φάρους δε θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα η θαλάσσια μετακίνηση. Ως ναυτικός λαός, οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν τρόπο ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τα λιμάνια μέσα σε νύκτα και κακοκαιρία. Ο πρώτος φάρος κατασκευάστηκε στα Ελληνιστικά χρόνια. Ήταν ο Φάρος της Αλεξάνδρειας. Μια τεράστια δάδα φωτιάς, πάνω στο φάρο, καθιστούσε πιο ευκρινείς τις ακτογραμμές. Όλα αυτά, τον 3ο αιώνα π.Χ!

2. Ξύλινο ρομπότ
Ακούμε «αρχαία Ελλάδα» και ο νους μας πάει σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούσε το μάρμαρο. Ο μαθηματικός Αρχύτας, ήταν εκείνος που, πρώτος, κατασκεύασε ένα ξύλινο περιστέρι, το οποίο με την πίεση του ατμού, μπορούσε να πετάξει για 150 μέτρα περίπου κάθε φορά. Τέτοιες μηχανές, είχαν τελειοποιηθεί στη βυζαντινή περίοδο, πολύ αργότερα από τον Αρχύτα και μάλιστα κοσμούσαν τους κήπους και τις αυλές παλατιών.

3. Ιατρική
Πριν μελετήσουν οι αρχαίοι Έλληνες το ανθρώπινο σώμα, οι άνθρωποι πίστευαν πως οι παθήσεις έρχονται ως κάποια τιμωρία από διάφορες θεότητες που έχουν μανία εκδίκησης. Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με την ιατρική επιστημονικά μέσω πειραμάτων. Απέδειξε ότι οι παθήσεις είναι αντιδράσεις του οργανισμού μας σε κάποιους άλλους μικρότερους οργανισμούς (μικροοργανισμοί, βακτήρια κτλ).

4. Ρολόϊ
Μπορεί να ακούγεται παράξενο όμως η τεχνογνωσία ήταν πολύ ανεπτυγμένη στην αρχαία Ελλάδα όπου οι Έλληνες έψαχναν διαρκώς τρόπους για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Το ρολόι εκείνης της εποχής, εκτελούσε βασικές λειτουργίες και κυρίως σε συνδυασμό με άλλα αντικείμενα, τα οποία έκαναν ήχους, χάρη στο νερό, για να ενημερώνουν, σα να είναι ξυπνητήρια. Για παράδειγμα, κάποια κανάτα που έριχνε νερό ή κάποιο αντικείμενο που έκανε θόρυβο. Χάρη στην πολύ καλή γνώση των υδραυλικών, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν επίσης επινοήσει τους νερόμυλους. Είναι εκπληκτική η διάχυση της γνώσης από ένα πεδίο σε ένα άλλο!

5. Χάρτες
Δεν υπήρχε πτυχή της ανθρώπινης ευρηματικότητας που να μην είχε γίνει πεδίο έρευνας από τους αρχαίους Έλληνες. Ο φιλόσοφος Αναξίμανδρος σκέφτηκε πως οι γεωγραφικές εκτάσεις πρέπει να αποτυπώνονται με μήκος και πλάτος. Οι χάρτες ήταν αναγκαίοι καθώς οι Έλληνες ταξίδευαν και ήθελαν να γνωρίζουν βασικά χαρακτηριστικά των περιοχών που πήγαιναν. Μέσα σε αυτούς τους χάρτες υπήρχαν και κάποιες πληροφορίες, και για αυτό, έμοιαζαν με ταξιδιωτικούς οδηγούς. Βέβαια ο Στράβων ολοκλήρωσε τον χάρτη όπως περίπου τον γνωρίζουμε σήμερα.

6. Γερανός
Βλέπουμε την Ακρόπολη και την θαυμάζουμε. Το ίδιο και το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Για να γίνουν αυτά τα έργα που σήμερα είναι κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς, χρειάστηκαν ανυψωτικές μηχανές. Όπως και ο τροχός, έτσι και ο γερανός είναι μια επινόηση των αρχαίων Ελλήνων. Βέβαια ήταν πολύ δύσκολη και επίπονη η ανέλκυση και ανύψωση, καθώς χρησιμοποιούνταν ζώα αλλά και αρκετοί άνθρωποι. Τη δουλειά τους πάντως την έκαναν και με το παραπάνω. Όλοι οι σύγχρονοι γερανοί που βλέπουμε να σηκώνουν αμέτρητους τόνους, είναι «απόγονοι» του ελληνικού γερανού.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ